News Flash:

Patriarhul Daniel, propus pentru titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Timis

26 Octombrie 2014
572 Vizualizari | 0 Comentarii
PF Daniel
La propunerea conducerii Consiliului Judetean Timis, a primarului din Lugoj si a unui consilier judetean, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, ar putea deveni a doua persoana care primeste titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Timis, dupa Mitropolitul Corneanu, care a primit aceasta distinctie post-mortem. Proiectul de hotarare a fost redactat la trei zile dupa ce vicepremierul Liviu Dragnea a primit ordinul “Sfintii Martiri Brancoveni” din partea Patriarhului Daniel, iar un sobor de preoti i-a cantat social-democratului „Vrednic este”, imaginile devenind virale pe Internet.
Titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Timis este unul nou, fiind introdus in luna iulie a acestui an. De atunci si pana acum, doar Mitropolitul Corneanu a primit aceasta distinctie, post-mortem. Potrivit unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Consiliului Judetean Timis, a doua persoana care ar putea primi acest titlu este Patriarhul Daniel, cel care conduce acum Mitropolia Banatului.
Propunerea de a-i acorda titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Timis Preafericitului Daniel apartine presedintelui Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, vicepresedintelui Calin Dobra, primarului municipiului Lugoj, Francisc Boldea (toti trei ocupand functii de conducere in PSD) si consilierului judetean PDL Tiberiu Lelescu.
In raportul ce insoteste acest proiect de hotarare, cei patru motiveaza acordarea acestui titlu Preafericitului Daniel „pentru merite deosebite in promovarea intereselor judetului Timis, cat si a activitatii ecumenice desfasurate atat in tara, cat si in strainatate”.
Mai concret, in expunerea de motive pentru conferirea acestui titlu, cei patru initiatori ai proiectului amintesc faptul ca Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel Ciobotea s-a nascut in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, a urmat scoala in satul natal, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic, judetul Timis. Liceul l-a inceput in Buzias si l-a continuat la Lugoj, la „Coriolan Brediceanu”.
Dupa ce a intrat in viata monahala, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul Lugojeanul, si a fost hirotonit arhiereu, in data de 4 martie 1990. Dupa cateva luni, in iunie 1990, era ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Tot in expunerea de motive regasim si faptul ca a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mantuirii Neamului si faptul ca „a infiintat peste 300 de parohii, 40 de manastiri si schituri, cinci protopopiate, (Iasi, Darabani, Saveni, Roznov si Ceahlau) si a initiat si sustinut construirea a peste 250 de biserici noi”.
Pentru toate aceste lucruri, initiatorii proiectului de hotarare considera oportuna acordarea titlului de Cetatean de Onoare celui care conduce interimar Mitropolia Banatului.
„In contextul celor de mai sus, apreciem ca oportuna acordarea titlului de cetatean de onoare al judetului Timis Preafericitului Parinte Dr. Daniel, pentru merite deosebite in promovarea intereselor judetului Timis, cat si a activitatii ecumenice desfasurate atat in tara, cat si in strainatate”, se arata in referatul intocmit pe 16 octombrie 2014.
Cu trei zile inainte de intocmirea acestui referat, un film cu Patriarhul Daniel a devenit viral pe Internet. In clip conducatorul Bisericii Ortodoxe ii acorda vicepremierului Liviu Dragnea (PSD) ordinul „Sfintii Martiri Brancoveni” la Manastirea Horezu.
„Domnul viceprim-ministru Liviu Dragnea a ajutat mai multe manastiri de pe langa Bucuresti si de aici, si noi ii oferim acest ordin, Ordinul ‘Sfintii Martiri Brancoveni’, si pentru ajutoarele viitoare, si de incurajare. (…) Pe noi ne-ati ajutat, dar nu spun cat si cum, ca sa nu trezim invidie, dar oricum, pe noi ne-ati ajutat mult. Oricum, ce promite, face. Nu promite mult, dar ce-a promis a si facut”, a spus Patriarhul, citat de presa centrala. Dupa care a dat tonul celorlalti preoti aflati pe scena care i-au cantat vicepremierului Liviu Dragnea „Vrednic este”.
La inceputul acestui an, Consiliul Judetean Timis a alocat 100.000 de lei pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Alocarea s-a facut la solicitarea Patriarhiei Romane, care a transmis o adresa tuturor consiliilor judetene din tara prin care cerea cate 300.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la acest proiect ce se ridica in centrul Bucurestiului.
Acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Judetului Timis Patriarhului Daniel se va face daca si consilierii judeteni vor fi de acord cu aceasta propunere. Votul in plen va fi dat saptamana viitoare, scrie tion.ro.

vrednic este
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1447 (s) | 25 queries | Mysql time :0.047760 (s)