News Flash:

Polonia va cumpara sisteme Patriot din SUA si elicoptere Eurocopter din Franta

22 Aprilie 2015
1161 Vizualizari | 0 Comentarii
Polonia a decis sa achizitioneze rachete sol-aer de tip Patriot din Statele Unite si elicoptere de tip Eurocopter din Franta in urma a doua licitatii publice in vederea modernizarii fortelor armate, a anuntat Guvernul, in contextul tensiunilor cu Rusia, relateaza Radio Polonia online.
Rachetele de tip Patriot, produse de compania americana Raytheon, au fost selectate in detrimentul celor fabricate de americanii de la MBDA si de grupul multinational francez Thales, care a oferit rachete de tip Aster-30 in cadrul licitatiei pentru dotarea "Wisla" (Vistula), componenta antiracheta al viitorului scut polonez.
In total, opt baterii de rachete de tip Patriot urmeaza sa fie livrate pana in 2025, dintre care doua in primii trei ani de la semnarea contractului. In cadrul acordului, industria poloneza a Apararii a obtinut acces la tehnologie, ceea ce-i va permite sa mentina in mod independent sistemul dupa livrare.
Valoarea contractului nu a fost facuta publica, insa potrivit unor estimari este vorba despre 10-12 miliarde de zloti (2,5-3 miliarde de euro).
Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat ca detaliile urmeaza sa fie negociate in mod direct. Ministrul polonez al Apararii Tomasz Siemoniak urmeaza sa efectueze o vizita in Statele Unite in mai.
Varsovia se pregateste, de asemenea, sa anunte o licitatie in vederea achizitionarii unor sisteme antiaeriene in cadrul componentei "Narew" (un afluent al Vistulei) a scutului antiracheta polonez.
Elicoptere frantuzesti
Executivul a anuntat totodata ca Polonia urmeaza sa achizitioneze 50 de elicoptere Eurocopter de tip EC725, produse de catre Airbus Helicopters in Franta.
Trei firme au depus oferte de elicoptere militare multirol. Celalte doua sunt Sikorsky Aircraft Corporation si Agusta Westland PZL Swidnik.
Initial se urmarea achizitionarea a 70 de elicoptere, insa Guvernul a decis o amanare in cazul unora dintre elicopterele de transport, in contextul in care elicopterele de tip Mi-17, de fabricatie sovietica, folosite in prezent, pot ramane in serviciul fortelor armate poloneze in viitorul apropiat.
Contractul cu Eurocopter prevede achizitionarea a 34 de elicoptere "specializate" in lupta antisubmarin, destinate fortelor speciale si evacuarii medicale, iar alte 16 exclusiv pentru transport de trupe.
Potrivit adjunctului ministrului polonez al Apararii Czeslaw Mroczek, valoarea contractului revizuit este de 13 miliarde de zloti (3,2 miliarde de euro), iar aeronavele urmeaza sa fie livrate in doi ani.

Sindicate si patronate poloneze din industria apararii protesteaza
Atribuirea contractelor a provocat critici in tara, potrivit postului.
Candidatul prezidential al partidului Lege si Justitie (PiS, opozitie) Andrzej Duda a criticat alegerea unei firme straine pentru livrarea elicopterelor, in detrimentul elicopterelor produse in Polonia.
CEO-ul companiei PZL Agusta-Westland Swidnik, Krzysztof Krystowski, a declarat ca societatea sa analizeaza decizia Varsoviei din perspectiva juridica. El a atras asupra consecintelor economice ale acordarii contractului firmei franceze.
Sindicatele de la fabricile PZL planuiesc actiuni de protest la Varsovia, in incercarea de a invalida decizia Executivului.

elicoptere frantuzesti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005898 (s)