News Flash:

PLANTA MINUNE - leac pentru constipatie, hemoroizi si fisuri anale

7 Februarie 2016
13619 Vizualizari | 0 Comentarii
plantago
Plantago ovata este o planta din familia Plantaginaceae - aceeasi din care face parte si patlagina, aceasta specie fiind originara din India si Iran, unde este cultivata pe scara larga. Este o planta anuala care are efect laxativ, usor pubescenta, cu frunze liniare si flori grupate in inflorescente sub forma de spic. Semintele, ovale, avand o lungime de 1,5-3,5 mm, prezinta pe fata convexa o pata ovala de culoare brun-rosietica; pe fata concava, intr-o adancitura, este vizibil hilul. 

Culoarea semintelor variaza de la slab roz la rosu-brun; gustul este mucilaginos. Daca semintele se introduc in apa, acestea se umfla si se acopera cu un strat de mucilagiu. 

Compozitie chimica: mucilagiu, ulei gras, proteine si aucubozida.

Actiune terapeutica: laxativa

Indicatii si contraindicatii 
Semintele de plantago ovata sunt recomandate in tratamentul constipatiei si in toate situatiile in care se impune o defecare cu scaun moale (fisuri anale,hemoroizi, interventii chirurgicale). Sunt contraindicate in obstructii intestinale.

Mod de utilizare
Se administreaza semintele ca atare, de obicei dimineata si seara, astfel: 10 g seminte se introduc in 100 ml apa, se lasa sa se umfle; dupa administrarea semintelor se recomanda ingerarea unei cantitati mari de lichid (cel putin 200 ml apa). - semintele in intregime sau tegumentul seminal intra in compozitia multor preparate industriale cu actiune laxativa. 

plantago ovata familia plantaginaceae patlagina efect laxativ
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006272 (s)