News Flash:

Proiect PSD: Referendum pentru revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii

24 Februarie 2017
974 Vizualizari | 0 Comentarii
liviu dragnea1
Referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa se desfasoare in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii, potrivit unui proiect semnat de mai multi senatori PSD, menit sa asigure "proceduri clare aplicabile tuturor initiativelor de revizuire a Constitutiei".
„Cetatenii Romaniei sunt chemati sa-si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la articolul 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, calculata de la data publicarii in Monitorul Oficial, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, aceasta data”, potrivit proiectului de lege pentru modificare si completarea articolului 6 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, semnat de mai multi senatori PSD si inregistrat la Biroul Pemanent al Senatului.
Proiectul legii constitutionale, adoptat de catre Camera Deputatilor si Senat, ar urma sa fie publicat, in aceeasi zi in Monitorul Oficial, potrivit initiativei legislative.
"Cheltuielile pentru organizarea si desfasorarea referendumului national privind revizuire a Constitutiei se suporta din bugetul de stat, conform prevederilor art. 61 lit. a) din Legea nr. 3/2000", se arata in documentul citat.
Proiectul de lege a fost depus pentru „asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor initiativelor de revizuire a Constitutiei”, ce ar putea fi initiate „incepand cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la initiativa cetateneasca ce se afla pe rolul Parlamentului”, se arata in expunerea de motive a actului normativ, semnata de senatorul PSD Serban Nicolae.
„Institutia referendumului constituie una dintre modalitatile cele mai democratice de exprimare a suveranitatii poporului cu privire la politica legislativa a tarii”, sustine senatorul PSD Serban Nicolae, potrivit sursei citate.
Initiativa legislativa a senatorilor social-democrati prevede ca participarea la referendum, desfasurarea campaniei pentru referendum, organizarea si desfasurarea concreta a acestuia, atributiile si raspunderile birourilor electorale, faptele ce constituie infractiuni si contraventii sunt cele prevazute la art. 4, art. 7 si Capitolul IV-VI din Legea nr 3/2000.
Proiectul de lege stipuleaza ca "initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt supuse dispozitiilor prevazute la art. 73 alin (1) si (2), 150 si 151 din Constitutia Romaniei si prezentei legi".
Constitutia Romaniei prevede ca „revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire”.
Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, potrivit legislatiei in vigoare.
Initiativa legislativa pentru modificarea a fost semnata de 47 de senatori social-democrati.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006624 (s)