News Flash:

Peste 90.000 de elevi au inceput astazi scoala in judetul Timis. Copiii din clasele mici nu au manuale noi

15 Septembrie 2014
960 Vizualizari | 0 Comentarii
Anul scolar 2014-2015 incepe luni fara manuale noi pentru clasele I si a II-a si fara schimbari la examenele nationale si admiterea in liceu, dar cu un regulament ce integreaza reguli de conduita in unitatile de invatamant, un contract educational cu parintii si obligatii pentru profesori si elevi.
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar este o premiera a ultimilor zece ani pentru scolile din Romania.
Proiectul acestui regulament, facut public de Ministerul Educatiei, include atat prevederi privind conduita cadrelor didactice si a elevilor, cat si obligatii ale parintilor, una dintre acestea fiind aceea de de a asigura, conform prevederilor legale, frecventa scolara a copilului in invatamantul obligatoriu si de a lua masuri pentru scolarizarea acestuia, pana la finalizarea studiilor.
In privinta profesorilor, acestia trebuie sa aiba o tinuta morala demna, in concordanta cu valorile pe care trebuie sa le transmita elevilor, o vestimentatie decenta si un comportament responsabil, fiindu-le interzis sa desfasoare actiuni care pot afecta viata intima, privata si familiala a elevilor.
Conform aceluiasi regulament, elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil in timpul orelor si, totodata, le va fi interzis sa detina, sa consume sau sa comercializeze, in scoli si in afara acestora, droguri, substante etnobotanice, bauturi alcoolice, tigari si sa participe la jocuri de noroc.
Regulamentul prevede si ca unitatile de invatamant preuniversitar vor incheia un contract educational cu parintii sau tutorii copiilor, in care vor fi stabilite drepturile si obligatiile reciproce ale partilor, iar neindeplinirea obligatiilor asumate de scoala va constitui abatere disciplinara.

In Timis, aproximativ 96.000 de copii incep scoala. Unii dintre ei fara manuale scolare, cei din clasa I si a II-a, iar altii in scoli care abia au primit autorizatia sanitara, pe ultima suta de metri…
Un numar de 21 de scoli si gradinite din judetul Timis nu au reusit sa obtina autorizatia sanitara. Saptamana trecuta erau 31, dar numarul s-a redus deoarece si-au rezolvat problemele. Acestea predominau in mediul rural, iar principala piedica pentru a obtine autorizatia sanitara era… lipsa apei curente.
Si scolile aflate in santier, din Timisoara, sunt fara autorizatie: Colegiul National „C. D. Loga”, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” si Liceul Teoretic „J. L. Calderon”. Aici, unele clase sunt mutate in alte unitati de invatamant.
„Mai este un numar destul de mare de unitati de invatamant in curs de obtinere a autorizatiei. Lipsa apei curente este principalul motiv pentru care restul scolilor si gradinitelor nu vor obtine autorizatia”, a spus Halasz Ferenc, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Timis.
Bobocii, cei care intra in clasa I, vor invata de data aceasta fara manuale scolare noi. Licitatia pentru manualele claselor a I-a si a II-a a fost contestata, s-a realizat la nivel national, tiparirea lor intarzie, iar acum elevii raman fara manuale in prima zi de scoala. La clasa I, dascalii vor preda fara manual, timp de o luna si jumatate-doua, pana vor veni manualele noi, iar la clasa a II-a invatatorii vor preda dupa manualele vechi, adaptand lectiile la programa scolara noua.
Pentru manualele claselor III-X licitatia s-a facut in fiecare judet, unde s-au si tiparit. Inspectoratul Scolar Judetean a impartit deja manualele scolilor. In Timis au venit, zilele trecute, si 10 microbuze noi, iar doua au venit in vara. In prima transa trebuia sa fie 17, cat s-a solicitat, dar celelalte 5 se adauga la transa a doua. In total, in cea de-a doua transa, vor veni 30 de microbuze. Acestea intra in proprietatea primariilor, toate cheltuielile cu combustibilul, soferul, se fac de catre primarie. Intre 3.500 si 4.000 de elevi fac naveta cu aceste autovehicule, in Timis.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1106 (s) | 34 queries | Mysql time :0.046117 (s)