News Flash:

Protest la Timisoara. Lumea a iesit in strada pentru protejarea Bailor Turcesti

12 Septembrie 2015
1129 Vizualizari | 0 Comentarii
baile turcesti
Cateva zeci de persoane, in principal arheologi, oameni de cultura si persoane implicate in diverse campanii civice pentru salvarea patrimoniului, s-au adunat joi dupa-amiaza in Piata Libertatii din Timisoara, pentru a protesta impotriva deciziei autoritatilor de a ingropa fostele bai turcesti care au fost descoperite in zona. Oamenii au venit pe ploaie in piata si s-au pozitionat in jurul ruinelor pentru a-si exprima dezacordul fata de planul administratiei locale.
Asta, dupa ce reprezentantii Primariei Timisoara au anuntat ca solutia de ”punere in valoare” pentru care s-a optat presupune acoperirea vestigiilor istorice pe motiv ca nu exista solutii tehnice nedistructive si resurse financiare pentru altceva in acest moment – conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie si nisip si punerea in valoare prin marcaj in pavaj, prin placute informative si amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorica, volumetrica, a cladirii bailor turcesti.
Protestul de joi a fost initiat de Alexandru Hegyi, arheolog, doctorand al Universitatii de Vest, care a lansat si o petitie online pentru salvarea vestigiilor din Piata Libertatii.
In opinia sa, administratia locala, firma contractata sa elaboreze solutiile de punere in valoare a vestigiilor si oficialii din Ministerul Culturii – Comisia Nationala a Monumentelor Istorice care au aprobat varianta cu ingroparea au optat pentru o solutie ieftina si proasta pentru imaginea orasului, scrie tion.ro.
De aceea se incearca blocarea operatiunii de ingropare a zidurilor fostelor bai turcesti, iar protestatarii cer primariei sa-si reconsidere pozitia.
„Sunt mai multi sustinatori ai acestui demers si daca veti verifica petitia pe care am initiat-o veti vedea acolo, printre semnatari, o suita de arheologi, de istorici, de arhitecti si oameni din alte domenii, medici, functionari publici samd., care sustin aceasta initiativa si care doresc ca aceste vestigii sa fie puse la dispozitia publicului, pentru ca, pana la urma, patrimoniul arheologic este un bun comun care trebuie valorificat. Comisia Nationala de Monumente Istorice a luat aceasta decizie in absenta. Niciun membru al acestei comisii nu a fost prezent in teren sa vada despre ce este vorba”, a declarat Alexandru Hegyi.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006208 (s)