News Flash:

Radu Mazare, condamnat la sase ani si sase luni de inchisoare. REACTIA fostului edil, aflat in Madagascar, dupa aflarea sentintei

17 Mai 2018
929 Vizualizari | 0 Comentarii
radu mazare

Fostul primar al Constantei, Radu Mazare, a fost condamnat, miercuri, la sase ani si jumatate de inchisoare pentru mai multe infractiuni de abuz in serviciu privind vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, transmite corespondentul MEDIAFAX. Fostul primar al Constantei, Radu Mazare, a transmis, miercuri, o scrisoare, ca reactie la decizia Tribunalului Constanta de a-l condamna la 6 ani si 6 luni de inchisoare, spunand ca este „uluit si consternat de sentinta”, pentru ca a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti pentru aceleasi fapte.
Radu Mazare se arata "uluit si consternat" de decizia judecatorilor de la Tribunalul Constanta, care l-au condamnat la un total de 6 ani si luni de inchisoare cu executare.

"Sunt uluit si consternat de sentinta nedreapta data de judecator. Nu reusesc sa inteleg, la prima acuzatie, cum este posibil ca pentru aceeasi presupusa infractiune de abuz (vanzarea sub-evaluata a terenului aferent Cazino Mamaia) sa fiu achitat de Curtea de Apel Bucuresti (sentinta numarul S.P.148/FI/10.07.2017) si sa fiu condamnat la 4,6 ani de puscarie de Tribunalul Constanta (S. P. 253/16.05.2018)? Repet, aceeasi acuzatie, acelasi teren, insa in doua dosare diferite, o instanta ma achita in dosarul numarul 6536/2/2008 la Curtea de Apel Bucuresti si alta ma condamna in dosarul 2310/118/2015 la Tribunalul Constanta", arata fostul primar al Constantei prin intermediul unei scrisori remisa, miercuri, presei, prin avocatul sau.

Mazare mai afirma ca i se pare "halucinant" si faptul ca DNA i-a intocmit doua dosare cu acelasi subiect, "contrazicand principiile de drept"."Asa mi se pare si acum halucinant sa am doua sentinte opuse tot pe aceeasi infractiune cu acelasi subiect! Dosarul de la Tribunalul Constanta, unde am luat aceasta condamnare este public, poate fi consultat oricand, si oricine poate constata ca toti functionarii primariei, consilierii locali si evaluatorii implicati in vanzarea respectivelor terenuri au declarat ca procedura vanzarii a fost cea legala, si-au asumat-o, incepand de la adoptarea hotararii de Consiliu Local si pana la notar, fara ca eu sa fi intervenit in derularea ei", a mai explicat fostul edil.

Potrivit lui Radu Mazare, primarul semneaza ultimul pe documente, obligat de lege sa duca la indeplinire hotararile Consiliului Local.

"Nu Primarul vinde, ci Consiliul Local, nu Primarul le evalueaza, ci evaluatorul profesionist acreditat. in cazul celorlalte doua abuzuri, situatia este identica: primarul nu a influentat pe nimeni, nu a impus nimanui nimic, nu a primit si nu a cerut nimic. Si totusi sunt acuzat si condamnat pentru presupusa subevaluare facuta de niste evaluatori profesionisti! In fapt, spun ce am mai spus, vina mea este una singura: am fost un lider neaservit si incontrolabil pentru Servicii, ca atare o tinta permanenta a Politiei Politice din Romania!", a mai declarat Mazare, felicitandu-se pentru faptul ca a ales sa plece din tara.

"In atare situatie concluzia mea personala este una singura: ma felicit ca am plecat dintr-o tara in care justitia poate si achita si condamna o persoana in acelasi timp, pentru exact aceeasi acuzatie, cu acelasi obiect, dar in doua dosare diferite!", a aratat Mazare, in scrisoarea pe care a trimis-o din Madagascar.

Redam mai jos mesajul integral: 

"Astazi am fost condamnat de tribunalul Constanta la un total de 6,6 ani de puscarie cu executare pentru trei infractiuni de abuz in serviciu.

Sunt uluit si consternat de sentinta nedreapta data de judecator. Nu reusesc sa inteleg, la prima acuzatie, cum este posibil cA pentru aceeasi presupusa infractiune de abuz (vanzarea sub-evaluata a terenului aferent Cazino Mamaia) sa fiu achitat de Curtea de Apel Bucuresti (sentinta numarul S.P.148/FI/10.07.2017) si sa fiu condamnat la 4,6 ani de puscarie de Tribunalul Constanta (S.P.253/16.05.2018)? Repet, aceeasi acuzatie, acelasi teren, insa in doua dosare diferite, o instanta ma achita in dosarul numarul 6536/2/2008 la Curtea de Apel Bucuresti si alta ma condamna in dosarul 2310/118/2015 la Tribunalul Constanta.

Asa cum mi s a parut halucinant faptul ca DNA mi-a facut 2 dosare cu acelasi subiect, contrazicand principiile de drept, asa mi se pare si acum halucinant sa am 2 sentinte opuse tot pe aceeasi infractiune cu acelasi subiect!

Dosarul de la Tribunalul Constanta unde am luat aceasta condamnare este public, poate fi consultat oricand, si oricine poate constata ca toti functionarii primariei, consilierii locali si evaluatorii implicati in vanzarea respectivelor terenuri au declarat ca procedura vanzarii a fost cea legala, si-au asumat o, incepand de la adoptarea hotararii de Consiliu Local si pana la notar, fara ca eu sa fi intervenit in derularea ei. Primarul semneaza ultimul pe documente, obligat de lege sa duca la indeplinire hotararile Consiliului Local. Nu Primarul vinde, ci Consiliul Local, nu Primarul le evalueaza, ci evaluatorul profesionist acreditat.

In cazul celorlalte doua abuzuri, situatia este identica: primarul nu a influentat pe nimeni, nu a impus nimanui nimic, nu a primit si nu a cerut nimic. Si totusi sunt acuzat si condamnat pentru presupusa subevaluare facuta de niste evaluatori profesionisti!

In fapt, spun ce am mai spus, vina mea este una singura: am fost un lider neaservit si incontrolabil pentru Servicii, ca atare o tinta permanenta a Politiei Politice din Romania!

In atare situatie concluzia mea personala este una singura: ma felicit ca am plecat dintr-o tara in care justitia poate si achita si condamna o persoana in acelasi timp, pentru exact aceiasi acuzatie, cu acelasi obiect, dar in doua dosare diferite!

Asta-i tara? Asta-i justitie? Asta-i dreptate?

Radu Stefan Mazare
16.05.2018

Madagascar"

Tribunalul Constanta a dispus, miercuri, condamnarea lui Radu Mazare la trei ani si sase luni de inchisoare, respectiv la patru ani si sase luni de inchisoare, pentru instrainarea unor terenuri din statiunea Mamaia la preturi subevaluate. De asemenea, el a mai fost condamnat la pedeapsa inchisorii de doi ani si sase luni pentru ca nu a luat masura suspendarii unor functionari publici. Instanta a contopit pedepsele cu inchisoarea stabilite si i-a aplicat lui Radu Mazare pedeapsa cea mai grea, de patru ani si sase luni inchisoare, la care se adauga sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse - de doi ani, in final el avand de executat pedeapsa inchisorii de sase ani si sase luni, executare in regim de detentie.

In plus, in cazul sau a fost luata si pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi, intre care si cel de a ocupa o functie publica pe o perioada de 5 ani, dupa executarea pedepsei principale. In acelasi timp, Mazare a fost achitat de acuzatia de abuz in serviciu.

Instanta a mai dispus si obligativitatea la plata catre Primaria Constanta a sumei de 774.552 lei, reprezentand salariile platite functionarilor publici nesuspendati din functie.

In acelasi dosar a fost condamnata si Sorina Gina Hortolomei Moscu, la data faptelor reprezentant al societatilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA, cercetata pentru savarsirea a doua infractiuni de spalare a banilor. In cazul ei instanta a dispus condamnarea la doi ani si 11 luni de inchisoare, cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani si 11 luni.

In cazul celor trei societati al caror reprezentant era Sorina Gina Hortolomei Moscu, magistratii Tribunalului Constanta au dispus condamnarea acestora la plata unor amenzi penale, in cuantum de un milion de lei, precum si pedeapsa complementara a interzicerii, pe perioade intre un an si trei ani, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achizitii publice prevazute de lege.

Instanta de judecata a desfiintat contractele de vanzare-cumparare a terenurilor respective si a dispus restabilirea situatiei anterioare incheierii acestora, in sensul predarii terenurilor libere de orice sarcini catre Primaria Municipiului Constanta si restituirii pretului vanzarii. Drept urmare, a respinsa cererea formulata de Primarie privind obligarea inculpatilor la plata sumelor de 1.104.884,16 euro, 2.971.420 euro, reprezentand diferenta intre valoarea de vanzare a terenurilor si pretul real al pietei, intrucat s-a dispus anularea contractelor de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare comiterii faptelor, precum si cererea de obligare a lui Radu Mazare la plata sumei de 141.696,14 lei, reprezentand paguba produsa bugetului local prin nepunerea in executare a hotararii judecatoresti de punere in posesie cu privire la cele doua terenuri.

Radu Mazare a mai fost obligat la plata sumei de 10.000 lei, iar ceilalti inculpati la plata a cate 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de catre stat.

Decizia instantei nu este definitiva, avand drept de apel in termen de 10 zile.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Constanta, la data de 12 octombrie 2004, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu legate de corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret derizoriu de 23,56 euro/metrul patrat, a unui teren in suprafata de 15.465,91 metri patrati, situat in statiunea Mamaia. Conform procurorilor, prin aceasta el a provocat Primariei Constanta o paguba de 1.104.884,16 euro si totodata au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului bunului.

La data de 28 februarie 2007, primarul Constantei si-ar fi indeplinit din nou in mod defectuos atributiile de serviciu vanzand, la un pret modest, alte doua terenuri apartinand Primariei Constanta, unul in suprafata de 11.890 metri patrati, iar celalalt de 502,81 de metir patrati, „fapta prin care a fost provocata municipiului Constanta o paguba de 2.971.420 euro si totodata au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului bunului”, arata procurorii in rechizitoriu.

Concret, Radu Mazare ar fi stabilit cu intentie o valoare diminuata fata de valoarea comerciala reala pentru o suprafata de 11.890 metri patrati de teren, situata in intravilanul municipiului Constanta, in statiunea Mamaia, apartinand domeniului privat al municipiului Constanta, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumparat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentata legal de Sorina Gina Hortolomei-Moscu, inculpata si ea in acelasi dosar.

La data de 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei-Moscu si SC Mehmetoglu SRL au dobandit, prin cumparare, de la RAEDPP Constanta, un alt teren, in suprafata de 502,81 metri patrati, cunoscand ca pretul atribuit era cu mult diminuat fata de valoarea comerciala reala. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societatilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) si SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante tot de Hortolomei-Moscu. Tranzactiile respective s-au facut prin cresterea succesiva a pretului, astfel incat SC Millenium Global Development SA a dobandit terenurile respective la o valoare aproximativ egala cu cea de piata, fiind disimulata provenienta ilicita a acestora.

De asemenea, Radu Mazare mai este acuzat si ca, dupa trimiterea sa in judecata, in octombrie 2008, impreuna cu Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica si Nora Alina Chirca - dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, primarul Constantei, desi avea obligatia legala, nu a dispus suspendarea acestora din functiile publice pe care le detineau in cadrul Primariei Constanta, fapta care a avut ca efect plata nelegala a drepturilor salariale catre persoanele respective precum si obtinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

In acelasi dosar, Radu Mazare mai este acuzat si de faptul ca Primaria Constanta nu a executat o hotarare definitiva a instantei. „in intervalul de timp dintre 17 martie 2009 - data ramanerii definitive a sentintei civile nr. 20821/20.11.2008 - si pana in prezent, inculpatul Radu Mazare, cu stiinta, nu si-a indeplinit obligatia care decurgea din functia de Primar al municipiului Constanta privind predarea a doua terenuri catre proprietarul lor, care le cumparase de la Consiliul Local Constanta, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despagubiri, precum si un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseste, in prezent, fara drept cele doua imobile”, se mai precizeaza in rechizitoriul procurorilor anticoruptie constanteni.


mazare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007584 (s)