News Flash:

Polonia si Romania isi consolideaza cooperarea pe flancul estic al NATO

7 Decembrie 2017
927 Vizualizari | 0 Comentarii
armata2

Alianta dintre Polonia si Romania este una dintre cele mai stranse din Europa si relatiile dintre cele doua tari sunt excelente, a apreciat Pawel Soloch, seful Biroului Securitatii Nationale (BBN) al Poloniei, care s-a intalnit la Varsovia cu Ion Oprisor, consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui roman Klaus Iohannis, relateaza agentia poloneza de presa PAP.


Nivelul ridicat al relatiilor bilaterale "este atestat si de faptul ca fortele armate ale Romaniei sunt stationate in Polonia sub auspiciile NATO cu o prezenta avansata intarita, iar fortele armate poloneze participa similar la o prezenta avansata a NATO in Romania", a subliniat oficialul polonez in declaratii acordate miercuri agentiei PAP, referindu-se la programele Aliantei Nord-Atlantice de intarire a flancului estic. El a amintit ca Polonia si Romania au semnat o declaratie de parteneriat strategic in octombrie 2009, in timpul presedintiei lui Lech Kaczynski.

Seful Biroului Securitatii Nationale al Poloniei a precizat ca discutiile cu consilierul prezidential roman, care s-a aflat in vizita oficiala la Varsovia intre 4 si 6 decembrie, la invitatia BBN, au abordat si "subiecte deosebit de importante pentru presedintele (polonez) Andrzej Duda, cum sunt summitul de anul viitor al NATO de la Bruxelles si reuniunile prealabile in asa-zisul format Bucuresti, adica ale celor noua tari din flancul estic al NATO".

Pawel Soloch a mentionat ca acest proiect a fost initiat in comun de presedintii Poloniei si Romaniei in 2015 si ca reuniunile "celor noua" vor ajuta la consolidarea pozitiei statelor din regiune inaintea summitului Aliantei.

"In evaluarea noastra comuna, summitul trebuie sa reprezinte un pas inainte catre adaptarea NATO la noua situatie de securitate din Europa si sa ia decizii privind continuarea intaririi capacitatilor aliantei de a-si apara flancul estic. Astazi, estimez ca exista mari sanse sa fie luate astfel de decizii", a spus oficialul polonez.

Potrivit lui Soloch, "la fel de important este ca Romania va gazdui urmatorul summit al Initiativei Celor Trei Mari in 2018, un alt proiect strategic initiat de presedintele Andrzej Duda".

Este vorba de forumul de cooperare dintre 12 state membre ale Uniunii Europene situate in spatiul dintre Marea Neagra, Adriatica si Baltica, inclusiv Polonia si Romania, mentioneaza PAP.

AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1153 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005874 (s)