News Flash:

PROBLEME la folosirea cardurilor de sanatate in toata tara

5 Mai 2015
1182 Vizualizari | 0 Comentarii
banicioiu
Din 1 mai, cardul national de sanatate a devenit unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Peste 224.000 de servicii medicale au fost acordate luni, la nivel national, dintre care aproape 88.000 cu cardul de sanatate si restul fara card, a anuntat, marti, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
CNAS: Peste 224.000 de servicii medicale au fost acordate luni, dintre care 87.914 cu card
Potrivit statisticilor CNAS, din cele 224.470 de servicii medicale acordate luni, la nivel national, 136.556 au fost fara card si 87.914 cu cardul de sanatate. De asemenea, au fost eliberate 70.892 de retete fara card si 24.693 cu card.
In Capitala, luni au fost inregistrate 18.192 de servicii medicale, dintre care 9.062 au fost acordate fara card si 9.130 cu card.
Medicii de familie din Capitala au acordat 4.084 de servicii validate cu card si 5.356 fara card.
Potrivit CNAS, in totalul serviciilor medicale au fost incluse si cele acordate copiilor care nu au nevoie de card. CNAS a facut aceasta precizare dupa ce mai multi furnizori de servicii medicale au semnalat faptul ca nu pot da retete copiilor pentru ca nu au card de asigurari de sanatate.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat, luni, ca anunturile de genul «de la 1 mai nu primiti servicii medicale, nu mai primiti retete» sunt false".
"Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, dar a existat o intarziere in raspuns. (...) Nu am spus ca totul este perfect. De peste sase luni spun ca trebuie folosit cardul pentru a vedea ce probleme ridica sistemul. Am ajuns la un moment cand nu mai merge si asa. Vom folosi cardul. Va fi o perioada in care vor fi probleme, dar, daca asiguratii inteleg ca primesc servicii, iar furnizorii ca le sunt decontate, atunci vom intra in normal. Asa a fost si cu reteta electronica. Cred ca in doua saptamani nu vor mai fi probleme. Nu putem vedea raspunsul sistemului, daca nu folosim cardul", a spus Ciurchea.
Presedintele CNAS a precizat ca institutia a primit 150 de mailuri in care sunt sesizate probleme, unele legate de card.
Directorul CNAS, Radu Tibichi, a sus ca furnizorii care nu acorda servicii medicale pacientilor care nu au card, mai intai primesc avertisment, apoi penalizari de 5%, 10% si 15% iar, in cele din urma, rezilierea contractului.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a atentionat ca toti furnizorii de servicii medicale care sunt in contract cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda servicii medicale si medicamente in aceste zile, dupa implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurari de sanatate.
Introducerea cardului de sanatate, din 1 mai, nu modifica drepturile asiguratilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, pentru ca acestea se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.
De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.
Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale.
Furnizorii pot apela oricand la helpdesk-ul pregatit sa preia si sa rezolve in cel mai scurt timp orice problema intampinata in modul de functionare a sistemului.
Asiguratii au la dispozitie atat numarul de telefon inscriptionat pe cardul de sanatate, cat si numerele de telefon ale caselor de asigurari, pentru a cere relatii despre cardul de sanatate. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005015 (s)