News Flash:

Prognoza meteo pentru octombrie si noiembrie

19 Septembrie 2016
2135 Vizualizari | 0 Comentarii
frig1
Administratia Nationala de Meteorologie(ANM) a emis deja o avertizare de vreme rea pentru urmatoarele zile. Instabilitatea atmosferica si frigul ne vor da batai de cap. Pana marti seara, toata tara va fi spulberata de furtuni cu grindina, iar temperaturile vor scadea chiar si cu 15 grade, meteorologii anuntand ca vremea va avea aspectul unei toamne tarzii.
“In intervalul mentionat, vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Vor fi averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie si izolat grindina.  Astfel de fenomene se vor semnala in seara zilei de duminica, 18 septembrie si pe parcursul noptii de duminica spre luni (18/19 septembrie) in zonele montane si local in regiunile sudice, sud-estice si centrale, apoi in cea mai mare parte a tarii. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi 20...25 l/mp si izolat 40...50 l/mp, cu precadere la deal si la munte, precum si in partea de est a teritoriului.  Temperaturile vor scadea accentuat in toate regiunile, astfel ca pe parcursul zilei de marti, 20 septembrie, vremea va deveni rece pentru aceasta data in toata tara”, a anuntat ANM.
Octombrie aduce precipitatii 

Meteorologii spun insa ca vremea rea nu tine mult.Pentru octombrie, vremea se anunta, de asemenea, mai calda decat in mod normal, in cea mai mare parte a teritoriului, iar cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norma in sud-estul si local in sudul tarii, iar in restul teritoriului vor avea o tendinta spre excedent. Media multianuala a lunii octombrie este de 9,6 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii sunt inregistrate, potrivit normelor climatologice, in zona Transilvaniei (pana la 10 de grade), iar valori termice medii mai ridicate in Dobrogea (pana la 14 grade). In privinta precipitatiilor, media multianuala lunara, conform masuratorilor, este de 43,5 litri/mp in octombrie iar cele mai mari cantitati de precipitatii sunt in Maramures (pana la 68 litri/mp) si cele mai reduse in Dobrogea (pana la 41 litri/mp). 
In noiembrie, temperaturi scazute in Moldova 
Pentru noiembrie, estimarile ANM indica temperaturi apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud, sud-est si vest. Media multianuala a lunii este de 3,8 grade Celsius, iar cele mai scazute temperaturi medii sunt inregistrate, de regula, in Transilvania si Moldova (pana la 5 grade Celsius) iar cele mai mari in Dobrogea (pana la 8 grade Celsius). Cantitatile totale de precipitatii se vor incadra, in general, in normele climatologice in regiunile sud-estice si sudice, iar in rest vor putea fi excedentare. Media multianuala a lunii este de 41,5 litri/metrul patrat, iar cele mai mari cantitati de precipitatii sunt in Oltenia (pana la 81 litri/mp) si cele mai reduse in Dobrogea (pana la 46 litri/mp). Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

meteorologii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005346 (s)