News Flash:

Primul Festival de Teatru Independent din Timisoara isi va deschide portile pe 1 iunie

24 Mai 2014
1548 Vizualizari | 0 Comentarii
Intre 1 si 8 iunie 2014 se va desfasura primul Festival de Teatru Independent din Timisoara: “Antagon” este un eveniment care reuneste teatre ce-si joaca spectacolele pe scene cu cortina, dar nu de stat, sau in casa, garajul, dormitorul artistilor, teatre cu trupe, stagiune, repertorii stabile, dar care nu apeleaza la banul public. Unica dependenta a Festivalului Antagon, ca si a trupelor pe care le reuneste, este dependenta de spectatori.
„La Sibiu, exista un teatru care functioneaza in dormitorul celui care l-a fondat. Si-a scos omul mobila, patul, lucrurile si si-a facut teatru. La Bucuresti exista un teatru care-si joaca spectacolele intr-o ditamai casa, pusa la dispozitie, gratuit, de un om bogat; ceea ce la Timisoara nu s-a intamplat inca, desi sunt zeci de spatii bune, care stau nefolosite. Mai sunt si teatre independente care joaca pe scena cu cortina si tot dichisul, cu toate biletele vandute, de trei ori pe zi, fara sa ia un leu de la stat. Lor, tuturor acestor proiecte independente, neinstitutionalizate, le este deschis festivalul Antagon”, explica actorul Ovidiu Mihaita, fondatorul Teatrului Aualeu si initiatorul noului festival, alaturi de Bogdan Cotirta.
In prima saptamana a lunii iunie, Antagon propune un maraton de spectacole, proiecte independente ale unor trupe si actori din Bucuresti, Cluj – Napoca, Oradea, Sibiu, Iasi si Timisoara. Evenimentele se vor desfasura la Teatrul Aualeu (Scart Loc Lejer) si Electric Theatre si in spatiile puse la dispozitie de partenerii evenimentului, Hostel Costel, [e-spres-oh] si Galeria Triade.
Aualeu Teatru face cinste cu doua spectacole: in deschiderea festivalului, duminica, 1 iunie, la ora 22, pe strada pietonala Marasesti, spectacolul “Ferma animalelor”; in 8 iunie, tot de la ora 22, in Parcul Botanic, spectacolul Circus Mundi.
Pentru toate celelalte spectacole din festival, biletele s-au pus in vanzare la Scart Loc Lejer, Aethernative Cafe, Electric Theatre, Librariile Carturesti si Carturesti Iulius Mall. Pretul biletelor pentru fiecare spectacol din programul Antagon este 20 de lei, cu exceptia celor din zilele de 2 si de 5 iunie, cand achizitionarea unui singur bilet asigura accesul la ambele spectacole din ziua respectiva.
Selectia festivalului cuprinde: luni, 2 iunie, Compania Teatrala Bis, Sibiu, de la ora 19 cu “Cehov – trei drame ridicole”, iar de la ora 21, spectacolul cu piesa “Amalia respira adanc”, de Alina Nelega, ambele la Hostel Costel; marti, 3 iunie, de la ora 19, Ionut Caras (Cluj) cu “Urletul” dupa Allen Ginsberg, la Electric Theatre, iar de la ora 21, Aualeu Teatru cu “O noapte furtunoasa” de I.L.Caragiale, la Hostel Costel.
Miercuri 4 iunie, de la ora 19, Reactor de creatie si experiment (Cluj – Napoca), spectacolul “Pasarea care nu e”, de Raluca Mara, iar de la ora 21, trei spectacole: “Asteptand-o pe Alice”, de Oana Mardare, Reactor de creatie si experiment, la Hostel Costel, “Sase din 49″ de Spiro Gyorgy, cu Teatrul de Arta din Bucuresti la Electric Theatre, si “1000 de motive ca sa te omor” , Stage (Oradea) la Scart Loc Lejer.
Joi, 5 iunie, doua spectacole la Galeria Jecza: de la ora 19, O2G Bucuresti cu spectacolul “Capete infierbantate” de Mihaela Michailov, iar de la ora 21, “Dar cu pianistul cine danseaza?”, un spectacol de teatru-dans al coregrafei Tunde Baczo.
Vineri, 6 iunie, la Scart Loc lejer de la ora 19, Doctor ‘s Studio Bucuresti cu spectacolul “Colibri” de Garret Jon Groenveld, iar la Electric Theatre, de la ora 19, “Romania Free Country”, regia Mihaela Lichiardopol.
Trei spectacole de la ora 19, sambata, 7 iunie: Teatru Fix Iasi cu “Pietre in buzunar” de Marie Jones la Scart Loc Lejer; Unteatru Bucuresti cu “Cel mai frumos roman din lume” de Larry Tremblay la Electric Theatre; Doctor ‘s Studio Bucuresti cu “Monoloagele vecinului” de Laurentiu Banescu, la [e-spres-oh], pe strada Mercy. In aceeasi seara, tot la [e-spres-oh], de la ora 21, are loc proiectia filmului documentar “In debt we art” de Daniel Popa, accesul la vizionare fiind liber.
Duminica, 8 iunie, de la ora 19, Un teatru Bucuresti joaca “Blackbird” de David Harrower, la Electric Theatre.
De ce sau daca are nevoie Timisoara de inca un festival de teatru? Si, la urma urmelor, ce inseamna “independent”?
„Nici macar nu vreau sa ma bag in discutia despre ce inseamna independent. Cine vrea sa afle sensul, se uita in DEX. Noi am gandit acest spectacol pentru acele teatre care reusesc sa faca spectacole, stagiune, repertoriu, teatru, fara sa apeleze la banul public. Nu e nicio forma de protest sau de refuz sau alt manifest aici fata de stat, fata de bugetul sau institutiile lui. Pur si simplu, noi existam si facem teatru fara sa cheltuim banul public. Suntem niste oameni care facem niste spectacole. Si vrem sa vedem daca publicul din Timisoara vrea sa vada aceste spectacole, daca e curios de aceste proiecte independente, daca e nevoie de un astfel de festival”, explica Ovidiu Mihaita.
„Nu e vorba despre bani. Cu banii, clar iesim pe minus. Si daca vindem toate biletele si mai primim si ciubuc, tot pe minus o sa fim. Dar aflam daca Timisoara vrea si are nevoie de un festival al miscarii independente de teatru. Si daca lumea vine, si daca feed-back-ul e bun, la anul incercam sa il facem din nou, mai mare. Daca nu, nu”, sustine si Bogdan Cotirta, potrivit Tion.ro.
Mai mult, organizatorii festivalului Antagon ii incurajeaza pe spectatori sa interactioneze cu artistii: lejer si prietenos, la un ceaun cu mancare.
„In fiecare seara, aici, la Scart, gatim pentru artisti si prieteni, mancare la ceaun, oricine vrea sa ramana cu noi e binevenit”, spune Mihaita.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005693 (s)