News Flash:

Razboi pentru Aeroportul Traian Vuia

19 Ianuarie 2015
1403 Vizualizari | 0 Comentarii
Anul 2014 a insemnat pentru Aeroportul International 'Traian Vuia' Timisoara (AIT) unul de cotitura din perspectiva traficului aerian, cand s-au inregistrat o schimbare a profilului pasagerilor, au fost introduse destinatii noi si aeronavele au zburat cu mai multi pasageri, la fiecare cursa. Astfel, pe aeroportul timisorean s-au imbarcat/debarcat un numar de 735.469 de pasageri, cu 4,81% mai mult fata de 2013. Daca, in perioada anterioara, o pondere mare a traficului de pasageri o reprezenta traficul de tranzit (42% in 2008, scazand apoi pana la 7% in 2013), in 2014, pasagerii locali, imbarcati/debarcati din Timisoara si din regiunile adiacente reprezinta o majoritate covarsitoare (99,91% pasageri locali si doar 0,09% pasageri aflati in tranzit). De asemenea, numarul de zboruri a scazut fata de anul precedent de la 11.292 de zboruri la 10.293, dar se poate constata o eficientizare a curselor si o crestere a gradului de ocupare a aeronavelor cu 14%.
'Aceasta tendinta se regaseste la nivel mondial, prin optimizarea numarului de zboruri pentru a avea un grad de incarcare cu pasageri a fiecarei aeronave cat mai ridicat, in functie de profilul pasagerilor, de destinatii si de aeronavele cu care se opereaza, (aeronave cu capacitate mare, eficienta crescuta). Aceste schimbari au fost determinate in special de principiile de eficienta economica care guverneaza politica comerciala a companiilor aeriene, prin cresterea ponderii zborurilor de tip low-cost si in acelasi timp prin restructurarea modelului de afaceri al companiilor aeriene regionale. Aceste principii s-au manifestat evident si la Aeroportul Timisoara', spune Daniel Idolu, directorul Aeroportului International Timisoara.
Wizzair a transportat 53% din pasagerii de la Timisoara
Ca pondere pe companii aeriene, la numarul de pasageri, Wizzair detine o cota de 53% (in crestere fata de 2013), urmata de compania Lufthansa (in crestere) si de Tarom (in stagnare). Cea mai mare scadere a avut-o compania Carpatair, cauzata de retragerea de pe piata din Timisoara in ianuarie 2014 si intrarea in insolventa.
Cursele charter au inregistrat o crestere mare in 2014, numarul de pasageri inregistrati in perioada mai-octombrie fiind cu 78% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent. Antalya a fost destinatia favorita, insa turistii s-au indreptat si spre trei insule grecesti Skiathos, Zakynthos si Creta. 
In 2014, destinatiile preferate de pasageri au fost Munchen, Bucuresti, Londra si Bergamo. Tot in cursul anului trecut au fost incluse si noi destinatii: Bruxelles, Bari, Frankfurt si Memmingen (Munchen Vest), precum si doua noi zboruri de vacanta, curse charter operate de agentii de turism spre Zakynthos si Skiathos. 
In prezent, Aeroportul International Timisoara are 16 destinatii importante din Europa, dintre care doua aeroporturi (Bucuresti si Munchen) ofera si zboruri de conexiune. In ceea ce priveste traficul de marfa, in cursul anului 2014 s-a inregistrat o crestere de 21% fata de anul precedent, fiind procesate 1937 tone.
Anul 2015 va insemna pentru Aeroportul International Timisoara o crestere a traficului de pasageri, dar si destinatii noi – din luna martie este anuntata deschiderea rutei spre Torino. In permanenta, administratia Aeroportului poarta negocieri cu companii aeriene in vederea deschiderii de noi rute accesibile direct din Timisoara. 'Traficul aerian al unui aeroport este expresia profilului si dimensiunii economice, sociale si demografice a regiunii. Companiile aeriene, la fel ca si aeroporturile, isi dimensioneaza afacerea in functie de studii de piata care sunt in legatura directa cu viata economica, sociala, sportiva, culturala si turismul unei regiuni, precum si in functie de interesul si disponibilitatea locuitorilor regiunii de a se deplasa spre anumite destinatii (de vacanta sau de afaceri)', detaliaza Idolu.
Lupta PNL – PSD pentru aeroport
Regiunea geografica deservita de Aeroportul International Timisoara are un anumit profil, iar companiile aeriene isi calibreaza planul de afaceri si decizia de a opera la si de la Timisoara in functie de aceasta piata. Idolu mai spune ca rolul administratiei aeroportului este de a asigura o infrastructura aeroportuara performanta si de a negocia conditiile comerciale de operare in avantaj reciproc. 'In prezent, Aeroportul Timisoara detine si exploateaza o infrastructura pe zona de operatiuni aeriene de cel mai inalt nivel si a incheiat contracte comerciale profitabile pentru aeroport si pentru companiile aeriene. O companie aeriana va initia sau va dezvolta trafic aerian la Timisoara dupa principii de eficienta economica si nu dupa considerente politice sau subiective', conchide Daniel Idolu.
Raspunsul directorul Aeroportului Timisoara vine ca replica la declaratiile senatorului PNL Ben Oni Ardelean, care spune in urma cu cateva zile ca ”ramane fidel ideii sale potrivit careia Aeroportul International 'Traian Vuia' din Timisoara trebuie sa devina un hub care sa atraga cat mai multi pasageri, dar si companiile straine si investitiile acestora, avand ca scop final dezvoltarea unei puternice retele internodale in capitala Banatului”, Senatorul mai spunea ca a purtat discutii cu ministrul Transporturilor din Turcia, care au deschis calea pentru infiintarea unei curse a Turkish Airline care sa lege Timisoara de Istanbul, unul dintre cele mai puternice hub-uri internationale din regiune. Pe de alta parte, senatorul liberal sustine ca intre Bucuresti si Budapesta trebuie sa mai apara un oras mare, un centru pivotal de infrastructura, de urbanism, de logistica, de transport, iar acesta trebuie sa fie Timisoara, intrucat orasul banatean are potential si trebuie obligatoriu sa devina un centru internodal, scrie ziuadevest.ro. ”Doar in acel moment se poate spune ca aeroportul a intrat in business, iar dezvoltarea aeroportului presupune si dezvoltarea cargo. Fara cargo, un aeroport nu este implinit. Cargo inseamna logistica, locuri de munca, investitii locale extrem de importante”, declara Ben-Oni Ardelean.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1168 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006529 (s)