News Flash:

REACTIA MAE dupa decizia Comisiei Europene de a da in judecata Romania din cauza neaplicarii normelor in materie de combatere a spalarii banilor

20 Iulie 2018
816 Vizualizari | 0 Comentarii
comisia europeana

MAE a precizat, vineri, referitor la trimiterea Romaniei de catre CE in fata Curtii de Justitie a UE din cauza neaplicarii normelor in materie de combatere a spalarii banilor, ca "este un act procedural standard" si ca exista un proiect pentru implementarea directivei in dezbatere la Senat.
Decizia Comisiei Europene de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 2017/0417 - procedura de infringement referitoare la netranspunerea Directivei 2015/849/UE privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 si de abrogare a Directivei 2005/60/CE si a Directivei 2006/70/CE – este un act procedural standard, realizat in cazurile in care un stat membru nu notifica institutiei europene, in termen, actul normativ national care transpune, integral, actul legislativ european. Pana la acest moment, Grefa CJUE nu a comunicat autoritatilor romane o cerere introductiva depusa de Comisia Europeana. Redactarea si depunerea de catre Comisie a acestei cereri la Grefa curtii (sesizarea efectiva) este un act procedural diferit, ulterior ca localizare in timp aceluia al luarii deciziei de sesizare efectiva a instantei europene", arata Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Reprezentantii MAE mai spun ca daca Romania isi asuma un calendar ferm pentru corelarea legislatiei nationale cu standarde UE in ceea ce priveste combaterea spalarii banilor, atunci Comisia Europeana (CE) poate decide sa amane sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Potrivit ministerului de Externe, exista in acest sens un proiect aprobat de Guvern pe 31 mai a.c. care in prezent se afla in dezbatere la Senat.

"Pe baza unui calendar ferm de conformare, asumat de autoritatile romane cu atributii de reglementare in domeniul spalarii banilor, Comisia Europeana poate decide amanarea sesizarii efective a CJUE. In scopul transpunerii integrale a Directivei 2015/849/UE, institutiile responsabile la nivel national, respectiv Secretariatul General al Guvernului (SGG), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) si Ministerul Justitiei (MJ) au elaborat si promovat proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Proiectul in cauza, deplin compatibil cu actul legislativ european, a fost aprobat in sedinta Guvernului Romaniei din data de 31.05.2018. In prezent, respectivul proiect se afla in dezbaterea Senatului, prima camera parlamentara sesizata, (L390/2018[1]), parcurgand procedura specifica de legiferare", se mai arata in comunicat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005946 (s)