News Flash:

Radulian (INFP): Cutremurul de sambata seara poate avea replici timp de cateva zile

23 Noiembrie 2014
1180 Vizualizari | 0 Comentarii
Cele cinci replici ale seismului de sambata seara inregistrate pana acum tot in zona Vrancea sunt normale si este posibil sa apara si altele, timp de cateva zile, a declarat duminica, pentru MEDIAFAX, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Mircea Radulian.
"Este o activitate seismica normala si asteptata. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseara, sunt insotite de replici. Perioada in care acestea apar poate fi si ceva mai lunga. Noi intelegem prin replici tot ce se intampla dupa. Conditia este ca aceste evenimente sa fie inregistrate in aceeasi zona. Perioada poate fi de ordinul catorva zile, chiar daca se vor rari" , a explicat directorul stiintific al INFP.
Mircea Radulian a mai spus ca replicile inseamna o "reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea".
"Replicile pot fi pe cateva zile distanta. In general, exista o relatie intre cat de mare a fost cutremurul si cate replici apar si pe ce durata. Altfel spus, cu cat cutremurul este mai mare, cu atat te astepti la mai multe replici si la o durata mai mare in care acestea pot sa apara", a concluzionat Mircea Radulian.
Seismul de sambata seara din Vrancea, cel mai mare inregistrat in ultimii zece ani in Romania, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 39 de kilometri.
Cutremurul a avut, pana acum, cinci replici de minimum 2,5 grade, ultima dintre acestea, de 2,7 grade, fiind inregistrata duminica la ora 12.16.
Din cauza seismului de sambata seara, alimentarea cu energie electrica a fost afectata in mai multe localitati din judetul Galati.
Serviciile de ambulanta din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panica, iar functionarea unor retele de telefonie mobila a fost afectata temporar.
Cutremurul de 5,7 grade a fost resimtit si in Republica Moldova si Bulgaria.
Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca acest seism a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea, din punct de vedere al adancimii mici la care s-a produs si din acest motiv a fost resimtit relativ puternic. "De regula, in aceasta zona seismica avem cutremure de adancimi de 90 pana la 140 de kilometri", a explicat Ionescu. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007828 (s)