News Flash:

Ploaia inghetata a provocat haos in zeci de judete. Vremea ramane rece toata saptamana

19 Martie 2018
1247 Vizualizari | 0 Comentarii
ploaie inghetata 640x336

Un fenomen rar a acoperit de gheata Capitala si 14 judete: freezing rain, sau ploaia inghetata a acoperit cu o pojghita periculoasa soselele, arborii, masinile si casele oamenilor.

A fost cod portocaliu de polei: multe cabluri de alimentare electrica s-au rupt sub greutatea turturilor, cateva localitati au ramas in bezna si unele tramvaie din Capitala nu au circulat. Pe aeroportul Henri Coanda, timp de aproape 3 ore nicio aeronava nu a putut decola.

Jumatatea de nord a tarii s-a confruntat cu ninsori si vijelii.

La pranz, tabela electronica ce afiseaza zborurile de la aeroportul Otopeni arata mai multe intarzieri si curse anulate.

Ploaia inghetata a tintuit la sol toate aeronavele, iar oamenii au intrat in panica pentru ca pierdeau legaturi, asa ca au navalit la birourile companiilor de zbor.

”Avioanele sunt acoperite cu o pelicula de gheata, aceasta pelicula se indeparteaza prin degivrare, numai ca din cauza acestui fenomen meteo, avionul se acopera cu o pelicula de gheata inainte de a apuca sa decoleze. Deci timpul in care este eficient lichidul degivrant nu este suficient de lung si avionul ingheata din nou”, a precizat Valentin Iordache, purtator de cuvant al Aeroportului Otopeni.

Gheata care se depune rapid pe fuselajul aeronavelor este extrem de periculoasa pentru ca scade dramatic manevrabilitatea avionului.

Vezi si: UPDATE - Problema MAJORA pe Aeroportul Iasi! Niciun zbor nu pleaca! Lipsa totala de dejivrant - FOTO/VIDEO

Ploaia inghetata a facut probleme si in traficul din Capitala. 20 de tramvaie au fost blocate mai bine de o ora intr-un cartier, din cauza ca a inghetat linia de tensiune. Iar pe autoturisme, gheata s-a format aproape instantaneu dupa pornirea de pe loc.

Si mai greu le-a fost celor care au iesit din casa in Slobozia si Alexandria, acolo unde, din cauza vantului napraznic, temperata resimtita a fost de minus -20 de grade.

Probleme din cauza poleiului au fost si in tara. In Dambovita, la Titu, pomii inmuguriti au inghetat in livezi, iar oamenii se tem ca recolta de fructe este compromisa.

In Brasov, soferii au avut mari emotii in trafic.

Vezi si: Zboruri Bucuresti - Iasi, amanate. Avioanele sunt blocate la sol din cauza fenomenului de ploaie inghetata

Alin Serbanescu, purtator de Cuvant CNAIR: ”Este printre cele mai periculoase fenomene, ploaia asta efectiv ingheata instant cand atinge orice suprafata, iar pe drumuri se formeaza ca un tort cu mai multe straturi de gheata, nu o poate topi nici sarea, nici clorura.”

Nici pietonii nu au scapat mai usor: umbrelele cu care se aparau de ploaie s-au incarcat rapid de gheata.

Din cauza soselei acoperite cu polei, in Azuga, o masina a derapat si a ramas suspendata deasupra unui parau. Soferul si pasagerul din dreapta, raniti usor, au fost salvati la timp de pompieri.

Necazuri au fost si in Prahova. Gheata depusa pe cabluri a lasat fara curent 400 de locuinte din 3 localitati. Avaria generala a cuprins 15 transformatoare.

Multi soferi s-au revoltat si le-au cerut explicatii politistilor, cand au vazut ca nu-si pot continua drumul spre Braila, dinspre Galati.

Meteorologii spun ca in urmatoarele 5 zile vremea va ramane una de iarna.

La sfarsitul saptamanii viitoare, meteorologii preconizeaza o incalzire, care sporeste pericolul de inundatii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004795 (s)