News Flash:

Prima schita desenata de Brancusi pentru Coloana Infinitului va fi expusa, in premiera, la Timisoara

28 Octombrie 2015
1727 Vizualizari | 0 Comentarii
colona
Prima schita desenata de Constantin Brancusi pentru Coloana Infinitului, in 1937, va fi expusa, in premiera, la Muzeul de Arta din Timisoara in cadrul evenimentului Art Encounters, fotografia cu schita facand parte din arhiva fiicei inginerului care a coordonat constructia monumentului.
Potrivit unui comunicat transmis, luni seara, de organizatorii expozitiei ”Siruri secventiale” de la Muzeul de Arta din Timisoara, din cadrul Art Encounters, prima schita desenata de Constantin Brancusi pentru Coloana Infinitului va fi prezentata public pentru prima data la Timisoara.
Datand din august 1937, schita monumentului este desenata in cerneala pe o fotografie ce are pe fundal viitorul amplasament din Targu Jiu. In schita respectiva, Coloana Infinitului are cu trei elemente mai putin decat in realitate.
”Fotografia de marime mica (9x6 cm) este parte din arhiva doamnei Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Stefan Georgescu-Gorjan, autorul conceptiei tehnice si coordonatorul constructiei coloanei monumentale. Schita, daruita inginerului, a fost pastrata in familie impreuna cu corespondenta din timpul constructiei monumentului dintre inginer si sculptorul care se afla la Paris. Imaginea, marita, a fost reprodusa de nenumarate ori, dar fotografia originala cu schita nu a fost niciodata expusa in public, desi a mai fost solicitata la expozitii in tara sau strainatate inca din anii `70 cand Ministerul Culturii nu a aprobat trimiterea acesteia peste hotare”, se arata in comunicatul citat.
Constantin Brancusi si-a dorit inca din 1907 sa realizeze monumente de mari dimensiuni. Astfel, coloane fara sfarsit brancusiene au fost cioplite in lemn inca din 1917, dar proiectul avea sa devina o realitate doar in 1938, la Targu Jiu.
”Brancusi a fost preocupat de locul in care urma sa fie plasata coloana si a gasit ca locul potrivit era un platou in partea de rasarit a orasului Targu Jiu pe care sculptorul l-a numit Targul fanului. La sfarsitul lui iulie 1937, l-a convocat pe inginerul Stefan Georgescu-Gorjan sa-i arate locul. Inginerul a fixat pe pelicula imaginea pietei care avea sa constituie fondul schite originale a Coloanei Infinitului de la Targu Jiu, desenata de mana sculptorului, aceasta devenind prima imagine a coloanei situata in propriul ei cadru”, se mai arata in comunicat.
Intre 3 si 31 octombrie, la Timisoara are loc evenimentul Art Encounters, in cadrul caruia peste o suta de artisti isi expun lucrarile in 17 locuri diferite, intre care Muzeul de Arta, Memorialul Revolutiei, Sinagoga din Cetate, Halele Timco sau Cazarma U. Mediafax.ro

coloana infinitului timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005367 (s)