News Flash:

Primul Dictionar Istoric al asezarilor din Banatul Istoric va vedea lumina tiparului

9 Octombrie 2013
1841 Vizualizari | 0 Comentarii

Primul dictionar Istoric al asezarilor din Banatul istoric pe 1000 de ani va iesi de sub tipar în aceasta luna, lucrarea fiind rezultatul muncii de cercetare si cartare de aproape 40 de ani a istoricului timisorean Ioan Hategan, cercetator stiintific la Filiala Timisoara a Academiei Romane.

Volumul va avea 460 de pagini, iar culegerea datelor a început în perioada studentiei istoricului Hategan.

Sunt zeci de mii de localitati din Banatul Romanesc, Sarbesc si Unguresc, multe dintre ele disparute, cu radacini în vremea voievodatelor lui Gelu si Ahtum.

'Cele mai multe localitati sunt din Banatul Romanesc, avand în vedere si ponderea spatiala, iar cele mai vechi localitati sunt Cohin si Varset (Serbia), Orsova sau Cenad. Primele doua sunt amintite pe secolul X, pe vremea lui Glad si Ahtum. Mai sunt localitati din secolele XI-XIII, pe Valea Muresului; cele disparute sunt mai numeroase decat cele actuale', a declarat marti, pentru AGERPRES, cercetatorul Ioan Hategan.

Unele dintre asezamintele studiate de istoric au fost depopulate în urma unor calamitati sau razboaie, mai ales în timpul atacurilor tatarilor, în vremea ciumei negre de la mijlocul veacului al XIV-lea sau ca urmare a mutarii populatiei de catre nobilime, în alte parti.

'In secolele XIV-XV au fost foarte multe înnoiri si înfiintari de sate prin cresterea populatiei, chiar daca nu vorbim despre sate mari. Unele dintre ele au disparut pentru ca populatia a fost luata de nobilime si dusa pe alte proprietati sau au fost razboaie ale unora sau altora, care nu tineau seama de populatie. Astfel de lucruri s-au întamplat de mai multe ori', a detaliat cercetatorul.


banatul istoric detaliat cercetatorul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1167 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004780 (s)