News Flash:

PROBLEMA care AFECTEAZA toate FEMEILE! Iata ce poti sa faci pentru a impiedica acest lucru…

19 Mai 2017
997 Vizualizari | 0 Comentarii
abdomen plat
In data de 19 iunie a avut loc un seminar intitulat Recastiga-ti feminitatea, organizat de Feminella, pe baza unui studiu cantitativ si calitativ efectuat de Gallup Romania, referitor la incidenta uscaciunii vaginale.
Subiectul mi s-a parut interesant, tinand cont de faptul ca acesta afectiune este prezenta in viata multor femei si isi pune amprenta negativa asupra calitatii vietii de familie si a vietii sexuale a femeilor.
Iar statisticile sunt de-a dreptul surprinzatoare-aproximativ 40% din femeile din Romania sufera de vaginita atrofica, iar dintre acestea numai 25% cer sfatul unui medic.
Afectiunea este cauzata de cele mai multe ori de dezechilibre hormonale-respectiv scaderea productiei de estrogen ( hormon ce asigura lubrefierea vaginala normala)- ce pot aparea dupa nastere, in perioada de alaptare, la menopauza, dupa interventii chirurgicale de indepartare a ovarelor, dupa chimioterapie si radioterapie; alti factori favorizanti sunt reprezentati de fumat, alcoolism, unele medicamente antidepresive, antialergice si pentru tratarea racelii; infectii vaginale; dusurile intravaginale ; folosirea produselor pt igiena intima ce contin aditivi sintetici.
Incidenta acestei afectiuni creste odata cu varsta, fiind accentuata de tuburarile hormonale, respectiv alterarea balantei estro-progesteronice specifice perioadei de pre si menopauza.
Simptomele includ senzatia de disconfort, arsura, mancarime, durere, insotitata de iritatii la nivel vaginal; cel mai frecvent ele apar in timpul actului sexual si pot persista chiar 24-48 ore dupa; mai rar se manifesta tot timpul zilei; senzatia de mictiune imperioasa, urinari frecvente.
Este important sa ne prezentam la medicul ginecolog de la aparitia primelor simptome; multe femei neglijeaza acest aspect, considerand ca este o problema minora, asteptand sa treaca de la sine sau pur si simplu avand o reticenta majora privitoare la examenul ginecologic.
Multe femei considera ca este vina stressului, dar prea multe afectiuni, unele grave, sunt neglijate in ultimul timp de catre medici si pacienti la „adapostul” notiunii de stress, care nu este intotdeauna singurul vinovat.
Intarzierea unui consult si a unui tratament de specialitate va duce in timp la agravarea simptomelor, iar femeia isi va lua „masurile de precautie”, respectiv rarirea contactelor sexuale, cu repercursiuni asupra vietii de cuplu; in timp poate aparea si depresia.
Exista remedii naturale pentru aceasta afectiune. Se pot administra intern (sub forma de comprimate, tincturi, extracte gemoterapice) plante ce contin fitoestrogeni, adica acei estrogeni vegetali care amelioreaza simptomele neplacute ale menopauzei, deci si uscaciunea vaginala; este vorba de lemn-dulce, marar, salvie, pueraria lobata, extracte de soia. In paralel, se pot utiliza ovule intravaginale care hidrateaza mucoasa vaginala cauzata de schimbari hormonale si in timpul tratamentelor de chimio si radioterapie. In paralel, se pot utiliza ovule intravaginale cu extracte vegetale de galbenele, coada-soricelului, traista-ciobanului, cretisoara, trifoi-rosu, nalba, musetel, plop negru, salvie, aloe vera, Centella asiatica, extract arbore ceai, propolis, rasina de brad; se poate asocia acidul hialuronic, o componenta naturala a organismului, ce asigura hidratarea, troficitatea si tonicitatea tesutului vaginal. Un exemplu il reprezinta Feminella Hyalosoft, cu efecte terapeutice benefice.
Aceste remedii trebuie recomandate nu de o prietena, nu de o vecina, ci de un medic apifitoterapeut, singurul care poate stabili un tratament corect; plantele au efecte terapeutice deosebit de benefice, dar si efecte adverse atunci cand sunt administrate necorespunzator.
In plus, nu trebuie sa renuntati la viata sexuala, dimpotriva, actul sexual practicat in mod regulat imbunatateste lubrifierea naturala a vaginului.
Sa nu uitam ca fiecare femeie are varsta pe care si-o merita, si eu cred ca toate meritam sa ramanem tinere si sanatoase, atat in ochii nostri cat si ai partenerului si ai societatii; trebuie sa incepem sa ne iubim si sa ne respectam corpul, sa-i descifram mesajele si sa-i acordam ajutor atunci cand are nevoie.
Uscaciunea mucoasei vaginale
Problema unui vagin “prea uscat” in timpul actului sexual este adesea asociat femeilor la menopauza. Fara indoiala, aceste probleme sunt intensificate in timpul si dupa menoupauza, dar si femeile tinere sufera de afectarea actului sexual din cauza lipsei de lubrifiere.Cum se produce secretia la nivelul vaginului?
Prin stimularea sexuala, o secretie este eliberata de glandele vaginale. Lichidul umezeste intrarea in vagin. In interiorul vaginului nu exista glande, netezimea depinde astfel de lubrifierea introdusa. Lichidul este “presat” spre eliminare din reteaua venelor ce inconjoara vaginul.
Daca zona vaginala este bine irigata cu sange, poate sa produca o cantitate suficienta de lichid. Cu toate acestea odata cu inaintarea in varsta, fluxul sanguin scade, iar peretii vaginali se subtiaza. In intregime, tesutul devine mai putin “umed” decat inainte, care, la randul sau, afecteaza, mecanismele de auto-curatare din interiorul vaginului. Dureaza mai mult pana cand vaginul se umezeste iar cantitatea de lichid poate fi mai redusa. In afara de faptul ca suprafata vaginala este mult mai sensibila la stimuli mecanici si bacteriile isi pot face loc cu mai multa usurinta la acest nivel.
Care sunt cauzele ce genereaza uscaciunea vaginala?
Cauzele psihologice si sociale:
Blocarea stimulilor, inhibitiile;
Lipsa interesului sexual sau a nevoii;
Lipsa receptivitatii sexuale;
Problemele cu partenerul;
Educatie sexuala legata de tabuuri;
Experientele sexuale traumatice, de exemplu: abuzul sexual;
Stresul;
Nervozitatea

Cauze fizice:
Fluctuatiile hormonale;
Sarcina;
Menopauza;
Medicamentele;
Anumite boli, de exemplu: diabetul sau hipertensiunea arteriala;
Consumul de nicotina;
Consumul de alcool;
Anticonceptionale;
Contraceptie hormonala cu progestative (sterilete, injectii, etc.);
Infectii fungice vaginale (candidoza);
Infectii cu papiloma virus (HPV);
Infectii a vezicii urinare (cistite);
Endometrioza;
Ca urmare a indepartarii chirurgicale a ovarelor (ovarectomie);
Radioterapia in cadrul bolilor canceroase
Ce se poate face in cazul uscaciunii vaginale?Pentru inceput, trebuie aflat daca cauza este de natura psihologica, de exemplu; inhibitie, lipsa interesului, stresul. Aceste probleme ar trebui stabilite si confruntate personal prin reducerea stresului, etc. sau prin ajutor profesionist. Psihoterapia si consilierea sexuala poate fi extrem de utila. Astfel de cauze trebuie sa fie separate de cele de natura fizica, care necesita un tratament corespunzator, cum ar fi tratarea hipertensiunii arteriale.
Lubrifiantii
Pentru a reface balanta gradului de umiditate, folosirea unui lubrifiant este de cele mai multe ori suficienta. Acestia pot fi gasiti in farmacii, drogherii, sex-shop-uri fara prescriptie medicala. Trebuie sa fie solubili in apa, astfel incat eficienta lor sa nu fie afectata, in special la folosirea prezervativelor (posibilitatea descompunerii latex-ului). Uneori, uleiul pentru masaj sau uleiul pentru bebelusi este folosit ca un substitut pentru lubrifiant. Acestea, pot de asemenea sa pericliteze siguranta celui care le foloseste, prin interactiunea cu suprafata prezervativului.

Cremele cu estrogeni
In cazurile unor deficiente de estrogeni, sau alte modificari hormonale care pot sa apara in urma folosirii pilulelor contraceptive pentru o perioada mai mare de timp, ar trebui luat in considerare un tratament local cu estrogeni. In special in timpul menopauzei, tratamentul hormonal poate fi benefic, trebuie solicitat, dar totodata este necesara evaluarea atenta a riscurilor potentiale.
Crema cu estrogeni si/sau supozitoare
Estrogenul ar trebui administrat sub forma de crema sau supozitor, dar nu in timpul sarcinii. Estriolul si Estradiolul produc in primul rand un efect local in interiorul vaginului, spre deosebire de estrogenii din contraceptive sau de tratamentul hormonal de substitutie din cadrul terapiei sanului sau al uterului.

uscaciunii vaginale fluctuatiile hormonale sarcina menopauza
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1106 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005619 (s)