News Flash:

PF Daniel: Sa fim alaturi de cei din spitale, orfelinate, inchisori, de cei in saracie

10 Aprilie 2015
1204 Vizualizari | 0 Comentarii
PF Daniel indemna clerul si credinciosii, in Pastorala de Paste, sa fie alaturi mai ales de cei din spitale, orfelinate, inchisori, azile de batrani si de oamenii in suferinta si saracie, in intristare si singuratate, aducand astfel in viata lor lumina Invierii.
"Fiecare dintre noi suntem chemati sa fim in jurul nostru martori si slujitori ai pacii si bucuriei lui Hristos Cel inviat, mai ales in spitale, orfelinate, inchisori, azile de batrani si case in care se afla oameni in suferinta si saracie, intristare si singuratate. Sa aratam in jurul nostru lumina din lumina Invierii lui Hristos; sa privim fata fiecarui om in lumina Invierii lui Hristos, ca pe o sfanta lumanare de Pasti aprinsa in lume de iubirea lui Hristos pentru oameni. Sa inaltam rugaciuni si pentru toti romanii care se afla departe de tara, printre straini, ca sa pastreze credinta crestina ortodoxa stramoseasca si sa cultive iubirea fata de valorile noastre spirituale si culturale romanesti", spune patriarhul Daniel in Pastorala intitulata "Invierea lui Hristos -Lumina Bucuriei Vesnice".
Intaistatorul Bisericii Ortodoxe Romane explica semnificatia Invierii pentru ortodocsi, dar si a lumanarilor, oualor vopsite sau incondeiate, a vesmintelor liturgice de Paste si a hainelor noi purtate de credinciosi.
"Pentru Ortodoxie, sarbatoarea Sfintelor Pasti este o icoana de lumina a bucuriei vesnice din Imparatia cerurilor. Insa aceasta bucurie are izvorul in Iisus Hristos Cel rastignit si inviat, Biruitorul pacatului, al iadului si al mortii. Invierea lui Hristos este inceputul si temelia invierii tuturor oamenilor, a invierii de obste. Din acest motiv, proclamarea Invierii lui Hristos se face in afara edificiului bisericii, in auzul si in vazul tuturor oamenilor, deoarece invierea sau biruinta asupra mortii este darul lui Dumnezeu pentru intreaga omenire. Bucuria Invierii este o bucurie mai tare decat suferinta si moartea. Apoi, ca si sufletele curatite si innoite prin rugaciune si post, prin pocainta si impartasire euharistica, vesmintele liturgice de Pasti sunt albe ca lumina, iar credinciosii ortodocsi poarta haine noi si frumoase, dupa ce au zugravit si impodobit si casele lor, ca sa fie pline de lumina si frumusete", arata PF Daniel in Pastorala.
Patriarhul Daniel spune ca lumanarile de Paste simbolizeaza lumina lui Hristos inviat impartasita oamenilor, iar ouale rosii sau incondeiate simbolizeaza "viata frumoasa traita in iubire smerita si sfanta, care este mai tare decat pacatul si moartea".
"Crucea unita cu lumanarea de Inviere arata biruinta lui Hristos Cel rastignit si inviat asupra rautatii demonilor, dar si biruinta iubirii Sale rastignite asupra urii, invidiei si violentei celor care L-au rastignit", mai arata patriarhul Daniel.
Troparul Invierii - "Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le" - este o cantare de biruinta si de bucurie care devine in acelasi timp marturisirea Bisericii timp de 40 de zile, din noaptea de Paste si pana la sarbatoarea Inaltarii Domnului, spune PF Daniel.
"Acest tropar ne aduce bucurie si lumina in suflet atat prin simplitatea formei, cat si prin bogatia continutului. In el se concentreaza toata Evanghelia sau Vestea cea Buna a iubirii milostive nesfarsite a lui Dumnezeu pentru lume, dar si toata credinta si speranta Bisericii Ortodoxe, care se hraneste din bucuria Invierii lui Hristos", adauga PF Daniel in Pastorala.
Patriarhul mai spune ca forma concisa a troparului Invierii este salutul pascal "Hristos a inviat!/ Adevarat a inviat!", pe care-l adresam unii altora in aceasta perioada.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006641 (s)