News Flash:

Primarul din Recas, sefii Politiei Timis si seful Politiei Rutiere, arestati preventiv

21 Ianuarie 2015
1879 Vizualizari | 1 Comentarii
Marcel Craciunescu
Seful Politiei Timis, Sorin Muntean, adjunctul sau, Florin Bolbos, seful de la Politia Rutiera, Marcel Craciunescu, primarul din Recas, Teodor Pavel, seful Politiei Recas, Marian Temu, si cel al Politiei Locale Recas, Adrian Berzescu, au fost arestati preventiv, marti seara, de Tribunalul Timis.
Magistratii Tribunalului Timis au emis, dupa aproximativ patru ore de audieri, mandate de arestare preventiva, pentru 30 de zile, pe numele celor sase, acuzati de fapte de coruptie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Decizia instantei nu este definitiva, fiind deja contestata la Curtea de Apel Timisoara de catre cele sase persoane. Contestatia se va judeca, cel mai probabil, vineri.
Seful Politiei Judetene Timis, Sorin Muntean, si adjunctul sau, Florin Bolbos, seful Serviciului Politiei Rutiere Timis, Marcel Craciunescu, primarul orasului Recas, Teodor Pavel, seful Politiei Recas, Marian Temu, si seful Politiei Locale Recas, Adrian Berzescu, au fost dusi, marti dupa-amiaza, la Tribunalul Timis, cu propunere de arestare preventiva.
Tot marti, au fost din nou audiati ofiterii de la Serviciul Circulatie Rutiera Cosmin Bledea si Vasilica Girbici, retinuti in acest caz, pentru dare de mita, iar in urma audierilor, procurorii au dispus ca acestia sa fie cercetati sub control judiciar.
Luni dimineata, DNA a facut mai multe perchezitii la IPJ Timis, Serviciul Circulatie Rutiera, Politia orasului Recas, Primaria Recas, Politia Locala din cadrul Primariei Recas si la Sectia de Politie Autostrazi - Biroul de Politie Autostrada A1 Deva - Nadlac, precum si la locuinta sefului Serviciului Circulatie Rutiera Timis, Marcel Craciunescu, din satul Ghiroda, dar si la locuinta parintilor acestuia, din Timisoara, intr-un dosar vizand infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, care ar fi fost comise in perioada 2013 - 2014.
In urma acestor descinderi, mai multe persoane, printre care sefii IPJ Timis si primarul orasului Recas, au fost dusi la audieri, dupa aproximativ opt ore de perchezitii. De asemenea, au fost dusi la audieri comisarul sef Claudiu Chebici, seful Politiei municipiului Lugoj, si comisarul sef Marius Rad, seful Politiei Rutiere Lugoj, surse judiciare afirmand ca acestia sunt audiati in calitate de martori.
Audierile s-au incheiat abia in noaptea de luni spre marti, dupa ora 3.00, iar in urma acestora opt persoane au fost retinute pentru 24 de ore. De asemenea, la sediul DNA Timisoara au fost aduse mai multe cutii cu documente ridicate de catre procurori.
Astfel, procurorii DNA i-au retinut pe seful IPJ Timis, Sorin Petru Muntean, si pe adjunctul sau, Florin Mircea Bolbos, precum si pe seful Politiei Recas, Marian Dorinel Temu, pentru abuz in serviciu, pe seful Politiei Rutiere Timis, Nicusor Marcel Craciunescu, pentru patru infractiuni de luare de mita, pe primarul orasului Recas, Teodor Pavel, pentru instigare la uzurparea functiei, la hartuire si la abuz in serviciu, dar si pe seful Politiei Locale Recas, Doru Adrian Berzescu (functionar public aflat in subordinea primarului orasului Recas), pentru uzurparea functiei si hartuire, si pe ofiterii de Politie Cosmin Ionut Bledea si Vasilica Girbaci, pentru dare de mita.
Conform unor surse judiciare, in ancheta ar mai fi vizati prefectul judetului Timis, Eugen Dogariu, si omul de afaceri Eugen Milutinovici, sotul directoarei DGASPC Timis, Valentina Emilia Milutinovici, care este si presedintele Organizatiei de Femei a PSD Timis.
Contactat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, prefectul de Timis, Eugen Dogariu, spunea ca nu stie nimic despre ancheta DNA, afland din presa ca se fac mai multe perchezitii la institutii publice din Timisoara.
De asemenea, in acelasi dosar procurorii DNA au dispus, in urma audierilor, luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile pe numele omului de afaceri Eugen Milutinovici, cercetat pentru instigare la abuz in serviciu.
Potrivit unui document obtinut de MEDIAFAX, primarul din Recas, Teodor Pavel, care se afla la primul mandat si care in 2012 a fost ales din partea PNL, insa in toamna anului 2014 a trecut la PSD in baza unei ordonante guvernamentale care permitea migratia alesilor locali, le-ar fi solicitat sefilor de la Politia Timis sa dea ordin subalternilor lor sa nu isi indeplineasca sarcinile de serviciu in Recas. In caz contrar, politistii care nu indeplineau ordinele erau mutati, schimbati ori li se desfiinta functia.
"In cadrul activitatilor de serviciu, unor politisti din Politi Recas li s-a cerut sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu de catre unii sefi care le-a interzis lucratorilor din cadrul compartimentului rutier Recas efectuarea de controale si actiuni pe linie de politie rutiera pe DC 147, DJ 609E, precum si pe strazile din interiorul localitatilor aflate pe raza de competenta a Politiei Recas, motivat de faptul ca primarul orasului Recas, Pavel Teodor, nu doreste sa mai fie sanctionati cetatenii de pe raza teritoriala a orasului Recas, mai ales in perioada campaniei electorale prezidentiale deoarece doreste sa castige cu 51%", se arata in document.
Pentru toate acestea, primarul Teodor Pavel a apelat la omul de afaceri Eugen Milutinovici, un apropiat al PSD Timis, a carui firma are in derulare un contract cu Primaria Recas pentru asfaltarea de drumuri in localitate. De asemenea, edilul a mai apelat si la "altii din conducerea Prefecturii", se mai arata in document.
Potrivit documentului citat, unul dintre cei care ar fi ascultat ordinele superiorilor este seful Politiei orasului Recas, Marian Temu, acesta aratandu-si obedienta fata de primarul din localitate.
Conform documentului obtinut de MEDIAFAX, Temu le-ar fi spus subordonatilor sai: "Acuma, eu zic ca totusi, cale de intoarcere exista si ce vreau eu sa spun? Nu are rost, noi, sa ne punem cu astia, ca pana una - alta astia conduc. Politicul".
De asemenea, conform aceluiasi document, primarul din Recas i-a reprosat sefului Politiei Rutiere Timis ca a amplasat o masina cu aparat radar chiar pe drumul care leaga orasul de Cramele Recas, avertizandu-l pe acesta ca nu doreste ca pe timpul campaniei electorale locuitorii sa fie sanctionati de politistii rutieri.
Potrivit documentului, sefii de la IPJ Timis se interesau periodic daca ordinele le sunt ascultate. De exemplu, adjunctul sefului IPJ Timis, Florin Bolbos, afland ca s-a aplicat o amenda de 3.200 de lei, a spus: "Pai nu-s normali ma! (…) n-au inteles inca nimic", referindu-se la faptul ca politistii nesocoteau cerintele primarului de a nu mai fi date amenzi in localitate.
De asemenea, potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, politistii care nu se conformau dispozitiei primarului din Recas, Teodor Pavel, erau mutati in alte posturi sau le erau desfiintate posturile, iar pentru a-si indeplini scopul primarul actiona si pe linie politica, apeland la omul de afaceri Gelu Milutinovici si la reprezentanti ai Prefecturii Timis.
Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale si de natura politica ale primarului din Recas, Teodor Pavel, Muntean si Bolbos au dispus, in calitatea pe care o aveau, intocmirea unei propuneri catre MAI, pentru radierea postului unui agent de politie din statele de functii ale Politiei Recas si apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din IPJ Timis de desfiintare a functiei respective. Ulterior, a fost dispusa mutarea agentului intr-un alt oras, fara a se respecta procedura legala privind mutarea unui politist in cadrul altei formatiuni de politie.
In sprijinul aceluiasi demers, seful Politiei orasului Recas, Marian Temu, a intocmit documente justificative ce au creat o aparenta de legalitate si au stat la baza intocmirii propunerii de radiere a functiei respective, urmarind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi mentinut pe acelasi post de conducere, dar si un interes pentru altul, constand in satisfacerea intereselor economice si politice ale primarului Teodor Pavel.
In acelasi scop, seful Politiei Locale Recas, Doru Adrian Berzescu, s-a implicat personal in supravegherea agentului de politie, fara drept si fara a avea un interes legitim, folosindu-se si de subordonatii sai, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menita a conduce la indepartarea acestuia din functia pe care o exercita in mod legal in cadrul Postului de Politie Recas.
Activitatile de urmarire au constat in supravegherea neautorizata de catre judecator a agentului de politie, atat in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, cat si in timpul liber, executand capturi de imagini in locurile frecventate de acesta si la domiciliul sau.
Potrivit DNA, Berzescu a intocmit chiar rapoarte din care reiesea ca atat agentul de politie vizat, cat si alti angajati ai Politiei Recas s-ar afla in timpul programului de lucru in alte locuri decat cele stabilite conform ordinelor interne.
DNA sustine ca aceasta procedura dispusa de catre Sorin Muntean a fost aprobata in urma instigarii venite din partea primarului Teodor Pavel si a lui Eugen Milutinovici, in scopul asigurarii controlului asupra activitatii Politiei Recas, prin evitarea constatarii si sanctionarii faptelor comise de persoane din cercul de relatii al celor doi si satisfacerea intereselor politice si economice ale acestuia din urma.
"Prin exercitarea defectuoasa a atributiunilor de serviciu, inculpatii au vatamat interesele legitime pe de o parte ale IPJ Timis - Politia orasului Recas, iar pe de alta parte au vatamat interesele legitime ale agentului de politie, prin crearea unei situatii familiale «disfunctionale» (probleme de sanatate ale parintilor, mutarea sotiei la un alt loc de munca, mutarea fiicei la o alta scoala, cheltuieli cu naveta, carburant, masina), afectarea starii de sanatate a partii vatamate, stabilitatea la locul de munca", preciza DNA.
Potrivit DNA, seful Serviciului Rutier Timis, Marcel Nicusor Craciunescu, a pretins si a primit, in martie 2014, de la Cosmin Bledea si Vasilica Girbaci, pentru a propune avansarea acestora in grad profesional inainte de termen, doua seturi (opt bucati) jante Mercedes Clasa E si anvelope pentru autoturismul personal. In 25 martie 2014, conform celor promise de catre Craciunescu, cei doi au fost avansati la gradul profesional urmator, respectiv acela de comisar de politie.
La sfarsitul anului 2013 - inceputul anului 2014, Craciunescu a pretins si a primit de la doi agenti de politie un set de anvelope (patru bucati), pentru autoturismul marca Mercedes ML, apartinand sotiei sale, si un televizor LCD, potrivit DNA. Dupa remiterea acestor bunuri, unul dintre agenti a fost mutat, conform dorintei sale, la Compartimentul Accidente Grave din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, iar celalalt a scapat nesanctionat pentru abaterile constatate in activitatea sa, ca urmare a unui control.
Comisarul sef Sorin Muntean conduce Inspectoratul Judetean de Politie Timis din octombrie 2012, fiind numit interimar printr-un ordin al ministrului Mircea Dusa. In luna martie 2013, el a fost numit pe acest post in urma unui concurs. Comisarul sef Sorin Muntean are 45 de ani si este nascut in localitatea Chisineu Cris, judetul Arad. Lucreaza de peste 20 de ani in Politie si este ofiter specialist I.
Comisarul sef Florin Bolbos este adjunctul sefului IPJ Timis din anul 2010, functia fiind obtinuta in urma unui concurs. El are 41 de ani si este din localitatea Pischia din judetul Timis. Anterior, a condus serviciul Politiei Rutiere Timis, iar in Politie lucreaza din 1995.
Marcel Craciunescu se afla la conducerea Serviciului Circulatiei Rutiere Timis din anul 2012, iar sotia acestuia, Gabriela Craciunescu, este consilier judetean PSD.
Eugen Dogariu, in varsta de 38 de ani, este prefect al judetului Timis din mai 2012, dupa ce in perioada august 2010 - mai 2012 a fost seful Biroului audit si control intern la SC Drumuri Municipale SA. El a lucrat pentru cateva luni si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, iar in perioada martie 2009 - februarie 2010 a fost subprefect.
Eugen Dogariu este un apropiat al ministrului Comunicatiilor, Sorin Grindeanu (PSD), care a fost viceprimar al Timisoarei. In trecut, Dogariu a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, dar si secretar de stat in relatia cu Parlamentul, Sindicatele si Patronatul.
Primarul din Recas, Teodor Pavel, se afla la primul mandat, fiind ales din partea PNL. In septembrie 2014, el a trecut de la PNL la PSD, in baza OUG care a permis migratia alesilor locali fara a-si pierde mandatul. Mediafax.ro

tribunalul timis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006292 (s)