News Flash:

Primul festival organizat dupa ce Timisoara a fost desemnata Capitala Culturala Europeana

23 Septembrie 2016
1002 Vizualizari | 0 Comentarii
timisoara0
Biblioteca Judeteana Timis (BJT) a deschis, miercuri, seria festivalurilor culturale majore care se vor derula dupa ce Timisoara a fost desemnata Capitala Culturala Europeana, cu Festivalul International de Literatura LitVest. 
Sute de persoane au venit pe Aleea Personalitatilor din Parcul Central 'Anton Scudier' din Timisoara. 
'De ce citim? Ca sa te formezi, iar cititul ramane unul dintre principalele moduri de a te forma. Este vorba despre un anumit efort de a citi, la inceput, este putin mai complicat decat sa dai un search, dar in acelasi timp te ajuta sa gasesti mult mai multe informatii', a declarat pentru AGERPRES scriitorul Tudor Cretu, directorul BJT, care a organizat evenimentul. 
Profesoara Mihaela Dumitrascu a afirmat ca parintii trebuie sa cultive dragostea pentru lectura a copiilor. 
'Bunica este responsabila de trezirea dragostei pentru citit, daca stie sa spuna povesti, daca stie sa citeasca. Urmeaza generatia parintilor, care au si misiuni sa cumpere carte si sa-i faca puiului de om o mica biblioteca acasa, pentru ca altfel el nu va sti ce inseamna carte, cum trebuie tinuta, depozitata, folosita, vehiculata. Dragul de carte trebuie cultivat fara excese. 'Vinovate' de dezgustul acesta pentru lectura se fac, din nefericire, si cadrele didactice care dau prea multe liste de lecturi suplimentare si de vacanta, care ajung sa fie o mare teroare pentru bietii copilasi, rezumate si fise de lectura neadecvate varstei. Exercitiul de lectura nu trebuie impus, ci trebuie sa vina firesc, la inceput nu cu atata analiza pe text, cand copilul este mic, ci sa se adreseze mai mult sufletului si sa-i creeze o bucurie si nu o analiza tehnica, rece, fara traire. Lectura trebuie sa mearga dupa aceea pe mana dascalului de gimnaziu si de liceu. Stiinta lecturii se naste din dragostea pentru citit, trebuie urmate cateva etape, care din nefericire se sar', a marturisit pentru AGERPRES Mihaela Dumitrascu, profesoara de Limba romana la Liceul Pedagogic 'Carmen Sylva' din Timisoara. 
Pe Aleea Personalitatilor liceeni, scriitori si iubitori de carte au lecturat poezii ori au citit pasaje de proza. 
'Evenimentul de astazi a avut la baza urmatorul concept: scriitorii participanti la festival au citit din creatia proprie, iar reprezentanti ai grupurilor de elevi si ai altor categorii profesionale au citit din poeti disparuti ai Timisoarei, cate o pagina, cate un fragment de proza', a precizat Tudor Cretu. 
Prin 'Rectilinia', titlul sub care s-a desfasurat evenimentul de miercuri, se va lansa propunerea ca pe Aleea Personalitatilor din Parcul Central sa se regaseasca, intr-un viitor cat mai apropiat, si un bust al lui Sorin Titel, cel mai important romancier banatean si personalitatea tutelara a institutiei. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006945 (s)