News Flash:

Peste 45% dintre romanii diagnosticati cu cancer cred ca vor deceda din aceasta cauza

17 Decembrie 2017
856 Vizualizari | 0 Comentarii
cancerul

In urma unui studiu, Centrul pentru Inovatie in Medicina scoate in evidenta faptul ca peste 45% dintre romanii cu afectiuni oncologice sunt de parare ca aceasta boala va duce la decesul lor in cel mai scurt timp, medicii precizand ca pacientii se pot trata daca canceruleste descoperit din timp.

„Simpla pronuntare a termenului cancer, din partea medicului, evoca inca pentru 45% dintre romani o sentinta definitiva: decesul iminent, in scurt timp. Resemnarea in fata diagnosticului de cancer nu se coreleaza insa cu imensa acumulare de date stiintifice despre preventia, depistarea precoce, diagnosticul si tratamentul cancerului”, a declarat dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, citat de Mediafax.

Medicii oncologi au explicat, in cadrul unei conferinte de presa, ca psihicul pacientului joaca un rol foarte important in tratarea cancerului, mentionand ca oamenii diagnosticati cu aceasta maladie trebuie sa inteleaga ca este o boala care se poate trata daca este depistata in vaza incipienta.

„Nu este buna prejudecata ca daca ai cancer, mori. Nu mai suntem ca acum multi ani cand se murea de TBC si sunt sigur ca si cancerul va avea aceeasi soarta ca tuberculoza datorita terapiilor noi. in Romania, numai din martie, au intrat 30 de medicamente foarte scumpe. Pacientii trebuie sa vada ca sunt terapii mai destepte, nu se mai injecteaza, sunt tablete. Este nevoie de o abordare psihologica mai buna”, a explicat dr. Florin Bacanu, medic primar oncologie.

Intr-o astfel de situatie s-a aflat si Mihaela Radu, o pacienta, care, in urma cu sase ani, pe cand avea 40 de ani, a fost diagnosticata cu cancer la san, moment in care viata ei a fost data peste cap.

„La varsta aceea ma consideram o femeie implinita, cu familie si casa. Cand am primit vestea ca am cancer, primul lucru a fost sa ma gandesc cum sa mor la varsta asta. Starea mea interioara era foarte proasta, nu ma mai regaseam in nimic, eram la limita dintre viata si moarte. Slabeam si imi cadea parul. (...) Am facut biopsie, am o interventie chirurgicala, am urmat si doua sedinte de chimioterapie, dar nu am suportat-o, trebuia sa fac sase sedinte. Am mai facut 30 de sedinte de radioterapie, a urmat tratamentul hormonal si acum sunt bine, sanatoasa, m-am impacat cu mine si cu cei din jur. Norocul meu a fost ca am depistat boala in faza incipienta si am avut incredere ca o sa traiesc. Vreau sa le transmit oamenilor ca din cancer nu se moare daca mergi la doctor din timp si daca ai grija de tine. Starea psihica este cea mai importanta", a povestit Mihaela.

Oncologii atrag atentia ca, desi 50% dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta boala continua sa creasca.

Din informatiilor furnizate de Centru pentru Inovatie in Medicina, reiese ca top 3 factori de risc pentru aparitia cancerului includ fumatul, infectiile si obezitatea. Dar conteaza foarte mult si expunerea excesiva la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluantii atmosferici. Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a cancerului pulmonar. Cancerul de vezica urinara, cancerul ovarian sau uterin, cancerul de cap si gat sau cancerele sistemului digestiv - de esofag, stomac, ficat si pancreas - sunt corelate toate cu fumatul.

Potrivit sursei citate, obezitatea si sedentarismul produc in jur de 20% dintre cazurile de afectiuni oncologice. Alte 14 tipuri de cancer, de la cancerul tiroidian la cancerul de rinichi si ovarian, se asociaza cu o greutate corporala mai mare decat cea recomandata.

Centrul pentru Inovatie in Medicina a lansat campania „Sa vorbim altfel despre cancer!” in speranta ca va putea atrage atentia asupra accesului tot mai facil la tratanmente oncologice dovedite stiintific, astfel un pacient diagnosticat cu cancer se poate vindeca definitiv.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1123 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004886 (s)