News Flash:

Parintele Iosif Trifa iti spune marea taina: Ce sa faci ca sa-ti mearga toate bine si sa ai spor si binecuvantare

19 Noiembrie 2017
1578 Vizualizari | 0 Comentarii
candela

O, cum nu stiu oamenii ca Domnul binecuvanteaza aceasta viata si cu ajutorarea si purtarea de grija a traiului vietii noastre! Cand traiesti o viata ingenuncheata la picioarele Domnului, Domnul „are grija de tine” si de toate lipsurile tale. El Se ingrijeste de tine ca de un copil mic al Lui. El ia in grija Lui necazurile si greutatile traiului tau. Toate iti merg cu spor si binecuvantare.
Cei mai multi oameni sunt vesnic ingrijorati ca Marta din Evanghelie, pentru ca lipseste „partea cea buna” a Mariei din viata lor. Nu-L vad pe Domnul de multimea alergarilor. N-au spor si binecuvantare in traiul lor si in lucrul lor pentru ca nu „cauta mai intai Împaratia lui Dumnezeu” (Matei 6, 33), pentru ca in viata lor porunceste Marta. Eu te intreb, iubite cititorule, cum se inteleg in viata ta cele doua „surori”, Marta si Maria?

***

Starea de rugaciune in mijlocul familiei
Unii parinti imi spun cateodata ca uita de Dumnezeu atunci cand nu se afla in biserica. Or, potrivit Sfantului Ioan Gura de Aur, insasi familia noastra trebuie sa devina o „mica biserica”.
Parintii se plang uneori ca sunt prea ocupati sau prea obositi pentru a se putea tine de o regula de rugaciune. Cu toate acestea, fiecare poate rosti fie si numai o singura data, la intervale regulate (de exemplu, o data la fiecare ceas sau jumatate de ora) rugaciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!”, rostind cuvintele incet, cu luare-aminte si din toata fiinta, evitand orice alt gand. Intensitatea unei asemenea rugaciuni, chiar atunci cand avem putin timp la dispozitie sau suntem prinsi cu alte activitati, are efectul de a prelungi starea de rugaciune si sentimentul prezentei lui Dumnezeu pana la urmatoarea rostire a rugaciunii.
Unii parinti imi spun cateodata ca uita de Dumnezeu atunci cand nu se afla in biserica. Or, potrivit Sfantului Ioan Gura de Aur, insasi familia noastra trebuie sa devina o „mica biserica”. Trebuie sa chemam preotul sa ne binecuvanteze casa, trebuie sa avem icoane, sa folosim tamaie. Ne va fi poate de folos sa ascultam din cand in cand muzica liturgica. Dar nu inseamna ca de acum inainte trebuie sa renuntam la toate celelalte tablouri in favoarea icoanelor si la orice alt gen de muzica pentru a asculta numai muzica religioasa sau sa evitam orice alta conversatie privitoare la asa-zisele lucruri „lumesti”. Este mult mai eficient pentru noi sa incercam sa pastram necontenit in inimile noastre duhul rugaciunii, fiind constienti de prezenta lui Dumnezeu.
Sa ne rugam in fiecare dimineata: „Doamne, daca eu Te uit, Tu nu ma uita” sau „Doamne, intoarce-Ti privirea catre copiii mei, chiar atunci cand ei nu-si mai aduc aminte de Tine”


***

Dumnezeu daruieste ganduri curate celor ce traiesc o viata curata
„Curatia gandirii izvoraste prin straduinta neincetata intru cele duhovnicesti si din paza inimii, iar din curatia gandirii vine luminarea intelegerii. De aici harul conduce mintea spre imparatia in care simturile nu mai au nici o putere”.
Dumnezeu daruieste ganduri curate celor ce traiesc o viata curata. „Curatia gandirii izvoraste prin straduinta neincetata intru cele duhovnicesti si din paza inimii, iar din curatia gandirii vine luminarea intelegerii. De aici harul conduce mintea spre imparatia in care simturile nu mai au nici o putere”. Fiind cu luare aminte si adunata in rugaciune, „mintea se intraripeaza si zboara in inaltimi”, „spre desfatarile cele dumnezeiesti”. „Ea inoata intr-o cunoastere ce depaseste gandirea umana”. „Sufletul care se lupta si persevereaza in aceasta permanenta trezvie primeste ochi de heruvim cu care el sa se poata afla intr-o permanenta si cereasca contemplatie”.
Surse: Preot Iosif Trifa, Mai langa Domnul meu; Maica Magdalena, Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiilor de azi; Parintele Iustin Popovici, Credinta Ortodoxa si viata in Hristos.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 32 queries | Mysql time :0.013098 (s)