News Flash:

Proiect al Ministerului Sanatatii: Pacientii cu tulburari psihice pot fi imobilizati sau izolati pentru protectie

20 Aprilie 2015
1242 Vizualizari | 0 Comentarii
Pacientii cu tulburari psihice pot fi imobilizati sau izolati pentru protectia lor sau a altor persoane, fara a fi loviti sau vatamati si folosind un ton calm si neutru, iar masura nu va depasi patru ore, timp in care vor fi facute evaluari la cel mult 30 de minute, potrivit unui proiect al MS.
Proiectul de Ordin privind Normele de aplicare a Legii sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii (MS). Prin proiectul de Ordin sunt stabilite normele speciale de ingrijire din structurile de psihiatrie si situatiile in care pot fi luate masuri de contentie.
Potrivit proiectului, serviciile medicale minime pe care o structura psihiatrica trebuie sa le asigure sunt: diagnosticul si tratamentul tulburarilor psihice acute si cronice; evaluari psihologice; psihoterapie; consiliere si psihoeducatie pentru pacienti si familiile lor; programe de terapie ocupationala, educativa si recreativa; servicii de asistenta sociala.
In situatia in care interventiile terapeutice uzuale efectuate in vederea aplicarii tratamentului esueaza, se poate recurge la imobilizarea sau contentionarea pacientului cu mijloace specifice, dar care sa nu produca vatamari corporale.
Contentionarea poate fi folosita doar atunci cand este necesara apararea pacientului de actiunile sale, care l-ar putea rani pe el sau pe ceilalti si doar in situatia in care aplicarea celor mai putin restrictive tehnici a fost neadecvata sau insuficienta pentru a preveni orice lovire ori vatamare.
"Imobilizarea este precedata o abordare verbale care sa evite escaladarea agresivitatii si violentei. Se va evita atitudinea de confruntare cu pacientul, se va vorbi pacientului pe un ton calm, neutru si cu o expresie faciala atenta, dar neutra, cu o gestica limitata, lenta fara schimbari bruste de atitudine. In aplicarea masurii de restrictionare a libertatii de miscare a pacientului trebuie depuse toate eforturile pentru evitarea durerii. Reprezentantul legal sau personal al pacientului trebuie informat cu privire la dispunerea unei masuri de restrictionare a libertatii de miscare a pacientului", potrivit proiectului.
De asemenea, contentionarea poate fi folosita numai in baza dispozitiei medicului, mentionata in foaia de observatie. Dispozitia medicului trebuie sa detalieze factorii care au condus la contentionare si sa specifice natura acestei masuri. In dispozitie trebuie precizata ora la care masura de contentionare a fost luata, imobilizarea neputand depasi patru ore, se mai arata in proiect.
In situatia in care imobilizarea de necesitate nu a fost facuta din dispozitia medicului, acesta va fi solicitat in maximum 30 de minute.
Masurile de contentionare sau imobilizare aplicate pacientilor, incluzand toate dispozitiile scrise ale medicului prin care s-au dispus acestea, se inscriu in Registrul masurilor de contentionare si izolare aplicate pacientilor, care va fi pastrat in conditii de confidentialitate.
Proiectul mai prevede ca pacientul trebuie sa fie monitorizat tot timpul imobilizarii, pentru a observa daca nevoile sale fizice, de confort si siguranta sunt indeplinite. O evaluare a conditiilor pacientului trebuie realizata la cel putin fiecare 30 de minute sau la intervale de timp mai scurte, daca medicul o cere. Evaluarea trebuie inregistrata in foaia de observatie a pacientului.
Toate interventiile fizice din timpul imobilizarii trebuie sa aiba in vedere varsta, sexul, cultura, limba si istoricul medical, dizabilitatea sau nevoile speciale ale pacientului, sarcina, date care se vor regasi si in foaia de observatie.
Proiectul de ordin mai prevede si modalitatea de protejare prin izolare a pacientilor care reprezinta un pericol pentru ei insisi sau pentru alte persoane. Aceasta masura trebuie aplicata cu maxima precautie si numai in cazul in care orice alta modalitate s-a dovedit ineficienta.
Mediafax.ro 

ministerul sanatatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005903 (s)