News Flash:

Poliomielita: tot ce trebuie sa stim. De ce este alerta in Europa

14 Septembrie 2015
1281 Vizualizari | 0 Comentarii
vaccin
 Poliomielita (paralizia infantila) este o boala infectioasa extrem de contagioasa produsa de un enterovirus. Infectia se transmite in conditii de igiena deficitara.pe cale fecal-orala (ingestia de apa, alimente contaminate cu fecale, maini murdare) sau respiratorie (tuse, stranut, virusul fiind prezenz in secretiile nasofaringiene) si afecteaza mai ales copiii cu varsta sub 5 ani. Riscul transmiterii virusului este maxim 7-10 zile inainte si dupa aparitia simptomelor. Persoanele cu infectii inaparente si purtatorii sanatosi de virus pot transmite boala. Riscul de transmisie si severitatea cresc in imunodeficiente, sarcina, amigdalectomie, activitate fizica imediat dupa debutul bolii.Virusul polio este inactivat rapid de caldura, formaldehida, clor si lumina ultravioleta.
 
Perioada de incubatie a poliomielitei este de 6-20 de zile, cu limite de 3-35 de zile. Severeritatea clinca este extreme de variata: 90-95% din cazuri sunt asimptomatice, 4-8% simptomele sunt nespecifice, grupate in 3 sindroame: respirator (durere in gat si febra), digestive (greturi, varsaturi, dureri abdominale, constipatie) sau pseudogripal reprezenand poliomielita abortiva, ce imbcu recuperare completa intr-o saptamana. Meningita neparalitica aseptica apare la 1%-2% din infetiile cu virusul polio, cu dureri de cap, gat, spate, dureri abdominale si extremitatilor, febra, varsaturi, letargiesi iritabilitate cu durata cuprinsa intre 2 si 10 zile, urmate de o recuperare completa.
 
Mai putin de 1% din infectiile cu virusul polio au avut ca rezultat paralizia flacida iar peste 1% dintre acesti pacienti au forme ireversibile, invalidante. In functie de nivel poliomielita paralitica poate fi spinala, ce reprezinta 79% din cazuri, caracterizata prin paralizie asimetrica, adesea la picioare sau bulbara, in 2% din cazuri, cu afectarea muschilor deserviti de nervii cranieni si bulbospinala, ce reprezinza o combinatie intre cele doua forme.
 
Mortalitatea prin poliomielita paralitica este de 2%-5% la copii si de 15%-30% la adulti dar creste in formele bulbare si pana la 75%.
 
De aceea metoda recomandata pentru profilaxie la copii este vaccinarea. Vaccinarea periodica a adultilor nu e necesara, ei fiind deja imunizati. In schimb tuturi celor ce calatoresc in zone cu risc unde poliomielita este endemica sau epidemica precum Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria si Ucraina le este recomandata vaccinarea.
 
Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru
 
 
De ce este Europa in alerta de poliomielita? Pentru ca pana acum poliomielita era endemica in doar trei tari: Afghanistan, Nigeria si Pakistan iar regiunea europeana, ce cuprinde 53 de tari, considera ca a eradicat poliomielita inca din 2002. Ingrijorarea este legata de reaparitia unor noi cazuri in zone de conflict din Africa si Orientul mijociu si chiar in regiunea europeana dar si de posibila circulatie a poliovirusului prin migratie si turism. Toate acestea au dus la atentionari speciale. De aceea metoda recomandata pentru profilaxie la copii este vaccinarea. Vaccinarea periodica a adultilor nu e necesara, ei fiind deja imunizati. In schimb tuturi celor ce calatoresc in zone cu risc unde poliomielita este endemica sau epidemica precum Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria si Ucraina le este recomandata vaccinarea.
 
Cazuri sporadice au mai existat, mai ales ca vorbim de o boala care se transmite foarte usor in colectivitati pe cale fecal-orala sau aeriana. In aprilie 2010 la Moscova a fost inregistrat un caz de poliomielita produs de virus salbatic la un copil din Tadjikistan. In octombrie 2013 alte 10 cazuri au fost raportate in tr-o zona de conflict din estul Siriei. In Israel, unde nivelul de imunizare este ridicat, tot in 2013 au fost identificate 42 de persoane imunizate cu vaccin polio inactivat (VPI) ce raspandeau virusul fara a avea vreun simptom. Poliovirusul a fost descoperit in apele reziduale din mai multe orase din sudul Israelului si in Gaza. In 2014 in Somalia s-au inregistrat 174 de cazuri. La mai putin de o luna de cand Africa marca un an de cand nu se mai inregistrase niciun caz de poliomielita. autoritatile din Mali au detectat un copil, in varsta de 19 luni, originar din Guinea, care a fost adus la Barnako pentru a fi tratat de paralizie.
 
In sud-vestul Ucrainei, pe 30 iunie si 7 iulie 2015, in regiunea Transcarpatica invecinata cu Romania, Ungaria, Slovacia si Polonia, poliomielita a fost declarata la 2 pacienti de 10 luni si patru ani, primele cazuri aparute in regiunea europeana dupa 2010. Cazurile au fost cauzate de o mutatie sau reversie a unui virus al poliomielitei intr-un vaccin (!) la o forma neurotropica ce poate provoca noi focare dar riscul de ,,export” al poliomielitei a fost apreciat ca redus.

poliomielita virusul polio lumina ultravioleta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1418 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007074 (s)