News Flash:

Primarul Robu vorbeste despre cladirile-monument din Timisoara

14 Iulie 2016
1292 Vizualizari | 0 Comentarii
nicolae robu21
Primarul Nicolae Robu a declarat, marti, ca Timisoara are mai putine cladiri care s-ar incadra in statutul de monument istoric decat se sustine de obicei, iar cifra de aproape 15.000 de astfel de obiective ar fi 'baloane fara continut'. 
'Este o poveste cu cele peste 14.000 de cladiri istorice, pentru ca noua ne plac 'baloanele' fara continut. Unde sunt 14 mii de cladiri-monument in Timisoara? Vreau sa-mi fie aratate. Cineva a venit cu o idee si a spus ca tot ceea ce este in perimetrul 'X' inseamna zona protejata, pentru ca acolo sunt cladiri monumentale', a declarat marti, primarul Nicolae Robu, pentru AGERPRES. 
Edilul a mentionat faptul ca o analiza riguroasa a cladirilor considerate acum monument le-ar exclude din acest club select. 'Nu am inventat noi notiunea de monument si trebuie sa ne uitam ce este monument in Franta, in Italia, in Anglia, in Spania, in Germania, in Austria sau in Ungaria si atunci sa definim si noi ce este notiunea de monument in Timisoara', a afirmat Nicolae Robu. 
Primarul a facut aceste precizari in contextul in care municipalitatea timisoreana a lansat in 2013 un program care cuprindea cateva proiecte de reabilitare pentru palatele multiseculare din Piata Victoriei. 
'Vrem sa reluam proiectele lansate in 2013, dupa ce am adoptat acele hotarari de Consiliu Local, initiate de noi, si vom porni cu acele cladiri unde totul este pregatit pentru punerea in aplicare a noilor prevederi legale. Asteptam promulgarea legii (care permite investitii ale primariei in cladiri-monumente istorice private, n.r.). Problema la noi nu a fost ca nu am avut bani sa renovam cladirile din Piata Victoriei, ci ca nu am avut dreptul sa cheltuim bani pentru proprietati private. Facem rectificare de buget, nu e nicio problema', a adaugat Nicolae Robu. 
Piata Victoriei din Timisoara a fost declarata de Ministerul Culturii, in 2004, monument istoric. 
Palatul Loffler din Piata Operei/Victoriei este primul pe care primarul ar dori sa-l renoveze, fiind prima cladire dintr-un complex de opt cu valoare de patrimoniu care vor beneficia de acelasi tratament. Palatul Loffler a fost construit intre 1912-1913 de familia si firma Loffler, dupa planurile lui Leopold Loffler. Palatul pastreaza urmele gloantelor care au fost trase in Decembrie 1989, dar acestea vor fi protejate si evidentiate. 
Piata Victoriei, fosta a Operei pana in Decembrie 1989, este piata centrala a Timisoarei, pe cele doua laturi mici ale acesteia aflandu-se cladirea Operei, Catedrala Mitropolitana. Pe latura de promenada Corso, in vremea faimoasei La Belle Epoque, se plimba duminica protipendada burgului, iar pe cealalta, Surogat, putea trece plebea. Piata Victoriei a fost conceputa la inceputul secolului XX, pe locul fortificatiilor vechii cetati, care au fost demolate, pentru a permite dezvoltarea orasului. Initial, spatiul a fost gandit ca o esplanada, cu restaurante si magazine de lux. Pe la mijlocul veacului al XX-lea, piata a fost, practic, 'inchisa', prin aparitia Catedralei si a blocurilor de locuinte de pe latura Surogat. In anii '80, odata cu scoaterea liniilor de tramvai ce traversau centrul orasului, piata a devenit o zona exclusiv pietonala. 
Frumoasele cladiri cu o varsta venerabila si cu o arhitectura predominanta care a atras numele de 'Mica Viena' raman adevarate perle ale artei de mestesugire a pietrei, carora li s-au adaugat cateva blocuri din comunismul veacului trecut. Pe latura Corso se afla vechea cladire a Hotelului Timisoara, urmata de Palatele Lloyd (ridicat in 1912, actualmente gazduind Rectoratul Universitatii Politehnica, iar la parter, vechiul Restaurant Lloyd), Neuhausz, Merbl, Dauerbach, Hilt si Szechenyi, toate contruite in prima parte a secolului XX. 
Pe latura Surogat, care este o prelungire a strazii Alba Iulia, se afla Palatul Loffler, dupa care urmeaza Palatul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, latura incheindu-se, spre Catedrala, cu doua blocuri de locuinte ridicate in anii '60 ai secolului trecut. AGERPRES

timisoara nicolae robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1298 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005254 (s)