News Flash:

Protest ratat in judetul Timis: Un singur proprietar din Cenei este nemultumit de prospectiunile pentru petrol

10 Decembrie 2013
1290 Vizualizari | 0 Comentarii
Un singur proprietar de teren agricol din localitatea timişeană Cenei este nemulţumit de faptul că în zonă au început explorările pentru a se depista eventuala prezenţă a petrolului în subsol.

'Dintre toţi localnicii, trei familii au fost împotriva explorărilor, dar şi dintre acestea, două familii s-au înţeles cu cei de la firma 'Prospecţiuni' SA şi a rămas o singură proprietară care încă nu se ştie exact ce doreşte. La noi în comună este linişte pe tema aceasta; cred că este mai mult o istorie televizată', a declarat luni, pentru AGERPRES, Gabriel Ilaş, primarul din Cenei.

Un grup de şase timişoreni a mers luni la Cenei să protesteze împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, crezând că vor găsi întregul sat nemulţumit şi pregătit să scoată cablurile montate pentru prospecţiuni, însă în realitate nu a fost nimeni dispus să le susţină protestul.

De asemenea, circa zece persoane au protestat şi duminică în acest sens în Timişoara, răspunzând unor invitaţii lansate pe reţelele de socializare.

Firma 'Prospecţiuni' SA explorează pe o suprafaţă de circa 2.000 de hectare de teren în Cenei.

Reprezentanţii 'Prospecţiuni' SA declarau în noiembrie, la Timişoara, că judeţul Timiş nu are gaze de şist, ci doar gaze naturale, pentru care vor să facă prospecţiuni. Ei au dat asigurări, într-o conferinţă de presă, că mediul nu va fi afectat, iar proprietarii terenurilor vor fi despăgubiţi pentru culturile agricole.

Lucrările au început luna trecută cu faza de marcare a terenurilor, unde sunt implantaţi senzorii şi sursele cu material explozibil ce vor fi folosiţi pentru culegerea de date din subsol. Zilnic vor fi săpate circa 200 de mici lăcaşuri în care vor fi introduse sursele explozive, iar acestea vor dura 3-6 luni, în funcţie de ceea ce vor arăta scanările. 

'Avem aprobări în proporţie de 30% - 40% din arealul pe care-l avem în studiu şi 100 de înţelegeri cu proprietarii terenurilor respective', declara atunci Mihai Mitroiu, vicepreşedinte calitate al companiei Prospecţiuni SA, cea care va face aceste lucrări în judeţ.

Aceste prospecţiuni sunt, de fapt, nişte scanări ale terenului care identifică structura solului şi a subsolului şi pot da indicii despre rezervele de petrol. AGERPRES

cenei sursele explozive
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005706 (s)