News Flash:

Presedintele CNAS: In spitale gasim toate medicamentele scumpe, dar nu gasim vata sau seringi

20 Noiembrie 2014
1234 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, face apel la managerii de spitale sa faca economie, inclusiv printr-o negociere foarte buna pentru pretul materialelor sanitare, remarcand, in acest context, ca in spitale se gasesc toate medicamentele scumpe, dar nu si vata sau seringi.
Ciurchea a spus, joi, la prima editie a Conferintei Nationale de Farmaeconomie si Management Sanitar de la Targu Mures, ca trebuie eficientizate costurile, intrucat institutia pe care o conduce plateste o suma "pe tarif pe caz”, care trebuie foarte bine gestionata, astfel incat bolnavului sa i se ofere servicii medicale de calitate, dar care sa se reflecte, apoi, in cresteri de venituri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit presedintelui CNAS, poate fi facuta economie printr-o ”negociere foarte buna pe materiale sanitare, pe tot ce compune actul medical”.
"Daca acei bani ii consumati refacand analize, refacand investigatii, facandu-le de cateva ori, este treaba dumneavoastra. Eu platesc cazul. Dar din acei bani incercati sa fiti cat mai eficienti si bolnavul sa vina investigat din ambulator sau, daca are deja un set de analize, sa nu te apuci sa i le faci tot pe acelea, sa-i faci altele. Sigur ca puteti ajunge la ceva economii. Mai puteti ajunge la ceva economii si daca aveti o negociere foarte buna pe materiale sanitare, pe tot ce compune actul medical. S-a aprobat si acea marire de salariu in sistemul medical, problema se pune daca puteti face servicii medicale ca sa fie acoperita aceasta suma. Va trebui sa va ganditi foarte bine la cheltuielile de personal, la chetuielile de intretinere si sa incercati sa ganditi ce mai ramane de actul medical”, a spus presedintele CNAS.
El a adaugat ca managerii trebuie sa fie interesati de cresterea calitatii actului medical, subliniind ca se spune "pe buna dreptate” ca, desi in fiecare an au existat cresteri de buget pe toate domeniile, inclusiv pe spitale, "nu se vede nimic in calitatea actului medical, pacientii sunt la fel de nemultumiti si societatea in general”.
Ciurchea a afirmat ca inclusiv reprezentantii spitalelor trebuie sa vrea ca sistemul sa se reformeze si sa se gandeasca foarte bine la eficientizarea cheltuielior de personal si de intretinere, intrucat un spital in care, din 15 sectii, patru sunt in castig, este greu sa fie eficient.
El a mai spus ca este nevoie si de "o disciplinare” a pacientului, care poate primi si medicamente generice, care au acelasi efect cu cele originale, dar sunt mult mai ieftine, remarcand, in acest context, ca "in spitale gasesti toate medicamentele scumpe, dar nu gasesti vata, nu gasesti seringa”.
"Trebuie sa incercam sa convingem bolnavul ca daca sta in spital si are o supraveghere medicala 24 din 24, putem sa-i dam si un medicament generic, ca efectul este acelasi. Nu inseamna ca daca este medicament generic, nu este bun. Ba, din contra, este foarte bun. Si atunci spitalul si-ar mai reduce din cheltuieli. Din ceea ce stiu eu, in spitale gasesti toate medicamentele scumpe, nu le gasesti pe cele ieftine, nu gasesti vata, nu gasesti seringa. Trebuie sa ne intrebam de ce. Sunt prea ieftine, nu merita cumparate? Credeti ca si le poate permite pacientul? Haideti sa gasim solutiile impreuna si sa incercam sa si rezolvam", a conchis presedintele CNAS. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006002 (s)