News Flash:

Rana pe col uterin nu doare, nu are mereu simptome, dar poate evolua usor in cancer cervical!

19 Octombrie 2014
2187 Vizualizari | 0 Comentarii

Rana pe col uterin nu doare, nu are mereu simptome, dar poate evolua usor în cancer cervical. Un control ginecologic periodic te poate feri de complicatii. Afla mai jos cum o poti preveni si trata.

Medicii specialisti pun diagnosticul generic „rana pe col uterin“ sau cervicita cronica, în termeni medicali, atunci cand observa la examinare leziuni ale mucoasei care protejeaza colul.

De fapt, diagnosticul face referire la toate inflamatiile colului uterin si este des întalnit la femeile active sexual.

Controlul ginecologic periodic trebuie sa includa nu doar un tuseu vaginal, ci si un test Babes-Papanicolau si un examen al secretiilor.

Astfel, inflamatiile sunt detectate înainte sa se transforme în cancer de col uterin, adica sa apara o tumoare maligna pe col.

Stabilirea cauzei, primul pas

Colul uterin are un numar redus de receptori de durere, ceea ce înseamna ca o femeie care are leziuni la acest nivel poate sa nu fie constienta de acest lucru.

Cand leziunile se agraveaza, pot aparea sangerari sau scurgeri vascoase cu un miros puternic, neplacut. Iar la un control ginecologic de rutina, femeia poate fi depistata cu cancer de col uterin.

Examenul de secretie vaginala poate stabili cauza ranii. In cele mai multe cazuri este vorba despre infectiile contractate pe cale sexuala.

Dar leziunile de pe col pot aparea si în urma unei igiene intime exagerate sau a utilizarii tampoanelor interne.

In cazul în care leziunile de pe col sunt provocate de o infectie fungica sau bacteriana, de exemplu cu Chlamydia, Candida, Trichomonas, tratamentul, atat local, cat si intern, trebuie urmat de ambii parteneri si cat mai repede.

Virusurile HPV au risc de cancer

Cu cat se amana tratamentul infectiilor, cu atat sistemul imunitar devine vulnerabil în fata virusurilor Papilloma uman (HPV), care pot duce la transformarea leziunilor în cancer de col uterin.

De asemenea, în absenta tratamentului, ranile la nivelul colului pot duce la infertilitate.

Peste 70% din tumorile de la nivelul colului sunt declansate de tulpinile HPV 16, 18 si aproximativ 12% din cancerele de col sunt cauzate de tulpinile 31, 33, 45 si 51.

Atentie! Aproape 80% din femeile active sexual se pot infecta cu HPV, iar în 50% dintre cazuri este vorba de tulpinile care pot duce la aparitia cancerului de col uterin.

Rezultatul unui test Babes-Papanicolau se interpreteaza în functie de clasa

Clasa I – clinic sanatoasa

Clasa II - modificari de natura inflamatorie, a caror cauza nu se stie

Clasa III - modificari ale celulelor epiteliale de la usoare la severe (gradul III CIN I, CIN II, CIN III)

Clasa IV - leziuni suspecte

Clasa V - carcinom in situ (tumoarea este localizata în epiteliu). Sanatate.bzi.ro


active sexual col uterin
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1311 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007526 (s)