News Flash:

Proprietatile si beneficiile mirului asupra organismului uman - Harul si binecuvantarea din ritualul ungerii

24 Ianuarie 2018
1194 Vizualizari | 0 Comentarii
mir sfintit

Cu totii cunoastem ritualul ungerii cu mir de la sfarsitul slujbei religioase. Unii sustin ca se simt mai relaxati in urma ungerii, altii mai linistiti sau mai bine dispusi. V-ati intrebat, insa, vreodata ce semnificatie are acest ritual si daca mirul are si proprietati vindecatoare?

Originea mirului

Inca de la inceput trebuie specificat faptul ca mirul folosit dupa slujba religioasa nu este acelasi cu Sfantul Mare Mir, folosit de preoti numai in cazurile speciale, insa este si el parte a acestuia, fiind folosit la prepararea lui.

Mirul despre care vorbim este obtinut din nard, o planta iubita de Dumnezeu, motiv pentru care o intalnim atat de des in scrierile bisericesti. Se vorbeste de nard in Cantarea Cantarilor, care este una dintre cele mai cunoscute carti ale Vechiului Testament, dar si in Facere, Iesire, Psalmii lui David si Deuteronom.

Planta este prezenta insa si in Noul Testament, in scrierile evanghelistilor Ioan si Luca, mentionandu-se ca femeia pacatoasa a uns picioarele lui Iisus cu mir de nard. Mirul este extras din floarea de Nard, mai exact din radacina si folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diverselor afectiuni. Pentru ca nardul este o planta extrem de rara si de pretioasa, putand fi intalnita numai in zonele inalte ale muntilor Himalaya, extractul natural si esential este mult mai valoros decat alte substitute.

Proprietatile si beneficiile mirului asupra organismului uman

Nenumarati cercetatori au studiat si analizat, de-a lungul timpului, proprietatile acestui mir, demonstrand actiunea benefica pe care uleiul de Nard o are asupra corpului si a mintii umane. Asa s-a ajuns la concluzia ca minunatul mir are capacitatea de a prelungi viata si chiar de a ajuta organismul in lupta cu diverse boli grave.

Pe langa acestea, este cunoscut efectul relaxant pe care-l are asupra organismului in momente stresante sau de cumpana, precum si faptul ca are puterea de a calma durerile de cap si de a reduce atacurile de panica. E de ajuns o picatura cu care sa ungi tamplele sau fruntea si efectul va fi imediat.

Mai mult, masajul cu mir de nard pe piept amelioreaza bolile respiratorii, avand un efect antiinflamator. Tot pentru ameliorarea virozelor se poate face si aromaterapie cu mir de nard.Specialistii homeopati il recomanda cu incredere si in cazurile de circulatie periferica deficitara. De altfel, mirul actioneaza si ca un bun regenerant si reparator pentru pielea cu probleme sau cea imbatranita. Se foloseste si pentru masarea usoara a zonelor afectate de varice.

Aromaterapia cu mir de nard ajuta la calmarea palpitatiilor si relaxeaza. In plus, stimuleaza memoria si calmeaza. Spre deosebire de valeriana, care face parte din aceeasi familie de plante, nardul calmeaza, insa stimuleaza atentia, fara a provoca somnolenta.

Scurt istoric al mirului

La inceput, ungerea cu mir nu era considerata a fi un un ritual bisericesc, ci era vazuta ca un tratament naturist folosit la vindecarea diferitelor afectiuni. Mai apoi, miruirea a inceput sa fie practicata si in scopul venerarii sfintilor martiri, ajungand treptat sa fie introdusa in biserici si manastiri.

Mirul, cadou pretios

La Nasterea Mantuitorului, cei trei magi I s-au inchinat lui Iisus Hristos, cu daruri de aur, smirna si tamaie, semn ca mirul era considerat un cadou pretios si miraculos. De asemenea, despre mir se mai vorbeste si in Geneza 43.11, cand Israel le-a poruncit fiilor: ”Fiindca trebuie, faceti asa. Luati-va in saci ceva din cele mai bune roade ale tarii, ca sa duceti un dar omului aceluia si anume: putin leac alinator si putina miere, mirodenii, smirna, fisticuri si migdale”.

Mirul, analgezic puternic

Tot din Biblie, aflam ca mirul a fost folosit si ca un leac pentru ameliorarea durerilor. Atunci cand a ajuns la locul de executie, Domnului Isus I s-a oferit vin amestecat cu smirna, dar El nu l-a luat (Marcu 15:22-24). Vinul amestecat cu mir era folosit ca si un calmant care lua durerea si era folosit atunci cand criminalii erau executati. Pentru a nu simti durerea li se dadea sa bea vin amestecat cu mir. Domnului Isus, care era slabit si epuizat, I s-a oferit sa bea aceasta mixtura pentru a-I slabi durerile, insa Domnul Isus a refuzat bautura, alegand mai degraba sa experimenteze suferintele teribilie ale rastignirii pentru pacatele noastre.

Mirul, produs cosmetic

Sa nu uitam nici faptul ca mirul a fost folosit de catre femei si ca produs cosmetic. Un moment pe care-l aflam din Biblie descrie cum Imparateasa Estera, in ritualul ei de frumusete, s-a uns timp de sase luni cu mir pentru a se putea intalni cu Imparatul. De asemenea, in Psalmul 45:8 se spune ca: ”smirna, aloia si casia iti umplu de miros placut toate vesmintele”. Parfumul folosit in acea perioada era o mixtura facut din ulei de masline, smirna, aloe si cassia care era aplicata pe corp si pe haine.

In prezent, la sarbatorile mari, asa cum este si aceea a Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, ortodocsii obisnuiesc sa mearga la biserica, pentru a primi mir de la icoana sfantului praznuit sau pe acela prelins de pe moastele sale.


originea mirului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004645 (s)