News Flash:

Punctele negre de pe parbriz au o explicatie logica. E mai simplu decat credeai…

27 Mai 2018
930 Vizualizari | 0 Comentarii
puncte

Stai la semafor in trafic si le vezi pe parbirz? Stai linistit, au un rol foarte important
Omul cat traieste, isi pune intrebari. Banale si existentiale. Iar problemele mari au solutii mici. Ok, sunt clisee, dar o sa va spunem de ce. Cum stateam noi la semafor asa si priveam cerul, ne-a trecut privirea prin punctele ale anegre de pe parbriz. Alea mici din zona oglindei retrovizoare centrale. Care, da, asa e, se continua stanga dreapta cu o fasie si scad progresiv pana dispar cu totul.

Jurnalistii de la publicatia online Jalopnik si-au pus intrebarea pe care ne-am pus-o si noi – “ce rost or avea punctele negre in antetul parbrizului”. Ei au sunat o fabrica de geamuri infiintata in 1826 si au pus intrebarea care ne chinuie si pe noi. O luam cu inceputul raspunsului pe care l-au primit: pe conturul parbrizului e o fasie neagra din ceramica. Rolurile ei sunt multiple si nu poate fi scoasa oricat ai incerca. Insa cea mai mare utilitate a ei este cea de bariera impotriva razellor fierbinti care ar topi la contactul cu parbrizul solutia care sigileaza parbrizul si tabla. In acelasi timp, fasia aceasta neagra niveleaza perfect parbrizul cu montantii masinii pe care vine atasat si nu lasa expusa solutia de sigilare, care s-ar vedea urat.

Acum am ajuns si la punctele negre. Angajatul de la fabrica din Anglia sustine ca rolul lor e Acela de a asigura o tranzitie normala de la negru la transparenta geamului, asa incat nu incomodeaza ochiul prin trecerea brusca de la ceva opac la transparenta.

Stati un pic fiindca nu suntem gata. Un expert de la o fabrica de sticla din Pittsburgh, SUA, are o poveste care o include si pe cea a englezului. Parbrizul e curbat din cauza temperaturilor mari din cuptor. Fasia neagra de pe conturul parbrizului se incalzeste mai tare si mai rapid decat portiunea translucida a parbrizului. Asa ca, daca nu ar fi acolo un gradient (puncte din ce in ce mai reduse) care disipa treptat temperatura cand geamul e in cuptor, ar avea niste distorsiuni in campul vizual – numite si aberatii de sfericitate. Mai simplu tradus: daca nu am avea punctele negre care scad gradual in dimensiune, la imbinarea dintre parbriz si acea fasie neagra s-ar vedea ca printr-un fund de borcan.


banale existentiale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007062 (s)