News Flash:

Psiholog: "Jocul Pokemon Go genereaza un comportament autist. Este vorba de o instrainare fata de lumea din jur!"

22 Iulie 2016
1156 Vizualizari | 0 Comentarii
POKEMONI
Pokemon Go, cel mai popular joc la ora actuala, a ajuns si in Romania, iar pokemania a pus deja stapanire pe amatorii de jocuri video, insa psihologii atrag atentia asupra efectelor negative, pornind de la dependenta si pana la un comportament autist.
Pokemania pune stapanire pe Romania, iar efectele nu intarzie sa apara. Psihologii spun ca aplicatia Pokemon Go afecteaza, la fel ca orice joc video, modul in care jucatorii interactioneaza cu lumea reala, ajungand, in timp, sa aiba un comportament autist. Insa, exista si aspecte pozitive pentru persoanele care sufera de anxietate sociala si se izoleaza stand in casa. Psihologii spun ca aceste persoane pot fi determinate sa-si depaseasca frica de a iesi in public cu ajutorul acestui joc care presupune vanatoarea de pokemoni prin miscare.
Contactat de MEDIAFAX, psihologul Mihai Copaceanu, care a studiat psihologia la Oxford si care lucreaza de ani de zile in domeniu, in Romania, inclusiv cu adolescenti, spune ca e prea devreme sa putem masura efectele jocului, insa putem deduce, din experienta jocurilor video, ca va avea un efect similar asupra psihicului jucatorilor. „Astfel de jocuri sunt foarte atragatoare, iti capteaza atentia, „captivant” este cel mai potrivit cuvant pentru Pokemon Go. Practic, este un joc atat de captivant incat ajungi sa ignori realitatea din jurul tau, nu este ca o carte, spre exemplu, care este un obiect static, iti pune mintea in miscare dar nu interactioneaza cu tine. Jocul, in schimb, prin asta atrage, prin interactiune, prin feedback si stimuleaza dorinta naturala de a explora, de a cerceta, si curiozitatea. Este util pentru persoanele care sufera de anxietate, care se izoleaza social stand numai in casa. Ceea ce face un astfel de joc este sa-ti schimbe dispozitia mentala pe moment”, a explicat Copaceanu.
La randul sau, psihologul Diana Ioanes, care lucreaza cu elevi la Colegiul National Biligv „George Cosbuc”, spune ca jocul stimuleaza un comportament autist. „Este vorba de o instrainare fata de lumea din jur, tinerii care petrec prea mult timp in lumea virtuala nu mai stiu sa comunice cu lumea reala si nu-si dezvolta abilitatile de comunicare in grup, in cuplu, in societate”, a explicat Ioanes.
Profesorul de informatica George Trifan de la Colegiul National „Tudor Vianu” a explicat pentru MEDIAFAX ca jocul are un succes fenomenal in randul adolescentilor. „Toti copiii de 12-19 ani se joaca Pokemon Go. E „addictive” (dependent), insa nu dezvolta nicio competenta sau abilitate unui copil, e o pierdere de timp la o varsta la care tinerii ar trebui sa faca altceva. Sunt copii care merg la psiholog ca sa scape de dependenta de jocuri video”, a spus profesorul.
Cat despre parerea copiilor, Tudor, olimpic national la Informatica, spune ca joaca Pokemon Go de trei zile. „Ce pot sa zic, merg prin parc si caut pokemoni, cam doua-trei ore pe zi, dar nu cred ca va crea dependenta, eu deja am inceput sa ma plictisesc. E un stil nou de joc, de aceea e foarte popular, ramane de vazut daca va mai fi peste cateva luni”, a spus Tudor.
Pe scurt, jocul, realizat de compania Niantic, se poate downloada pe telefon (iOs sau Android), iar jucatorul isi creaza un avatar pe care il stilizeaza dupa bunul plac si porneste fizic in cautare de pokemoni, niste creaturi mici care apar in diverse locuri pe o harta. Jocul se foloseste de locatia telefonului si de o harta viziuala pentru a-i arata jucatorului unde se afla pokemonii. Aplicatia a creat deja o multime de controverse in lume. Spre exemplu, jocul a fost criticat pentru ca pokemonii apar si in locuri nepotrivite cum ar fi cimitire sau monumente memoriale ca Muzeul de la Auschwitz sau Memorialul Holocaustului din SUA.
O companie de cai ferate din Danemarca, ProRail, a depus plangere ca jucatorii vaneaza pokemoni pe caile ferate, iar jucatorii din Bosnia au fost avertizati sa aiba grija sa nu se joace Pokemon Go in campurile minate ramase in urma razboilui din anii '90.
In Guatemala, un tanar de 18 ani, Jerson Lopez de Leon, a fost impuscat mortal in timp ce juca Pokemon Go, fiind prima victima de care se stie in legatura cu acest joc. Politia locala a speculat ca victima a fost gasita de catre atacatori cu ajutorul GPS-ului de care se foloseste aplicatia, potrivit ziarului britanic The Independent. Nu in ultimul rand, Arabia Saudita ia in considerare interzicerea jocului, avand in vedere ca la ei sunt interzise deja cartile de joc cu pokemoni.

pokemon go comportament autist pokemania
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005725 (s)