News Flash:

Primele semne ca suferi de pancreatita

28 August 2014
1405 Vizualizari | 0 Comentarii
Pancreatita acuta se caracterizeaza prin simptomatologie cu debut brusc, intens si violent. Principalele acuze sunt:
- durere abdominala severa cu localizare in jumatatea superioara a abdomenului si cu iradiere in spate si umar stang; este caracterizata ca o durere in bara si clasic este rezistenta la analgezice obisnuite. Se agraveaza la alimentatie (mai ales la produse bogate in grasimi).
- sensibilitate abdominala la palpare, perete abdominal edematiat, abdomen umflat, aparare musculara in epigastru si zonele adiacente
- greturi, varsaturi (alimentare, bilioase, mixte)
- diaree si oprirea tranzitului intestinal
- stare generala alterata - pacient tahicardic, febril, agitat, cu transpiratii reci pana la aparitia socului si instabilitatii hemodinamice generale.
Pancreatita acuta severa asociaza semne de insuficienta organica multipla, cuafectarea respiratiei, functiei renale si cerebrale.
Pancreatita cronica - simptomatologia ei seamana foarte mult cu cea a pancreatitei acute (in special in momentul atacului). Durerea este constanta, are aceeasi localizare si iradiere si in cazul unor pacienti poate afecta serios calitatea vietii. 
Alte simptome: scadere ponderala semnificativa, prin afectarea absorbtiei principiilor alimentare (ca rezultat al insuficientei pancreasului exocrin ce devine in timp incapabil sa secrete enzime necesare digestiei corespunzatoare a alimentelor, ca rezultat al fibrozei extensive ce caracterizeaza pancreatita cronica). Pacientii prezinta steatoree (diaree cauzata de malabsorbtia lipidelor, ce are un miros ranced, fetid) si tulburari de alimentatie, in special cand consuma alimente bogate in proteine si lipide. In timp, pacientii pot dezvolta si diabet zaharat (prin prinderea in procesul patologic a componentei endocrine).

pancreatita acuta tranzitului intestinal afectarea respiratiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 23 queries | Mysql time :0.042126 (s)