News Flash:

Peste 200 de tineri artisti slovaci vor participa la Festivalul Folcloric de la Valea Cerului, in judetul Bihor

17 Iulie 2016
1127 Vizualizari | 0 Comentarii
folclor bihor
Peste 200 de tineri artisti amatori slovaci din cinci tari vor participa, in perioada 16-17 iulie, la Festivalul Folcloric International al Tineretului Slovac, ajuns la editia a XII-a, ce va avea loc in localitatea Valea Cerului (Čerpotok), din comuna Suplacu de Barcau, organizator principal fiind Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor din Romania (UDSCR). 
"Noi vrem ca Valea Cerului, aceasta mica localitate slovaca din Bihor, sa devina capitala dansului si cantecului slovac din Europa de Est. Ar fi un concurs de frumusete al cantecului, dansului si portului popular slovac. Dar tinerii nu vin ca sa concureze, ci ca sa se cunoasca, sa lege prietenii, sa se bucure impreuna. Pentru cei straini este si o ocazie de a vizita Romania, frumoasele meleaguri slovace ale Bihorului. Sunt bucuros ca putem oferi prilejul acestei reuniuni pentru tineretul slovac din Romania cu tineretul slovac din Slovacia si diaspora. Ceea ce ne uneste este iubirea pentru folclorul slovac: a declarat vineri, pentru AGERPRES, deputatul Adrian Merka, presedintele UDSCR. 
Inca de la inceput, a subliniat Merka, scopul manifestarii a fost pastrarea si continuarea obiceiurilor, a dansurilor si a cantecelor mostenite de la parinti si bunici, cunoasterea traditiilor slovacilor din alte zone si tari, incurajarea tineretului de a nu-si uita graiul si originile, pentru pastrarea identitatii slovace. 
Invitate la festival sunt opt ansambluri de tineret, patru din tara - din Nadlac, Valea Cerului, Varzari si Budoi - si alte patru din Serbia, Slovacia, Ungaria si Croatia. 
Cu aceasta ocazie, Ansamblul local gazda din Valea Cerului, denumit "Cerovina", va prezenta nunta traditionala din regiunea Zemplin a Slovaciei, de unde provine si cea mai numeroasa comunitate de slovaci din Romania. Pentru a pregati viitoarele generatii, ansamblul are si o grupa de copii cu varstele cuprinse intre 9-14 ani. Tinerii cu varste intre 14-27 de ani sunt cei care reprezinta traditiile slovace in numeroase festivaluri din tara si peste hotare. 
Evenimentul UDSCR in parteneriat cu Departamentul pentru slovacii din Diaspora al Guvernului slovac, Ministerul Culturii al Guvernului Romaniei si Primaria comunei Suplacu de Barcau. Pe langa reprezentantii comunitatii, la eveniment sunt asteptati si invitati din tara si strainatate, de la institutiile amintite. 
Prima editie a festivalului a avut loc in anul 2004, cand localitatea Valea Cerului a sarbatorit 150 de ani de la sosirea slovacilor pe aceste meleaguri. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006676 (s)