News Flash:

Pompierii aradeni au fost chemati sa salveze lebedele de pe o balta care a inghetat

5 Ianuarie 2017
931 Vizualizari | 0 Comentarii
lebede arad
Misiune inedita pentru pompierii aradeni care au fost chemati, miercuri dupa masa, ca sa salveze mai multe lebede care au ramas blocate pe o balta dela marginea municipiului Arad, care inghetase, iar pentru pasari ramasese doar un ochi de apa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Lebedele au ramas blocate pe balta de la fosta caramidarie de la marginea municipiului Arad. Lebedele s-au stabilit in zona de la sfarsitul anului 2016. Un localnic le ducea zilnic de mancare si cateva zile la rand, omul a spart si gheata de la mal. Cand a vazut ca pasarile incep sa moara, barbatul a sesizat autoritatile.
"Am gasit lebedele acestea pe balta langa padure inainte de Craciun, au fost in total 16. Dupa una-doua zile am gasit una moarta pe mal. De atunci in fiecare dimineta vin. Vreo trei zile am spart gheata de la mal, unu-doi metri, ca sa nu ajunga cainii la ele ca sa le manance. Dupa care au ramas numai zece lebede. Vreo trei zile le-am adus mancare, paine. Ieri dimineata au fost zece, cand am venit azi dimineata (miercuri - n.r.) mai erau noua. Ele nu au spatiu unde sa inoate, sa isi caute sa se hraneasca din cauza ca apa este inghetata si luciul de apa este foarte mic unde sunt ele", a povestit un localnic.
Biologii spun ca relocarea lebedelor pe raul Mures nu este o solutie, pentru ca pasarile s-ar intoarce pe balta pe care s-au obisnuit.
"Aceste lebede sunt lebede care le avem tot timpul la noi in tara, sunt o specie care migreaza doar local, doar partial, cautandu-si linistea in locuri... cum vedeti zona aceasta. In mod normal, in habitate de genul acesta, linistite, chiar si acum cand habitatul li s-a restrans nu au nicio problema din cauzele aceste naturale, problemele sunt factorii antropici, cainii si oamenii", a declarat corespondentului MEDIAFAX Gabriel Herlo, biolog la Parcul Natural Lunca Muresului.
Asa ca pompierii au mers pentru a sparge gheata de pe balta. Accesul pompierilor in zona a fost insa extrem de dificil drumurile fiind blocate de cantitati mari de moloz aruncate ilegal.
"O echipa de prima interventie si cercetare s-a deplasat la lacul din apropierea padurii municipiului Arad, unde a fost fosta fabrica de caramida, pentru a vedea situatia unor lebede care din cauza inghetarii luciului de apa nu mai putea supravietui pe lac. In urma cercetarii facute la fata locului s-a luat masura solicitarii interventiei echipajului specializat in deblocare-salvare, care a intervenit cu patru subofiteri cu ajutorul echipei de scafandrii. Interventia a fost dificila din cauza frigului si grosimii stratului de gheata si de asemenea imposibilitatea deplasarii autospecialei care transporta barca pana in apropeirea lacului, astfel ca barca a fost carata pe jos, subofiterii imbracati in costumele speciale de scafandrii au intrat in apa pentru a sparge gheata si a ajuta pasarile sa supravietuiasca", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad, capitan George Plesca.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005939 (s)