News Flash:

Premiera pentru zeci de medici rezidenti din Timis, Arad si alte judete

17 Iulie 2016
1421 Vizualizari | 0 Comentarii
medic de familie2
30 de medici rezidenti in specialitatea Urologie din Centrele universitare Cluj - Napoca, Oradea, Timisoara si Arad au efectuat practica pe doua simulatoare de ultima generatie in cadrul workshopului intitulat 'Urologie pe simulator simbionix' care s-a incheiat joi. 
Evenimentul a fost organizat perioada 12-14 iulie de Scoala Doctorala din cadrul Institutului de Stiinte ale Vietii a Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' din Arad, Asociatia Romana de Urologie si TEMCO Romania. 
'In cadrul workshopului, 30 de medici rezidenti in specialitatea Urologie din Centrele universitare Cluj - Napoca, Oradea, Timisoara si Arad au efectuat practica pe doua simulatoare de ultima generatie, care permit efectuarea unor operatii exact ca si pe om, simulatoarele prezentand diferite situatii anatomo-clinice', a declarat prof. univ. dr. Ioan Ioiart, seful Clinicii Universitare de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, conducator al proiectului. 
Aceste aparate sunt destinate practicii medicilor rezidenti, ele fiind folosite si la Scoala de Vara de la Baile 'Pestera Ialomitei', care s-a desfasurat in urma cu cateva zile si unde au participat 50 de medici rezidenti din intreaga tara si din Republia Moldova. 
'Consider ca metoda prezentata ar trebui introdusa in mod obligatoriu pentru educarea tinerilor medici rezidenti si a studentilor, in primul an al rezidentiatului. In anul al II-lea se trece pe model experimental porcin, unde se folosesc porci de laborator, anesteziati si intubati, folosind instrumente care se folosesc si la om, iar ulterior, in anii III, IV si V, se va face practica in salile de operatie, pe pacienti', a sustinut Ioan Ioiart. 
El a vorbit reprezentantilor CJ Arad, SCJU Arad si UVVG Arad despre necesitatea achizitionarii unor asemenea simulatoare. 
'Gama completa a simulatoarelor cuprinde 11 module, care acopera tot spectrul medicinal - urologie, ortopedie, ginecologie - valoarea investitiei fiind de aproximativ 1.400.000 de euro. Trebuie insa spus ca investitia ar putea fi recuperata ulterior prin organizarea de cursuri sau de workshopuri, la care participarea sa se faca contra cost', a adaugat Ioan Ioiart. 
La randul sau, Iustin Cionca, presedintele CJ Arad, a apreciat ca este oportuna achizitionarea unor asemenea simulatoare. 
'Apreciez ca achizitionarea unor asemenea simulatoare pare a fi o investitie foarte necesara, atat pentru instruirea noilor medici, cat si pentru UVVG. In acest sens, cred ca ar trebui realizat un parteneriat intre UVVG Arad, SCJU Arad, CJ Arad si Primaria municipiului Arad, pentru identificarea surselor de finantare necesare realizarii acestor investitii', a adaugat Iustin Cionca, presedintele CJ Arad. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006207 (s)