News Flash:

Reactia premierului dupa decizia CNATDCU in cazul Kovesi

9 Decembrie 2016
1218 Vizualizari | 0 Comentarii
codruta
Premierul Dacian Ciolos comenteaza decizia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a stabilit ca procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in lucrarea de doctorat. Premierul spune ca o considera o decizie pertinenta.

„Atata timp cat ea a fost luata de o institutie care e abilitata sa faca acest lucru, de oameni profesionisti, nu pot decat sa o consider la fel, pertinenta. Nu am eu expertiza sa judec o lucrare de doctorat”, a spus premierul, intr-un interviu.

Dacian Ciolos a spus ca, in calitate de prim-ministru, a vrut sa se asigure ca aceasta structura, CNATDCU, functioneaza pe baza unui regulament care sa fie clar, a unor principii clare si cu oameni profesionisti, „care sunt in masura sa-si asume aceste decizii. Si pana acum, prin deciziile pe care le-au luat, nu am facut decat sa constat ca a fost cazul”, a mai spus Dacian Ciolos.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in lucrarea de doctorat, a decis, joi, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a aratat ca retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesiva si neadaptata.

Comisia de lucru a notat in raportul ce a fost insusit de Consiliul General al CNATDCU ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi prezinta preluarea unor pasaje din documente fara a le cita conform normei academice, dar acestea reprezinta circa 20 de pagini din 444, ceea ce inseamna aproape 4% din teza.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat, dupa decizia CNADTCU, ca la universitatile cu „toleranta zero la copiat” in cazuri similare cu cel al Codrutei Kovesi se solicita refacerea tezei si aceasta nu ajunge sa fie sustinuta. Ministrul a spus ca, daca vor fi formulate contestatii la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranta analizate.

Marius Andruh, vicepresedintele CNATDCU, a explicat ca 1% din teza pasaje care pot cadea sub incadrarea de plagiat poate fi un lucru grav, daca acestea se regasesc in partea de contributii originale. „Poti sa furi o idee epocala de la un mare savant, nu trebuie sa aiba 100 de pagini acea idee in dezvoltarea ei”, a explicat vicepresedintele CNATDCU.

Expertii care au analizat lucrarea spun, insa, ca informatiile pasajele preluate nu reprezinta o parte importanta din lucrare si ca este vorba despre idei generale, folosite de toate persoanele care scriu in domeniu, asa ca retragerea distinctiei academice ar fi o exagerare.

„Prin urmare Comisia a propus sa nu fie retras titlul de doctor, adica sa fie pastrat titlul de doctor. Asa cum ati vazut, sanctiunea este excesiva si neraportata la cele cateva similitudini constatate. In teza doamnei nu este vorba nici de partea de contributie originala care sa fi fost plagiata de undeva, nu este vorba de pagini intregi sau de capitole intregi. Sunt chestiuni de mica importanta sau care sunt intrate deja in limbajul comun din domeniu. De exemplu, pagina 30-33 din teza cuprinde idei generale vehiculate de absolut toate persoanele care au scris in domeniu, chiar daca formularea din lucrare pare sa fie preluata fara citare dintr-un alt autor”, a explicat Mircea Bob, vicepresedinte CNATDCU.

Pe 30 septembrie 2016, sefa DNA preciza ca teza sa de doctorat contine 444 de pagini si 442 de note de subsol si ca lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri si monografii, 71 de articole publicate in articole de specialitate, 27 de surse de legislatie nationala, 20 de surse de legislatie internationala si 65 de surse online (site-uri).

„Eu am venit pregatita cu probele pe care eu le-am depus in 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei in 2012). S-a facut o sesizare in care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu va spun ca am respectat in totalitate normele academice. Teza mea este corecta. Aveti aici toate probele”, a spus Kovesi, precizand ca prima proba este chiar certificatul de casatorie, pentru ca s-a precizat ca Kovesi Codruta a plagiat-o pe Lascu Codruta. 

profesionisti pertinenta doctorat dacian ciolos cnatdcu marius andruh
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005950 (s)