News Flash:

Primaria Timis a semnat un nou contract pentru reabilitarea termica a blocurilor

5 August 2014
767 Vizualizari | 0 Comentarii
Municipalitatea timisoreana a semnat, luni, cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest cel de-al doilea contract pentru reabilitarea termica cu bani europeni a unui lot de 237 de apartamente din 12 blocuri, prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013, alte peste 50 de blocuri asteptand o noua etapa de finantare.
In acest contract de 4,5 milioane de lei sunt prinse blocuri situate pe Caile Torontal, Martirilor, Aradului, Sever Bocu, Bd. Liviu Rebreanu si strada Brandusei. Saptamana trecuta a fost semnat un prim contract, pentru sase blocuri, in valoare de 5,6 milioane de lei.
Costurile lucrarilor sunt asigurate in proportie de 60% din fonduri europene, 30% - de asociatiile de proprietari, iar 10% de primarie in acest cazul familiilor cu un venit mai mic de 500 de euro.
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu a dat asigurari ca vor fi semnate contractele de finantare si pentru toate cele 51 de blocuri care asteapta finantarea pentru reabilitare termica si, pe masura ce se semneaza cate un contract, municipalitatea va lansa licitatiile pentru executie.
'Toate cele 51 de blocuri sunt situate pe arterele principale, blocuri cu mare expunere, de mare vizibilitate. In total, cererile noastre de finantare valoreaza aproape 10 milioane de euro', a adaugat Robu.
Peste 800 de blocuri din Timisoara, construite in anii '60-'70, vor intra in reabilitare termica, intr-un prim lot fiind inscrise cel putin 200 de blocuri, care vor beneficia, partial, de finantare europeana.
Pentru cazurile sociale care vor aparea in diverse locuri, primaria are disponibilitatea sa preia sarcina de cofinantare, primarul sperand ca in noul exercitiu bugetar european sa apara si alte programe de reabilitare pentru perioada 2014-2020. 
Decizia este ca reabilitarea sa nu se mai faca pe blocuri disparate, ci sa se lucreze pe proiecte coerente, la nivel de strazi. Astfel, din fondurile europene vor fi reabilitate toate blocurile de pe bd. Take Ionescu, Rebreanu, Calea Sagului, Calea Aradului, Calea Dorobantilor si Calea Lipovei. Dupa aceasta abordare, se va continua reabilitarea si in interiorul cartierelor.
'Consideram ca este mult mai potrivita aceasta abordare, decat una haotica, asa cum a fost pana acum. Orasul trebuie sa se dezvolte armonios si numai asa putem face', a explicat edilul.
Municipalitatea prefera sa ajute locatarii acestor blocuri sa-si reabiliteze energetic imobilele, deoarece ar face o economie substantiala prin micsorarea cotei subventiei la gigacalorie pentru populatie.
In 2010, peste 20% dintre asociatiile de proprietari din Timisoara s-au retras din programul de reabilitare termica in care erau inscrise din noiembrie 2009, locatarii sustinand ca nu mai au bani sa suporte cheltuielile. 
AGERPRES

municipalitatea timisoreana operational regional
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1424 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038556 (s)