News Flash:

Plenul reunit al Parlamentului, convocat miercuri pentru votul de incredere

3 Ianuarie 2017
1050 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament
Liderii PSD si ALDE se intalnesc, azi, in sedinte separate de la ora 14:00 pentru a aproba lista cu ministri. Liderul social-democratilor, Liviu Dragnea, anunta, luni seara, ca lista a fost finalizata, precizand ca in Cabinetul Grindeanu vor fi patru noi ministere, iar opt portofolii vor fi detinute de femei. Anuntul oficial privind varianta finala a componentei noului Guvern va fi facut dupa ora 15:00, cand PSD si ALDE vor prezenta membrii Cabinetului Grindeanu intr-o sedinta comuna a celor doua partide.
Ulterior, Sorin Grindeanu va depune, in jurul orei 16:00, structura guvernului, lista ministrilor si programul de guvernare la Parlament.
Miercuri vor incepe audierile in comisii, urmand ca dupa-amiaza sa aiba loc dezbaterile si votului in plen. Potrivit proiectului de program dezbatut marti de Biroul Permanent al Senatului, miercuri, intre 8.00 si 14.00 va avea loc audierea membrilor Guvernului in comisiile permanente comune.
Tot miercuri, incepand cu ora 15.00 parlamentarii se vor intruni in sedinta de plen reunit. Pe ordinea de zi a plenului reunit se afla prezentarea programului de guvernare si a listei de ministri, dezbateri si votul asupra cererii de acordare a increderii Parlamentului asupra programului de guvernare si listei de ministri.
Votul de investitura va avea loc miercuri la ora 19:00 la Cotroceni, iar in jurul orei 20:00 va avea loc prima sedinta a noului Guvern, a anuntat Liviu Dragnea.
Liderul PSD va participa la ceremonia depunere a juramantului de la Palatul Cotroceni.
“Merg la Palatul Cotroceni la investirea guvernului. (…) merg sa fiu prezent pentru ca asa este protocolul”, a spus Dragnea.
Pana la aceasta ora, in urma negocierilor de ieri, iata ciorna privind componenta noului Guvern:
Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Melescanu (ALDE), Natalia Intotero (PSD), Ana Birchall (PSD) Bogdan Aurescu
Ministerul Afacerilor Interne - Gabriel Vlase (PSD)
Ministerul Comunicatiilor - Sorin Cimpeanu (ALDE)
Ministerul Energiei - Iulian Iancu (PSD)
Ministerul Mediului - Daniel Constantin (ALDE)
Ministerul delegat pentru Relatia cu Parlamentul - Steluta Cataniciu (ALDE)
Ministerul Justitiei - Florin Iordache (PSD)
Ministerul Economiei  - Mihai Tudose (PSD)
Ministerul Apararii Nationale - Georgian Pop (PSD)
Ministerul Dezvoltarii - Sevil Shhaideh (PSD)
Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor (PSD)
Ministerul Tineretului si Sportului - Gabriel Petrea
Ministerul pentru IMM, Mediului de afaceri si Anteprenoriatului. - Florin Jianu (PSD)
Ministerul Educatiei - Mihnea Costoiu (PSD)
Ministerul Muncii - Lia Olguta Vasilescu (PSD)
Ministerul Sanatatii - Sorina Pintea sau Cristina Elena Dinu (PSD)
Ministerul pentru Afaceri Europene - Ana Birchall (PSD)
La negocierile care au avut loc in primele zile ale anului intre PSD si ALDE, Ministerul Afacerilor Externe a fost principalul motiv de disputa, ALDE propunandu-l pe Teodor Melescanu, in timp ce PSD doreste sa numeasca un om din randul social-democratilor, fiind dispus sa dea la schimb Ministerul Culturii, declarau, luni, surse politice pentru Mediafax.
Liviu Dragnea: Lista ministrilor, definitivata: 4 ministere revin ALDE, 8 femei in Cabinet
“Lista (ministrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu-n.r.) este completa. Acum am terminat discutia cu domnul Sorin Grindeanu. (…) Colegii de la ALDE astazi au terminat discutiile. Maine o sa ni le transmita. Patru ministere revin ALDE. (…) Vor fi 8 femei in guvern”, a declarat Dragnea, la RTV.
Dragnea a afirmat ca lista ministrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu urmeaza sa fie prezentata, marti, in sedinta CEX al PSD.
Presedintele PSD a mai spus ca noile ministere vor fi: Ministerul Turismului, Ministerul IMM, al Mediului de Afaceri si Anteprenoriat, Ministerul Apelor, Ministerul Padurilor.
“Sunt trei mari razboaie care se vor duce in lume, al apei, hranei si energiei (…)”, a motivat Dragnea decizia de a infiinta noi ministere.
“Guvernul Grindeanu conteaza sigur pe voturile PSD si ALDE. Vom avea o discutie cu colegii de la UDMR si cu grupul minoritatilor nationale. Celelalte partide au anuntat ca nu vor sustine guvernul si nu au rost discutiile”, a sustinut Dragnea.
Liviu Dragnea a afirmat ca noul Guvern nu va fi format din “oameni politici de mare anvergura”.
Liviu Dragnea: OUG care creste salariile inaltilor demnitari sa fie "picata"; Am un salariu foarte mare
Presedintele PSD Liviu Dragnea, a mai declarat ca vrea sa "pice" in Parlament OUG privind cresterea indemnizatiilor inaltilor demnitari, afirmand ca il afecteaza, pentru ca salariu sau este "foarte mare" si ca nu poate fi de acord diferenta considerabila dintre salariul minim si cel maxim.
“Nu va fi un guvern format din oameni politici de mare anvergura, care sa foloseasca posturile respective pentru proiecte personale, imagini personale. Acestea pot veni prin ceea ce vor face in ministere. Ei practic au o foaie de parcurs”, a mai spus Liviu Dragnea.
PSD va monitoriza saptamanal activitatea guvernului Grindeanu, afirmand ca daca “o saptamana, doua, trei, anumite lucruri nu se intampla este un semnal de alarma”.
„Nu ne permitem sa lasam un domeniu sa lancezeasca. (…) Nu vreau sa par dur, dar nu se merge pe prietenii. (…) acolo nu mai sunt prieten si cine nu reuseste sa tina ritmul nu poate ramane”, a raspuns Dragnea, intrebat ce va face cu ministrii care nu isi fac treaba.
Cat priveste relatia premierului cu presedintele Klaus Iohannis, Dragnea a afirmat ca aceasta este reglementata de Constitutie.
„Totusi, nu cred ca se pot face intalniri saptamanale cu presedintele. Domnul Grindeanu trebuie sa stea mai mult la guvern”, a precizat Dragnea, intrebat daca se vor mentine intalnirile saptamanale dintre presedinte si premier.
"(…) Eu o sa sustin ca acea ordonanta sa fie picata in Parlament. Ma afecteaza inclusiv pe mine. Eu acum ca presedinte al Camerei Deputatilor am un salariu… nici nu stiu cat am, foarte mare, nu stiu 100 si ceva de milioane de lei. Habar nu am! Nu este corect si asta nu este populism. Sunt oameni care au salarii foarte mici pentru care muncim sa facem un sistem si sa cream crestere economica ca sa aiba acces la venituri mai mari", a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a afirmat ca salariile inaltiilor demnitari vor fi cuprinse in legea salarizarii unitare.
"Nu pot sa fiu de acord ca un grup de oameni, 40-50 de oameni sa avem aceste salarii mari si vom vedea ce vom face cu ei cum refacem legea. Eu vreau sa picam aceasta OUG si in legea salarizarii unitare pe care o vom face sa fie cuprinse si aceste salarii. Le-am spus colegilor mei ca vreau sa pice acasta OUG si sa revenim la salariile pe care le avem", a mai spus Dragnea.
Intrebat daca indemnizatia presedintelui Klaus Iohannis o sa scada, Liviu Dragnea a raspuns ca nu stie, insa, a sustinut ca nu crede ca presedintele se va opune principiului pe care l-a enuntat.
Presedintele PSD a mai promis si ca nicio lege nu va mai avea norme de aplicare.
Indemnizatiile lunare ale presedintelui, prim-ministrului, presedintilor Parlamentului, sefilor de servicii de informatii au fost majorate incepand cu luna august a anului 2015, in baza unei ordonante de Guvern, iar cele mai mari salarii le vor avea presedintele tarii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prim-ministrul si presedintii celor doua camere ale Parlamentului, OUG fiind asumata initial de premierul interimar de la acea vreme, Gabriel Oprea.
"Nicio lege nu va mai avea norme de aplicare. Ele vor fi incluse in lege", a mai spus Liviu Dragnea.
MEDIAFAX.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :1.4484 (s) | 32 queries | Mysql time :1.322389 (s)