News Flash:

Patru noi cutremure s-au produs intr-o zi la Izvoarele, judetul Galati

29 Octombrie 2015
1138 Vizualizari | 0 Comentarii
cutremur atlantic
Oamenii si-au amintit de anul 2013, cand au avut loc 260 de seisme. Patru seisme, doua insotite de zgomote puternice, s-au produs, marti, in satul Izvoarele, din comuna galateana Slobozia Conachi, unde in toamna anului 2013 au avut loc peste 260 de cutremure, primarul localitatii spunand ca in zona vor ajunge in zilele urmatoare specialistii de la INFP.

Primarul comunei galatene Slobozia ConachiIon Neculau, a declarat, miercuri, ca marti, in jurul orei 13.30, in satul Izvoarele s-au produs doua seisme cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, insotite de "doua bubuituri puternice", iar ulterior, la orele 16.00 si 18.00, au avut loc alte doua cutremure de intensitati mai mici, respectiv de 2 grade pe scara Richter.

"Seismele au fost resimtite de localnicii din satul Izvoarele si de o parte din cei din satul Slobozia care sunt mai aproape de Izvoarele. Lumea s-a speriat, oamenii si-au amintit de cutremurele din 2013. Cele doua seisme de 3 grade s-au resimtit ca unele de 5 grade, pentru ca epicentrul am inteles ca a fost la 5 kilometri. Curios este faptul ca din nou se intampla in aceeasi perioada ca in 2013", a spus primarul comunei Slobozia Conachi de care apartine satul Izvoarele.

El a precizat ca nu s-au inregistrat pagube materiale, dar a anuntat Prefectura Galati cu privire la seismele produse. De asemenea, edilul a afirmat ca specialisti de la Institutul National de Fizica a Pamantului (INFP) ar urma sa ajunga in zilele urmatoare in satul Izvoarele.

"Am inteles ca vine maine (n.r. - joi) un specialist de la INFP sa restarteze statia seismica de la Slobozia, care nu mai inregistreaza, iar pana vineri ar urma sa vina si domnul Diaconescu, specialist in seisme", a mai spus primarul. Potrivit acestuia, in judetul Galati sunt amplasate sase statii seismice, respectiv in satele Izvoarele, Slobozia, Schela, Scanteiesti, Tatarca si Vladesti.

Si in 13 iulie, primarul Ion Neculau afirma ca un zgomot intens, ca o bubuitura, s-a auzit in satul Izvoarele. Din 23 septembrie si pana la inceputul lunii octombrie 2013, in zona comunelor Slobozia Conachi si Schela din judetul Galati s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme inregistrate la Galati in acea perioada au avut 3,9 grade si s-au produs in 29 si 30 septembrie si in 4 octombrie 2013.

Si atunci, locuitorii din zona spuneau ca seismele au fost insotite de zgomote. Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) a instalat atunci in zona localitatilor Izvoarele, Slobozia Conachi si Negrea trei statii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum si echipamente de masurare a deplasarii faliilor cu rezolutie de un milimetru. In zona, au venit atunci si reprezentanti ai INFP.

Ministrul delegat pentru Cercetare de la acea vreme Mihnea Costoiu afirma ca, potrivit concluziilor raportului stiintific, principala cauza a cutremurelor din Galati este una tectonica, dar panza freatica ridicata a "amplificat" semnalul sonor si a afectat si mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele.

slobozia conachi ion neculau satul izvoarele scara richter seismele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1371 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006388 (s)