News Flash:

PROTOCOLUL SRI-Parchetul General din 2016. Doua variante: Una publica, una secreta. A doua, prezentata de Valcov, prevedea raportari reciproce si o relatie stransa/ SRI, despre cel secret: A fost denuntat dupa o luna, nu si-a facut efectul I DOCUMENT

24 August 2018
556 Vizualizari | 0 Comentarii
Augustin Lazar

Parchetul General a publicat un protocol incheiat in anul 2016 cu SRI, valabil si azi, ce prevede conditiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor. Documentul este semnat de procurorul Augustin Lazar si de directorul SRI, Eduard Hellvig. Consilierul premierului Darius Valcov a facut publica o alta varianta a protocolului semnat intre cele doua institutii in 2016. Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a spus ca protocolul a fost denuntat dupa o luna si nu si-a facut efectul. Claudiu Manda, seful Comisiei de Control SRI, a vorbit si el despre acest subiect.
Protocolul a fost facut public in cadrul emisiunii „Romania 9”, de la TVR.

„Nu stim daca e o poveste, poate sa fie o insailare. In martie 2016, CCR a interzis ca cercetarea penala sa se faca prin intermediul SRI. Ca urmare, protocoalele despre care s-a tot vorbit, au fost desecretizare, intr-un tarziu. Imediat ce a fost desecretizat protocolul din 2009, au aparut declaratii si din partea Parchetului si al SRI ca intrucat legea nu mai acopera aceste competente din partea SRI, acel protocol nu mai e valid. Insa, in urma cu o saptamana o fantoma a inceput sa bantuie prin redactii. A aparut un document care pune la indoiala prin insasi existenta sa disparitia protocoalelor. Intre Parchet si SRI. Este un document care inlocuieste si abroga protocolul din 2009. Nu stim daca e fals sau adevarat. Poate sa fie o contrafacere”, a declarat jurnalistul Doru Buscu, cel care detine saptamanalul „Catavencii”.

Acesta spune ca protocolul facut public pe site-ul ministerului Public ar fi diferit de cel care a ajuns in unele redactii.
„Sunt multe documente care bantuie prin redactii si unele nu au posibilitatea de a le verifica jurnalistii. (...) Asta e un document tehnic, se numeste un protocol, pare sa fie nesecret, se gaseste la un link si in afara de faptul ca se cheama la fel nu are legatura de cel de care vorbeam. Intre timp, cam de pe cand a inceput foiala a aparut acest protocol, fara ca cineva sa fi vorbit de el, fara ca Parchetul sau Ministerul Public mai sunt niste protocoale, dar sunt tehnice. Nu stim daca e adevarat sau nu pentru ca e greu sa verifici un document secret, dar ca ipoteza, un scenariu jurnalistic, s-a scurs un document spre anumite redactii, aspectul de oportunitate e vizibil, s-a scurs si aparitia lui, despre care nu am indoiala ca s-a putut afla la servicii, a putut sa duca la prepararea unui alt protocol pentru ca elaborarea nu presupune numai persoane Hellvig si Lazar, prin urmare cercul martorilor ar trebui sa fie mai mare. E logic sa facem un apel sa cerceteze aceste aspecte si sa facem un apel catre comisia parlamentara de ancheta a SRI sa cerceteze si apoi afla si publicul daca au mai fost sau nu protocoale. Interesant e ca sunt semnate cu 4 zile inainte de alegeri si au fost semnate dupa decizia CCR, care era ferma. Pot sa fac o ipoteza: intuitia trebuie sa se opreasca pentru ca lipsesc probele. Nasul imi spune ca e ceva in neregula, dar ne abtinem pana cand deciziile vin de la organele competente”, a mai spus Doru Buscu.

Potrivit documentului, care apare pe site-ul ministerului Public, unde se precizeaza ca are caracter nesecret, cele doua parti coopereaza potrivit competentelor fiecareia, pentru stabilirea conditiilor concrete de acces nemijlocit si independent al Parchetului General la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor din cadrul SRI, pentru a efectua supraveghere tehnica.

Gasiti aici protocolul integral.

De asemenea, documentul prevede si promovarea si asigurarea cooperarii permanente, prompte si eficiente intre Serviciul Roman de lnformatii, prin structurile sale si Ministerul Public, respectiv structurile acestuia.

In capitolul doi al protocolului se arata ca SRI asigura Ministerul Public si organelor de cercetare penala accesul nemijlocit, direct, si independent la sisteme tehnice detinute si administrate de acesta, prin Centrul National de lnterceptare a Comunicatiilor, pentru punerea in aplicare a actelor de autorizare emise in temeiul prevederilor Codului de procedura penala sau a legii speciale, scop in care: asigura Parchetul General acces direct la sistemul de interceptare pentru a pune in aplicare mandatele de supraveghere tehnica, pune la dispozitia Parchetului aplicatiile informatice detinute de Centrul de Interceptare a Comunicatiilor pentru a solicita operatorilor de comunicatii electronice direct datele de trafic.

„Accesul Ministerului Public la sistemele tehnice se realizeaza direct, nemijlocit si independent prin: utilizarea aplicatiilor informatice de intercpetare specifice; managementul tintelor si al mandatelor de supraveghere tehnica, managementul utilizatorilor din cadrul structurii conectati la sistem, directionarea semnalului interceptat si recepttionarea acestuia de structuri stabilite de Ministerul Public, exportul produselor interceptate prin intermediul aplicatiilor informatice specifice”, se arata in protocol.

La randul sau, SRI, in calitate de administrator unic al Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor, efectueza mai multe activitati in baza protocolului: acorda sprijin tehnic, prin compartimente specializate privind intretinerea aplicatiilor si a echipamentelor, acorda suportul tehnic necesar instalarii si configurarii de aplicatii pe terminalele de exploatare tehnica din administrarea Ministerului Public, inclusiv cele amplasate in sediile acestei institutii.

Documentul arata ca intretinerea si depanarea echipamentelor de criptare produse de SRI si folosite de catre cei de la Parchetul General revine SRI.

„Ministerul Public se obliga ca: a) echipamentele utilizate pentru conectarea la Centrul National de lnterceptare a Comunicatiilor se fie dedicate acestui scop, nefiind permisa partajarea lor in alte retele. Echipamentele provenind din alte retele, la care se conecteaza Ministerul Public nu vor fi folosite in reteaua Centrului National de lnterceptare a Comunicatiilor; b) sa nu efectueze interventii software (testari de aplicatii, instalare, configurare de noi aplicatii software sau modificari ale configuratiilor existente) asupra sistemelor tehnice; c) sa implementeze politicile, strategiile si proceduri de securitate si protectie; sa suporte cheltuielile aferente acordarii suportului tehnic pentru realizarea retelelor LAN in spatiile Serviciului Roman de lnformatii destinate Ministerului Public, a retelelor LAN amplasate in sediile structurilor de parchet si a reletelor de comunicatii necesare interconectairii structurilor de parchet la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor”, mai arata documentul.

Procurorul mai poate cere unitatii specializate a SRI sprijin daca intampina dificultati in folosirea sistemelor tehnice. De asemenea, tot la solicitare, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor acorda si sprijinul necesar pentru identificarea solutiei tehnice de interceptare, in cazul operatorilor de comunicatii care nu au functia de interceptare activa. Dispozitiile protocolului trebuie, asa cum este speficat in mod expres in document, sa fie aplicabile DNA si DIICOT, carora li se si comunica.

Darius Valcov face publica o alta varianta a protocolului (documentul, mai jos) semnat intre SRI si PG in 2016

Consilierul premierului Darius Valcov a facut publica o alta varianta a protocolului semnat intre SRI si Parchetul General, in anul 2016, in preajma alegerilor, acesta avand mai multe prevederi decat cel care apare pe site-ul Ministerului Public.

Protocolul facut public de Darius Valcov este incheiat intre SRI si Parchetul General ;i are 27 de puncte. Are ca data de inregistrare decembrie 2016, dar este diferit de cel nesecret care apare pe site-ul ministerului Public.

„Vad ca se dezbate intens asa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care 'modernizeaza' Serviciul de Informatii... Eu va propun sa nu mergeti dupa fenta! Ia sa vedeti ce mi-a lasat mie cineva pe prag... azi dimineata! BOMBAAA!!! P.S.: Se poate ca si oamenii decenti din interiorul sistemului sa se fi saturat de aceste mizerii?! Multumesc, anonimule! P.S.2: Ne-au luat de prosti! Au facut spectacol desecretizand protocolul din 2009 care era deja abrogat!", scrie Darius Valcov, pe Facebook.

Potrivit documentului, la Obiectivul cooperarii, se arata ca valorificarea informatiilor referitoare la savarsirea infractiunilor prevazute de legislatia in vigoare. „Promovarea si asigurarea comunicarii permanente si eficiente intre Serviciu, prin structurile sale (centrale si teritoriale) si Parchet, respective structurile acestora (centrale si teritoriale)”, se arata in protocol.

Documentul mentioneaza asigurarea schimbului de informatii prin canale permanente de comunicare la toate nivelurile. „In situatii exceptionale, pentru valorificarea unor oportunitati operative, schimbul de informatii , se va face la nivel de execusie, cu incunostintarea, de indata, a celor abilitati”, se arata in document.

La articolul 27 este prevazut ca la data intrarii in vigoare a protocolului, se abroga protocolul incheiat in anul 2009 intre Parchetul General si SRI.

„La cerere sau din oficiu, Partile se informeaza reciprocsi oportun si cu privire la datele sau informatiile obtinute de activitatea specifica si care pot prezenta interes pentru realizarea misiunilor celeilalte Parti”.

Totodata, la capitolul Responsabilitatile Parchetului este prevazut ca: „Parchetul comunica in mod operativ, nu mai tarziu de 60 de zile, la data inregistrarii sesizarii la Parchet, modul de valorificare a sesizarilor primite de la Serviciu, cu exceptia cazurilor in care, inainte de implinirea termenului mentionat, se solicita informatii suplimentare in legatura cu cauza (...) Parchetul coordoneaza, prin intermediul procurorilor desemnati, conform prevederilor legale, activitatea organelor de cercetare penala speciale ale Serviciului”.

Prin intelegere, SRI se obliga sa transmita, la solicitarea Parchetului, informatiile cu privire la fapte care fac obiectul unor dosare penale.

La fel ca si in Protocolul incheiat in 2009, este mentionata o legatura stransa intre institutii in ceea ce priveste valorificarea informatiilor. „In cazul in care una dintre Parti intentioneaza valorificarea informatiilor prevazute de alin 1, potrivit competentelor proprii, este obligatorie obtinerea acordului prealabil al Partii care le-a pus la dispozitie”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005660 (s)