News Flash:

Primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, trimis in judecata

2 Iunie 2014
1327 Vizualizari | 0 Comentarii
Primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave privind trecerea ilegala a unei teren din domeniul public al statului in cel privat.
In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei Viorica Stana, director la data faptelor al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, si Trandafir Nicolae, director la data faptelor al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca inculpatii, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si prin incalcarea dispozitiilor legale in materia fondului funciar, au facut posibila trecerea unei suprafete de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, in domeniul privat al municipiului Buzau, teren ce se afla in administrarea Statiunii si destinat exclusiv activitatii de cercetare si producerii de seminte si material saditor din categorii biologice superioare si, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operatiuni.
"In realizarea obiectivului infractional, inculpatul Boscodeala, invocand o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, in calitate de presedinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Judetului Buzau — Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor — restituirea a 33 ha. teren care au apartinut fostului izlaz comunal. In documentele transmise Prefecturii se mentiona ca suprafata respectiva este in administrarea unei societati comerciale, SC Seribuz SA. In baza documentelor transmise (referat si tabel privind situatia tarlalelor si parcelelor aferente suprafetei), prefectul a emis ordinul 146/24.07.2001", se arata intr-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.
Sursa citata precizeaza ca, desi Ordinul Prefectului se referea la suprafata de 33 ha, apartinand fostului izlaz, administrata de firma, Primaria Buzau — prin Constantin Boscodeala — a preluat, in 19 noiembrie 2001, cu avizul inculpatei Stana si al Elenei Stefan — reprezentant ADS (decedata) o suprafata de aceeasi marime, insa nu de la SC Seribuz SA, ci de la Statiunea de Cercetare, reprezentata de inculpatul Nicolae, pe un alt amplasament.
Suprafata preluata apartinea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de seminte si material saditor din categorii biologice superioare, cu potential economic mai mare, datorita pozitionarii.
"Prin punerea in aplicare a Ordinului s-a urmarit un alt scop decat reconstituirea efectiva a izlazului comunal al municipiului Buzau. Aceasta punere in aplicare a reprezentat doar o modalitate menita sa imbrace intr-un aspect de legalitate imprejurarea ca Primaria Buzau — reprezentata de inculpatul Boscodeala a obtinut o suprafata de teren mult mai valoroasa din punct de vedere al amplasamentului, situata in imediata apropiere a cartierelor orasului, pe care sa poata fi construite obiective economice de catre investitori (asa cum s-a si intamplat in realitate) si nu intr-o zona de la intrarea in municipiu, langa o cale ferata unde se aflau — de fapt — terenurile Sc Seribuz ce ar fi trebuit predate si care prezentau un potential economic scazut", sustin procurorii.
Potrivit DNA, faptele inculpatilor au avut ca rezultat prejudicierea statului roman cu suma de peste 12,7 milioane lei, reprezentand contravaloarea terenului de 33 ha. preluat nelegal, aflat in domeniul public al statului si exceptat de lege de la reintregirea izlazului comunal, precum si prejudicierea Statiunii de Cercetare, prin lipsa de folosinta a suprafetei respective, cuantificata de reprezentantii sai legali la valoarea de peste 11,5 milioane lei.
Statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului Bucuresti si Statiunea de Cercetare Buzau, s-au constituit pati civile in cauza. 
"Avand in vedere cuantumul prejudiciului cauzat si ca pana in prezent acesta nu a fost recuperat, in scopul evitarii ascunderii, instrainarii, distrugerii sau sustragerii de la urmarire a bunurilor ce pot face obiectul repararii pagubei produsa prin infractiune, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii, constand in indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor, pana la concurenta sumelor de peste 12,7 milioane lei reprezentand prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001) si de peste 11,5 milioane lei, cauzat Statiunii de Cercetare Buzau", se mai spune in comunicat.
Astfel, in cazul lui Constantin Boscodeala anchetatorii au instituit sechestru asupra unei case si doua apartamente situate in municipiul Buzau, mai multe terenuri arabile situate in judet totalizand suprafete de aproape 260.000 mp. al carora este coproprietar, imobil situat in orasul Navodari, zona Mamaia, format din teren intravilan de 194 mp. si casa de vacanta formata din 3 camere si dependinte cu suprafata construita de 81 mp, teren padure de 2930 mp., teren pasune de 670 mp., autoturism BMW 525 I, si remorca transport ambarcatiuni marca Umbra Rimorchi Urim 5B/M, la Viorica Stana — teren arabil cu suprafete de peste 77.000 mp in intravilanul municipiului Buzau si autoturism marca Renault Megane si la Nicolae Trandafir — apartament situat in municipiul Buzau si autoturism marca Renault Clio.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Dambovita.
Constantin Boscodeala a mai fost trimis in judecata de DNA Ploiesti in iulie 2013.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005157 (s)