News Flash:

Protest pentru finantarea de catre Guvern cu prioritate a centurii de sud a Timisoarei

26 Septembrie 2016
1015 Vizualizari | 0 Comentarii
Centura de Sud a Timisoarei 2
Sute de persoane au participat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Timişoara, la un protest de sensibilizare a Guvernului pentru finanţarea cu prioritate a lucrărilor pentru centura de sud a municipiului, care asigură ieşirea spre Serbia. 

Oficialii locali consideră că realizarea acestui obiectiv a devenit cu atât mai stringentă cu cât în anul 2021 Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, cu un aflux foarte mare de vehicule, iar până atunci totul trebuie să fie pregătit impecabil. 

"Ştim cu toţii că principala problemă cu care se confruntă oraşul este lipsa centurii auto ocolitoare, cu precădere a tronsonului dintre Calea Lugojului şi drumul spre Vama Stamora-Moraviţa. Consecinţa este traficul infernal pe o mulţime de artere ale Timişoarei, însoţit de suprasolicitări ale carosabilelor şi, prin vibraţiile produse, ale clădirilor, cu deteriorări ale lor, cu costuri pentru reparaţii şi deranj pe măsură, noxe, praf, zgomot, consum de carburant, de timp şi de nervi, uzuri ale autovehiculelor şi vulnerabilităţi de securitate", a afirmat primarul Nicolae Robu, în deschiderea mitingului. 

Edilul a susţinut că a făcut toate diligenţele de rigoare cu argumentaţia aferentă pentru a sensibiliza Guvernele României din iunie 2012, de când a devenit primar, până în momentul de faţă. 

"Valoarea estimată a întregului proiect - valoarea reală se va cunoaşte după finalizarea licitaţiilor, respectiv, la finalul lucrărilor - este de circa 120 milioane de euro şi nu de 59,52 milioane de euro, cum apare în Master Planul pe Transporturi proaspăt aprobat de Guvern. Niciun euro nu există alocat pentru acest obiectiv la ora actuală, despre bani putându-se vorbi doar la nivel de proiecţie. Mai grav, chiar la acest nivel, se vorbeşte doar până la cuantumul de 50% din totalul de 120 milioane, respectiv 14,43 milioane de euro din fonduri europene, 32,91 milioane de euro din împrumuturi şi 10,39 milioane de euro de la bugetul de stat al României. (...) Aşadar, la cum se prezintă lucrurile acum, nicio şansă de începere a lucrărilor înainte de jumătatea anului 2018, într-o abordare super optimistă", a susţinut primarul Nicolae Robu. 

La mitingul pentru susţinerea finanţării centurii de sud a Timişoarei au fost prezenţi şi reprezentanţii transportatorilor Timiş, dar şi cei ai taximetriştilor, care au afirmat că au tot sprijinul celor pe care-i reprezintă iar dacă guvernanţii nu vor rezolva problema favorabil municipiului va urma un protest al şoferilor. 

"Domnule premier Dacian Cioloş, în dumneavoastră avem încredere. Aveţi o bună ocazie să arătaţi că sunteţi altfel decât toţi cei ce v-au precedat. Sunt convins că o veţi face. (...) Pentru astăzi am convins cu greu transportatorii, taximetriştii, motocicliştii şi simplii cetăţeni să accepte acest format de miting, fără autovehicule şi fără perturbări în oraş. Sper să nu fie nevoie să recurgem la o ediţie motorizată la care să luăm cu noi şi ceva zeci de mii de cai putere. Timişoara nu mai poate aştepta. Vrem demararea demersurilor (guvernamentale - n.r.) necesare pentru a avea centură acum, nu peste jumătate de an, nu peste un an, nu în anul 2022, ci acum", a conchis Nicolae Robu. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004699 (s)