News Flash:

Primarul Robu ameninta cu inchiderea fabrica Azur

3 Octombrie 2014
1211 Vizualizari | 0 Comentarii
Edilul-sef al Timisoarei, Nicolae Robu, a simtit din nou mirosul generat in zona de sud a orasului de activitatea producatorului de lacuri si vopsele Azur si ameninta ca va initia demersurile pentru inchiderea acestei fabrici. „Voi initia demersurile pentru inchiderea acestei firme, pentru ca nu cred ca trebuie sa conteze cele 150 de locuri de munca mai mult decat sanatatea”, a anuntat Robu. De la vorbe pana la fapte este insa cale lunga… Cei de la Garda de Mediu spun nu poate face asta primaria si ca pentru suspendarea activitatii trebuie sa existe probe intemeiate ca sunt probleme cu poluarea.
Dupa ce a reclamat aceeasi problema in urma cu circa o luna, primarul Nicolae Robu a povestit ca a simtit din nou un miros deranjant in zona de sud a orasului miercuri seara si a cerut verificari.
„Reprezentantii Directiei de Mediu a primariei si cei ai Garzii de Mediu au facut o descindere la firma Azur, pentru ca mirosul conducea inspre aceasta firma. Au constatat ca ceea ce era in fabricatie produce acel miros. Este absolut inadmisibil. Eu o spun cu toata fermitatea, voi initia demersurile pentru inchiderea acestei firme, pentru ca nu cred ca trebuie sa conteze cele 150 de locuri de munca mai mult decat sanatatea a mii si mii, zeci de mii de timisoreni (…) Stiti cum era mirosul aseara? Credeti-ma ca imi venea sa vomit in masina!”, a declarat, joi, Robu.
Primarul a afirmat ca in urma verificarilor Garda de Mediu a dat si amenzi, dar reprezentantii institutiei spun ca nu s-au aplicat… Ca in Romania nu exista un cadru legal care sa permita aplicarea de amenzi pentru miros si nici metode de determinare a mirosului. Totusi, autoritatile de mediu spun ca reprezentantii Azur au contractat o firma acreditata international pentru a efectua masuratori, iar rezultatele sunt in favoarea lor.
„Din punct de vedere al analizelor nu sunt probleme, s-au facut masuratori, pentru ca a fost o masura dispusa de noi, sunt mult sub limita de detectie. Nu s-au aplicat amenzi si nici nu se pot aplica fara probe concrete. Nu avem legislatie pentru miros. Exista metode de determinare a mirosului, dar in Romania nu. Nu avem cadru legal pentru a-i amenda. Calea Buziasului este sub monitorizare de multa vreme la noi. Ei pot sa faca analie pentru compusi organici volatili si sa iasa perfect. Pana acum s-au facut analize si nu au reiesit depasiri. Obiectivul este in control la noi”, spune comisarul-sef al Comisariatului Judetean Timis al Garzii Nationale de Mediu, Mariana Lorinczi.
Cum poate primaria sa inchida o fabrica? Primarul Nicolae Robu spune ca municipalitatea poate initia demersuri in acest sens.
„Trebuie facute masuratori – si recurgem la expertiza internationala daca noi nu suntem in stare sa facem treaba aceasta – si masuratorile trebuie facute in timp ce miroase afara, ca degeaba te duci cand nu miroase (…) Trebuie ridicat avizul de mediu pe motiv de iesire a unor parametri ai unor substante din marjele permise de legislatia in vigoare. Primarul poate cere inchiderea fabricii pe acest temei, ridicand avizul de mediu. Dar ca sa poti ridica avizul de mediu trebuie sa ai niste rezultate, masuratori facute in conditii inatacabile. Primaria va solicita, printr-un demers initiat de Directia de Mediu, catre Agentia de Mediu, sa retraga autorizatia. Si desigur ca in fata unor date concrete care arata iesirea parametrilor din limitele permise Agentia de Mediu nu are cum sa se pronunte altfel”, crede Robu.
Edilul a anuntat si ca primaria ar putea contracta o firma specializata care sa faca masuratori.
„Deocamdata nu avem datele… Asta este, ne dovedim incapabili tehnic sa facem masuratori care sa arate relevant si de o maniera incontestabila ca acei parametri sunt in afara limitelor permise. Eu sunt dispus sa angajam o firma din strainatate, chiar daca asta va costa”, a mai afirmat Robu.
Primarul spune ca a discutat si cu reprezentantii Azur, care sustin ca firma nu polueaza.
„Am avut o discutie cu directorul companiei Azur, a venit la mine intr-o audienta, sustinea ca dansii nu polueaza, ca, sigur, un anumit miros se produce, dar ca totul este in limitele admise, ca s-au investit si acolo bani destul de multi pentru reducerea poluarii. Pe noi nu intereseaza cat se investeste pentru reducerea poluarii, ne intereseaza sa nu existe poluare”, a conchis Robu.
Reprezentantii Garzii de Mediu spun ca autorizatia de mediu nu poate fi suspendata cu una cu doua. Ca ei trebuie sa propuna acest lucru Agentiei pentru Protectia Mediului, in baza unor motive intemeiate, ca se da un termen de conformare de 6 luni si abia apoi se poate ajunge la suspendarea autorizatiei, lucru care ar conduce la inchiderea activitatii.
Vezi pe tion.ro punctul de vedere al fabricii Azur. 

mariana lorinczi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007772 (s)