News Flash:

RAZBOIUL CONTINUA! Iohannis: PSD amaneteaza viitorul tarii. Programul, pe contrasensul logicii economice. Klaus Iohannis cere din nou DEMISIA Vioricăi Dancila

8 Mai 2018
1408 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant 1

Presedintele Klaus Iohannis a atacat luni programul PSD, spunand ca acesta este pe contrasensul logicii economice, iar PSD nu reuseste sa urmeze nici macar propriul program, ajungand sa amaneteze viitorul tarii. Seful statului a cerut din nou demisia premierului Viorica Dancila, acuzand Executivul ca nu atrage fonduri si nu se ocupa de investitii.
"S-au publicat astazi datele care arata executia bugetara din primul trimestru al 2018, date publicate cu intarziere. Ma voi referi la aceste date care arata executia finantelor publice. (...) Progrmaul de guvernare PSD s-a aflat de la bun inceput pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus romanilor scaderea taxelor si impozitelor, pe de alta parte au propus o crestere puternica a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, pentru scoli, au spus ei. Pentru economisti, dar si pentru cei interesati aceasta abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economica propusa de PSD. Scaderea impozitelor, cresterea salariilor si realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuatie care va fi dusa cu greu la bun sfarsit. Tebuie sa vedem cat va mai tine aceasta iluzie creata de PSD", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele a acuzat guvernarea ca ignora investitiile importante.
"Pana si cei carora le-au crescut salariile sunt nemultumiti. S-a promis cresterea cu 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a a ramas pe hartie, deoarece au fost trecute contributiile de la angajator la angajat si s-au anulat practic cresterile. (…) Dupa ceva timp de la guvernarea PSD, nu vedem nici drumuri, nici strazi, nici scoli, nici spitale, nimic. Totusi lumea se intreaba de unde vin acesti bani pentru care vin aceste cresteri. PSD, de fapt, amaneteaza viitorul tarii, creste salarii, pensii si neglijeaza investitii importante si in infrastructura si in alte domenii in general. Din contra executia bugetara arata ca veniturile nu au ajuns la nivelul programului, nu impus de cineva, ci prezentat de propriul guvern, deci nici macar propriul program nu l-au indeplinit. Asta arata un lucru trist, ca PSD e incapabil sa tina ordine in finantele publice. Dupa trei premieri si doi sefi ANAF, certitudinea este lipsa de predictibilitate", a mai spus Iohannis.

"In 2017 am avut o crestere de peste 7%, dar ce sa vezi, veniturile nu au crescut in proportie cu economia, ba dimpotriva, surpriza veniturile au fost cu trei miliarde mai mici decat cele prevazute in programul PSD. Veniturile fiscale, acestea ar fi trebuit sa creasca pe masura ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai ca nu au atins cota programata, s-a ratat tinta programata cu 5%, sunt mai mici decat cele din trimestrul lui 2017. Este prima data cand veniturile fiscale au scazut din anul anterior. Veniturile din impozitul pe profit au scazut fata de veniturile pe primul trimestru al anului trecut. Arata ca intr-adevar economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile, veniturile pauza. Veniturile TVA, aici nerealizarea fata de program este de 9%. Poate va amintiti ca am zis ca se bazeaza pe un optimist nemotivat. PSD promitea cresterea cu 16% a veniturilor din TVA. Colectarea de catre ANAF se afla la 12% sub program. Aceasta este performanta PSD. Cu toate ca romanii platesc preturi mai mari pentru aproape tot, statul nu colecteaza veniturile cuvenite", a afirmat presedintele.

Executia bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2018 s-a incheiat cu un deficit – cheltuieli mai mari decat veniturile - de 4,46 miliarde de lei, respectiv 0,48% din PIB, arata datele comunicate, in 27 aprilie, de Minsterul Finantelor Publice (MFP).

Iohannis cere din nou demisia premierului: Este imperioasa demisia doamnei Dancila

Presedintele Klaus Iohannis a cerut din nou luni demisia premierului Viorica Dancila, acuzand Executivul ca nu atrage fonduri si nu se ocupa de investitii.

"Fondurile UE, un nou esec al PSD. Pe partea de venituri suntem sub 31% sub valoarea programata, la cheltuieli suntem sunt 40% sub valoarea programata. E inadmisibil ca fondurile europene sa nu faca parte din proriotati. Dar PSD are alte prioritati, lupta cu BNR. Romania, asta este un lucru negativ, se afla in procedura privind deviatia semnificativa a deficitului bugetar si ar fi bine ca PSD sa nu uite ca Romania face parte in continuare procedurii europene privind deviatia deficitului si daca PSD nu va face nimic acest lucru se va agrava. Invit sa-si revina pe guvernantii PSD. Este imperioasa demisia doamnei Dancila pentru a face loc unor oameni responsabili si competenti. In acest context este din ce in ce mai vizibil ca Dragnea si ai lui nu fac fata guvernarii si nu au nicio solutie pentru o guvernare buna", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia premierului Dancila in in 27 aprilie, dupa ce a anuntat ca ii retrage increderea pentru ca nu face fata pozitiei de prim-ministru si transforma Guvernul intr-o vulnerabilitate pentru Romania.

Ulterior, presedintele a fost criticat de catre liderii politici pe motiv ca nu cunoaste Constitutia si ca nu poate retrage increderea unui Executiv, atata timp cat aceasta este data de majoritatea parlamentara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005602 (s)