News Flash:

Prefectul Bihorului propune MAI ca persoanele cu flotant sub o luna sa voteze la adresa de domiciliu

9 Iunie 2016
1108 Vizualizari | 0 Comentarii
prefect bihor
Prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop, a declarat miercuri ca a transmis Ministerului Afacerilor Interne o propunere ca persoanele cu flotant recent sa voteze doar la adresa de domiciliu. 
'Am facut un proiect, o propunere catre Ministerul Afacerilor Interne... Sigur, acest atribut de a legifera nu este al prefecturilor, ci al Parlamentului, dar din observatiile pe care le avem, consideram ca ar fi oportun pentru urmatoarele alegeri ca persoanele care isi schimba adresele de domiciliu cu mai putin de 30 de zile sa poata vota doar la adresa de domiciliu si nu la adresa de flotant. Ar fi poate o varianta pentru a preveni situatii in care, posibile legal, cu o zi inainte de alegeri intr-o localitate a Romaniei sa apara o mie-doua mii de votanti si sa nu ai buletine pentru ei. E un punct de vedere, desigur', a declarat miercuri, in conferinta de presa, prefectul. 
El a mentionat ca au fost tiparite in plus buletine de vot in comunele Sambata si Gepiu, anume cate 1.388 pentru CL, primar si CJ, respectiv cate 1.711. Acestea sunt doua din cele sase localitati semnalate vineri, 3 iunie, de conducerea PNL Bihor intr-un comunicat. Liderii PNL, Cornel Popa si Gavrila Ghilea, afirmau ca in perioada premergatoare campaniei electorale precum si in timpul acesteia, au fost eliberate cateva zeci de vize de flotant (resedinta), respectiv intre 90 si 240, recordul fiind inregistrat in comuna Sambata. 
Potrivit prefectului, care a prezentat bilantul alegerilor locale in judetul Bihor, din punct de vedere organizatoric, in judet s-au tiparit 1.673.346 de buletine de vot, valoarea contractului fiind de 121.000 de lei, fara TVA, la 36% din valoarea estimata initial a contractului, prestator fiind tipografia Prodcom SRL din Tg Jiu. 
'Nu am avut niciun fel de probleme din punct de vedere al lipsei vreunui buletin de vot sau alt material necesar votarii, respectiv timbre autocolante, chiar daca, in cadrul termenului legal si conform legii, la solicitarea presedintelui sectiei de circumscriptie, am tiparit in plus buletine de vot pentru doua uat-uri, conform cadrului legal. Fac precizarea ca nu am avut probleme de a nu avea buletine', a precizat prefectul. 
La nivelul judetului Bihor, conform datelor primite de la IPJ, s-a inregistrat un singur incident semnalat la 112, anume in comuna Soimi, fiind aplicata o sanctiune contraventionala cu amenda pentru fotografierea buletinului de vot. 
Suma totala estimata a fi cheltuita pentru persoanele implicate in sectiile de votare este de aproximativ 5,4 milioane de lei, urmand sa fie fiind platiti 7.377 de presedinti, loctiitori, membri, personal tehnic auxiliar. In cursul zilei de marti, s-au facut deja plati de 500.000 de lei. 
Eliberarea de catre BEJ a certificatelor constatatoare pentru consilierii judeteni va avea loc vineri, in sala mare a Prefecturii. Pana in 27 iunie, va avea loc constituirea celor 101 consilii locale si a Consiliului Judetean, la convocarea prefectului. 
'Potrivit legii, aceasta validare se poate face dupa depunerea de catre partide la AEP a situatiilor financiare privind cheltuielile avute pe perioada alegerilor. Am rugat partidele sa faca acest lucru cat mai rapid, este si in interesul lor', a precizat prefectul. 
Mandatele primarilor urmeaza sa fie validate de catre judecatorii, conform arondarilor pe instanta a unitatilor administrativ-teritoriale. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005986 (s)