News Flash:

Prognoza meteo pentru intervalul 12-25 septembrie

12 Septembrie 2016
1232 Vizualizari | 0 Comentarii
vreme calda 1
Perioada urmatoarelor doua saptamani se anunta, din punct de vedere meteorologic, una relativ normala pentru aceasta perioada, cu variatii de temperatura atat pe timpul zilei, cat si noaptea, de cateva grade si de la o regiune la alta, in timp ce ploile, in mare parte trecatoare si moderate cantitativ, isi vor face aparitia dupa data de 18 septembrie, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 12 - 25 septembrie.
In Banat, pe parcursul primei saptamani de prognoza, variatiile termice de la o zi la alta nu vor fi semnificative, astfel ca vremea se va mentine mai calda decat ar fi normal in a doua decada a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 27 — 30 de grade si ale minimelor de 14 — 17 grade. O racorire a vremii se va resimti in cea de-a doua saptamana, astfel ca regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de asteptat maxime de 22 — 24 de grade si minime de 11 — 14 grade, mediat pe regiune.
La inceputul perioadei de referinta, vor fi averse pe arii restranse si in general slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente si in general moderate cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 18 — 20 septembrie si, posibil, in ultimele zile ale prognozei.
In Crisana, in prima saptamana de prognoza, nu vor fi variatii termice semnificative, astfel ca se va mentine o vreme mai calda decat ar fi normal in a doua decada a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 27 — 30 de grade si ale minimelor de 13 — 17 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani se va resimti o racorire a vremii, astfel ca regimul termic va deveni apropiat de cel specific acestei perioade din an, fiind de asteptat maxime de 22 — 24 de grade si minime de 10 — 13 grade, in medie regionala.
La inceputul perioadei de referinta vor fi averse izolate, in general slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente si, in general, moderate cantitativ va creste in intervalul 18 — 20 septembrie si, posibil, in ultimele zile ale prognozei.
In Transilvania, valorile termice se vor mentine, pe parcursul primei saptamani, mai ridicate decat cele specifice la mijlocul lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 24 — 28 de grade si ale minimelor de 10 — 14 grade. Dupa data de 18 septembrie, regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de asteptat maxime de 20 — 24 de grade si minime de 8 — 12 grade, mediat pe regiune.
In prima parte a perioadei de referinta, ploi slabe vor fi posibile doar izolat, dupa care probabilitatea pentru ploi locale, in general moderate cantitativ va creste, cu precadere pentru intervalul 18 — 20 septembrie.
In Maramures, pe parcursul primei saptamani de prognoza, desi vor fi usoare variatii termice de la o zi la alta, vremea se va mentine mai calda decat ar fi normal in a doua decada a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 25 — 29 de grade si ale minimelor de 11 — 16 grade. O racorire a vremii se va resimti in cea de-a doua saptamana, astfel ca regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de asteptat maxime de 20 — 23 de grade si minime de 9 — 12 grade, mediat pe regiune.
La inceputul perioadei de referinta doar izolat vor fi posibile averse slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente, moderate cantitativ, va fi mai ridicata in intervalul 18 — 20 septembrie si, posibil, in ultimele zile ale prognozei.
In Moldova, pe parcursul primei saptamani de prognoza vor exista variatii semnificative ale temperaturii aerului. De la o vreme calduroasa in primele doua zile, in care media regionala a maximelor termice va fi de 30 de grade, iar cea a minimelor nocturne de 16 grade, in jurul datei de 15 septembrie se va ajunge la un regim termic normal pentru acea data calendaristica. Ulterior, pana la sfarsitul saptamanii, valorile termice vor creste din nou, la o medie de 26 — 27 de grade a temperaturilor maxime si in jur de 13 grade a celor minime.
In cea de-a doua saptamana de prognoza, atat valorile termice diurne, cat si cele nocturne, vor marca o scadere usoara si treptata, in medie la nivel regional cu aproximativ doua grade Celsius, apropiindu-se astfel de mediile climatologic specifice acestei perioade.
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in intervalul 18 — 21 septembrie, cand se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate. Pana la sfarsitul intervalului de prognoza doar pe arii restranse vor mai fi ploi slabe, trecatoare.
In Dobrogea, de la o vreme calduroasa in primele trei zile ale intervalului de prognoza, in care media regionala a maximelor termice va fi de 27 — 29 de grade, iar a celor minime de aproximativ 18 grade, se va ajunge, in zilele de 15 si 16 septembrie, la un regim termic apropiat de normalul acestei perioade, in urma unei scaderi de 5 — 6 grade. Pana la sfarsitul saptamanii, valorile termice vor creste din nou, iar vremea va redeveni calda pentru a doua decada a lunii septembrie, cu o medie de 25 de grade a temperaturilor maxime si in jur de 16 grade a minimelor termice.
Pe tot parcursul celei de-a doua saptamani de prognoza nu vor fi modificari semnificative, valorile termice fiind in scadere usoara de la o zi la alta, de la o medie regionala a temperaturilor maxime de 24 — 25 grade la inceput, spre 21 — 22 grade la finalul intervalului, in timp ce media minimelor nocturne va scadea de la 16 la 14 grade.
Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in intervalul 19 — 21 septembrie, cand vor fi si perioade cu ploi insemnate cantitativ, iar pana la sfarsitul intervalului de prognoza doar izolat vor mai fi ploi slabe si trecatoare.
In Muntenia, in cea mai mare parte a primei saptamani de prognoza, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai calda decat ar fi normal pentru aceasta perioada, cu o medie la nivel regional a temperaturilor maxime de 28 — 30 de grade si de 14 — 16 grade a celor minime. Exceptie vor face zilele de 15 si 16 septembrie cand se va consemna o scadere de aproximativ 4 grade, atat a temperaturilor diurne, cat si a celor nocturne.
In a doua saptamana, se va manifesta o tendinta de scadere usoara si treptata a regimului termic, astfel ca la sfarsitul intervalului se vor inregistra valori apropiate de mediile multianuale specifice datei, respectiv temperaturi maxime, in medie, de 22 de grade si minime, la nivel regional, de 11 — 12 grade.
Ploi moderate cantitativ si pe arii extinse vor aparea in intervalul 18 — 21 septembrie, iar ulterior, pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, doar trecator si pe spatii mici va mai ploua slab.
In Oltenia, regimul termic va avea o tendinta de scadere usoara si treptata pe tot parcursul intervalului de prognoza, de la o vreme mult mai calda in prima saptamana, spre valorile termice apropiate de mediile climatologic specifice perioadei, la finalul intervalului. Astfel, maximele diurne vor scadea de la o medie de 30 grade, spre 22 grade in jurul datei de 24 septembrie. Media regionala a temperaturile nocturne va fi, de asemenea, in scadere, de la 16 la 11 grade.
Probabilitatea de aparitie a ploilor, local moderate cantitativ, va fi mai mare in intervalul 18 — 21 septembrie. In rest, numai trecator si pe arii restranse va ploua slab, in special in jurul datelor de 23 si 24 septembrie.
La munte, maximele diurne vor varia de la o medie de 18 grade in prima saptamana spre 12 grade, in jurul datei de 24 septembrie. Temperaturile nocturne vor avea valori, mediate la scara intregii regiuni, de la 11 grade la inceputul intervalului spre 4 — 5 grade la sfarsitul celor doua saptamani. In intervalul 11 — 14 septembrie, este posibila aparitia precipitatiilor si, din nou, dupa data de 17 septembrie, cand se vor inregistra si cantitati de apa insemnate.
Estimarea publicata de Administratia Nationala de Meteorologie este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006842 (s)