News Flash:

Reactia SRI in cazul deciziei CCR: Decizia are impact asupra securitatii nationale

10 Martie 2016
1063 Vizualizari | 0 Comentarii
Eduard Hellvig
Directorul general al Serviciului Roman de Informatii(SRI), Eduard Hellvig, transmite, printr-un comunicat de presa, ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei privind realizarea interceptarilor de catre SRI "are impact asupra securitatii nationale".
Intr-un comunicat transmis, joi, directorul general al Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, sustine ca evaluarea facuta de SRI "este ca aceasta decizie are un impact cert asupra securitatii nationale, avand in vedere corelarea dintre prevenirea amenintarilor la securitatea nationala si contracararea fenomenelor infractionale asociate. Astfel, in procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la adresa securitatii nationale. In acest sens, consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastra a depus eforturi umane si materiale considerabile".
Totodata, in comunicatul de presa se precizeaza ca principalul instrument in misiunea SRI in serviciul cetatenilor este legea si ca "din acest motiv, vom pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei. SRI va ramane si in mandatul meu o institutie ferma in respectarea tuturor deciziilor instantelor si a statului de drept" considerand ca "toate celelalte institutii au maturitatea si responsabilitatea de a compensa acest recul".
Precizarile SRI vin in contextul in care judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedura Penala referitor la punerea in executare a mandatului, este neconstitutional. Articolul respectiv arata ca „procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului”, CCR stabilind ca sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respecta Constitutia si este neclara, considerand ca SRI nu este organ de cercetare penala. Mediafax.ro

eduard hellvig
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005167 (s)