News Flash:

Prelevare de organe fara avizul familiei, daca decedatii si-au dat acordul in timpul vietii

18 Septembrie 2014
1071 Vizualizari | 0 Comentarii
Prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat acordul printr-un act notarial si a fost inscrisa in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii (MS).
Ministerul Sanatatii a supus dezbaterii publice un proiect de Ordin privind aprobarea modelelor de formulare pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 95/2006 privind activitatea de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic.
Astfel, potrivit proiectului, prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana, in scop terapeutic, se poate face de la persoane majore in viata, avand capacitate de exercitiu deplina, dupa obtinerea consimtamantului informat, scris, liber, prealabil si expres al acestora.
Este interzisa prelevarea de organe, tesuturi si celule de la persoane fara discernamant.
Donatorul si primitorul vor semna un inscris autentic prin care declara ca donarea se face in scop umanitar, are caracter altruist si nu constituie obiectul unor acte si fapte juridice in scopul obtinerii unui folos material sau de alta natura, conform proiectului ministrului sanatatii.
Totodata, prelevarea de organe, tesuturi si/sau celule de la persoanele decedate se face cu consimtamantul scris al cel putin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor, in urmatoarea ordine: sot supravietuitor, parinti, descendenti, frate/sora, alta ruda in linie colaterala pana la gradul al IV-lea inclusiv.
In cazul minorilor sau persoanelor lipsite de capacitate de exercitiu, consimtamantul va fi dat de parinti sau de celelalte persoane care au calitatea de ocrotitor legal al acestora, dupa caz.
Prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si a fost inscrisa in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule.
In conditiile in care pe teritoriul national nu exista niciun primitor compatibil cu organele, tesuturile si celulele de origine umana disponibile, acestea pot fi alocate in reteaua internationala de transplant, pe baza unei autorizatii emise de Agentia Nationala de Transplant. Introducerea sau scoaterea din tara de organe, tesuturi, celule de origine umana, cu exceptia celulelor stem hematopoietice, se face numai pe baza autorizatiei emise de Agentia Nationala de Transplant, potrivit proiectului de ordin al ministrului sanatatii si in conformitate cu legislatia vamala.
Acelasi proiect mai prevede ca prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana, in cazuri medico-legale, se face numai cu consimtamantul medicului legist si nu trebuie sa compromita rezultatul autopsiei medico-legale. MEDIAFAX.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 43 queries | Mysql time :0.010072 (s)