News Flash:

Patriarhul Antiohiei, la Putna: Ce se intampla in Siria este o devalorizare a umanitatii

25 Septembrie 2016
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
Patriarhul Antiohiei
Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a afirmat, duminica, la Putna, unde a oficiat Sfanta Liturghie cu prilejul implinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a manastirii, ca ceea ce se intampla in Siria nu are nici o legatura cu umanitatea, avand la baza interese meschine ale politicii.
In cuvantul sau, Ioan al X-lea a spus ca acum Biserica din Antiohia plateste din cauza terorismului si ca din aceasta cauza are loc o stramutare importanta a crestinilor si ca se incearca uciderea a ceea ce e mai frumos din umanitate, mentionand ca sunt ierarhi rapiti.
„Oare ce trebuie sa se mai intample ca lumea sa se trezeasca? Mai mult de trei ani au trecut de la rapirea ierahilor de Alep. Ceea ce se intampla in Siria nu are nici o legatura cu umanitatea si este o devalorizare a umanitatii din cauza intereselor meschine ale politicii”, a spus Patriarhul Antiohiei.
El a mentionat ca, in Rasarit, crestinismul nu a fost niciodata un element strain si ca crestinii refuza sa plece de pe acest teritoriu.
„Suntem un popor care a refuzat si refuza sa plece de pe pamantul lui si refuza sa-i dea cineva lectii de democratie si de drepturile omului, in timp ce acestea sunt folosite in scopul uciderii umanitatii si pentru incalcarea securitatii popoarelor si a pacii lor. Crestinismul in Rasarit nu a fost niciodata un element strain ci o pata din inima si entitatea lui. Crestinismul face parte din pamantul sirian si din pamantul libanez si este in miezul fiecarui bob de sol din acest Rasarit, iar ca si crestini am trait si mai traim pana acum cea mai buna forma de fratie si coexistenta cu fratii nostri musulmani, in ciuda cruzimii istoriei si tuturor dificultatilor ei”, a mai spus Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei.
Totodata, inaltul ierah a subliniat ca crestinii din Orient cer pacea si nu sa fie aparati.
„Crestinismul in Orient nu cere apararea ci cere pace, iar noi ca si crestini am trait intotdeauna in pace cu orice indiferent de ceea ce il reprezenta. Suntem inradacinati in casele noastre si pamantul nostru si nici o putere a acestei lumi nu ne poate dezradacina din acest pamant. Noi impreuna cu ceilalti suntem seva acestui pamant si arterele lui”, a subliniat Ioan al X-lea.
Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a multumit totodata PF Daniel pentru invitatia facuta de a vizita Romania, dar si mitropolitului Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen si staretului Manastirii Putna, Velnic Melchisedec pentru primirea facuta.
Ierarhul Bisericii Antiohiene a subliniat ca slujba oficiata la Putna in mai multe limbi este un semn de unire in ortodoxie.
„Am venit din Biserica Antiohiei si suntem impreuna cu voi aducand laude lui Dumnezeu in diferite limbi, ca un semn al unirii in Ortodoxie. De cand am ajuns in Romania, am simtit ca suntem impreuna cu familia noastra”, a spus Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei.
PF Ioan al X-lea a oficiat, duminica, alaturi de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, mai multi ierarhi din Mitropolia Moldovei si Bucovinei si de un sobor de preoti Sfanta Liturghie cu prilejul implinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Manastirii Putna.
Patriarhul Ioan al X-lea a sfintit, sambata, racla in care vor fi asezate sfintele moaste ale Sfantului Iacob Putneanul care a fost canonizat in sedinta din iunie 2016 de Sfantul Sinod al BOR, fiind al doilea ctitor al manastirii, dupa Sfantul Voievod Stefan, intaiul ctitor.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006219 (s)